
Nie je to dávno, čo som na internete objavila informáciu, že kefír sa dá ľahko vyrobiť aj doma. Predtým som kefír nikdy nepila, kupovala som ho len do cesta na kváskový chlieb. Svojím zložením totiž podporuje fermentáciu a zjemňuje striedku, ktorá je s kefírom taká krásne vláčna a voňavá. Kupovaný kefír neobsahuje také bohaté množstvo baktérií a kvasiniek ako ten domáci....
Celý článok

Byť aktívnou súčasťou tak veľkého podujatia akou je výstava Agrokomplex bolo pre mňa veľkou výzvou a zároveň obrovskou radosťou. Pozvanie od Siko kúpeľne&kuchyne som prijala s plným nasadením. Čoraz viac ľudí sa zaujíma o kvalitu potravín a k tomu neodmysliteľne patrí spôsob, akým vyrábame výrobky „od cesta“. Kvások alebo správne povedané kvas je čisto prírodný produkt, ktorý svojím bohatým...
Celý článok

Finálne kvasenie začína akonáhle stočíme cesto do ošatky alebo vytvarujeme závin, osie hniezda či buchty. Každý produkt pripravený pomocou kvásku potrebuje ešte finálne kvasiť predtým ako ho v rúre upečieme. Dĺžka tohto kvasenia závisí od okolitej teploty. Čím vyššia teplota, tým rýchlejší nárast cesta, čím nižšia teplota, tým rastie cesto pomalšie. Finálne kvasenie môže prebiehať: pri...
Celý článok

Tento chlebík je po Klasiku s kefírom náš najobľúbenejší. Je jednoduchý, pretože sa s cestom pracuje iba v mise, neprekladá sa do žiadnej ošatky. Kvasí a pečie sa v plechovej forme. Ak máte radi semienkové chlebíky, vyskúšajte si tento pripravený pomocou kvásku a budete prekvapení, že to ani nie je žiadna námaha. Tento recept si môžete pripraviť 2 spôsobmi. Ak máte čas a chuť,...
Celý článok

Univerzálne sladké cesto. Môžeme z neho pripraviť závin, plnené buchty, maličké dukátové buchtičky, osie hniezda, vrkoče, slonie škoricové uši, letné koláče … Z tohto množstva urobíme 2 veľké záviny alebo plný plech buchiet či osích hniezd. Samozrejme závisí od toho, na ako veľké porcie cesto rozdelíme. ROZKVAS 100g pšeničná hladká múka 100g vlažná voda 1PL cukor kryštál 1PL...
Celý článok

Kvasnice – droždie má dnes doma hádam každý. Naše babičky, ale hlavne prababičky piekli pomocou prírodného kvásku, moja babka si spomína na tzv. staré cesto. Cesto miesili na viac chlebov naraz v drevenom koryte a vždy si z hotového cesta nechali kus cesta, ktorý zabalili do pomúčených handier a nechali vyzrieť v komore do ďaľšieho miesenia cesta. Staré cesto týmto spôsobom zrelo týždeň, tak...
Celý článok

Ak si radi dáte ku kávičke niečo sladké alebo chcete zmenu pre deti, či sa vám nahlási návšteva. Tento recept nie je nič zložité. Všetky suroviny zmiešate a cesto necháte odpočívať na linke. Vymyslíte náplň podľa vašej chuti a fantázie a o niekoľko hodín môžete plniť a hneď piecť. Cesto 150g jemný tvaroh 85g cukor kryštál (biely, trstinový, kokosový) 180g...
Celý článok

Možno ste si vypestovali vlastný kvások – kvas* alebo ste si ho priniesli domov od niektorého kváskovača vo vašom okolí (máte ho napríklad odo mňa 🙂 z prednášky či kurzu) a teraz sa pýtate, čo s ním? Ako sa o neho starať? Je dôležité si uvedomiť, že každý, kto používa prírodný kvas, má svoj systém kŕmenia a starostlivosti. Neexistuje univerzálny...
Celý článok

Priniesli ste si domov kvások a chystáte sa vyskúšať upiecť svoj prvý kváskový chlebík? Super! Na začiatok bude dobré, ak si nájdete voľný deň, kedy ste doma, máte pohodu a nemusíte sa nikam ponáhľať. Ražný kvások, ktorý ste si priniesli, pracuje veľmi dobre a môžete sa na neho spoľahnúť. Časy, ktoré uvádzam sú orientačné a vzťahujú sa na MÔJ kvások. Preto, ak...
Celý článok

Špaldová múka sa za poslednú dobu teší veľkej obľube. Vďaka dvojitej vrstve šupky, vyžaduje spracovanie zrna dvojfázové čistenie. Preto je jej spracovanie drahšie, čo sa odráža na cene múky a výrobkov z nej. Veľkou výhodou špaldy je, že je menej náchylná na ochorenia, takže nevyžaduje toľko ošetrovania počas rastu na poli. Od špaldového chlebíka neočakávame veľké vyskočenie do objemu, skôr má tendenciu...
Celý článok