PRÍKLAD ČASOVANIA S KVÁSKOM

Priniesli ste si domov kvások a chystáte sa vyskúšať upiecť svoj prvý kváskový chlebík? Super! Na začiatok bude dobré, ak si nájdete voľný deň, kedy ste doma, máte pohodu a nemusíte sa nikam ponáhľať.

Ražný kvások, ktorý ste si priniesli, pracuje veľmi dobre a môžete sa na neho spoľahnúť. Časy, ktoré uvádzam sú orientačné a vzťahujú sa na MÔJ kvások. Preto, ak ste získali kvások od niekoho iného alebo máte vypestovaný svoj vlastný, tieto časy sa môžu líšiť.

Napríklad

Ak chcete mať chlebík upečený večer:

Vyberte si recept, ktorý chcete piecť. Na mojom blogu nájdete jednoduchý chlebík o váhe cca 900 gramov alebo menší Špalďáčik.

Ráno o 8:00 zamiešajte ROZKVAS/ŠTARTÉR, prikryjte a nechajte na linke stáť

O 14:00 hod by mal byť plný bubliniek a zdvonásobil svoj objem

14:00 Zamieste cesto BEZ SOLI, nechajte 30 minút prikryté stáť

14:30 DO CESTA ZAPRACUJTE SOĽ

15:00 prvé prekladanie cesta v mise

15:30 druhé prekladanie cesta v mise

16:00 cesto vyberte z misy na podložku, ponaťahujte a zložte na balíček, prikryjte misou a nechajte odpočinúť 30 minút

16:30 cesto vytvarujte do ošatky, ošatku prikryjte a nechajte FINÁLNE KVASIŤ cca 2-3 hodiny na linke

Cesto v ošatke priebežne skontrolujte. Jemne prstom stlačte:

  • ak sa rýchlo vracia späť, potrebuje ešte kvasiť
  • ak sa vracia späť pomaly, rozohrejte si rúru
  • ak sa miesto po stlačení nehýbe, musíte ho rýchlo upiecť – najvyšší čas!

18:00 rozohrejte rúru so všetkým, čo treba

18:30 možno trošku neskôr, závisí od cesta PEČIEME

250 stupňov prvých 12 minút pečte so záparou

180 stupňov bez zápary  ďalších 25-30 minút

Cca 19:15 máte upečený chlebík

Nechajte vychladnúť na mriežke aspoň 2 hodiny

 

Ak chcete mať chlebík upečený ráno:

Postupujte podľa časov uvedených vyššie s tým, že keď o 16:30 vytvarujete cesto do ošatky, prikryjete ho a takto pripravenú ošatku s cestom vložte do chladničky.

Skoro ráno o 5:30 – 6:00 môžete chlebík upiecť v predhriatej rúre.

250 stupňov prvých 12 minút pečte so záparou

180 stupňov bez zápary  ďalších 25-30 minút

Takto budete mať upečený chlebík pred 7 hodinou ráno.

REKAPITULÁCIA

  1. ROZKVAS
  2. CESTO BEZ SOLI
  3. CESTO SO SOĽOU
  4. PREKLADANIE V MISE
  5. VYTVAROVANIE DO OŠATKY
  6. FINÁLNE KVASENIE V OŠATKE
  7. PEČENIE
  8. CHLADENIE NA MRIEŽKE

Čas, kedy vložíte cesto do rozohriatej rúry, je stále orientačný, závisí to od teploty, pri ktorej cesto kvasí v ošatke. Ak je príliš teplo, môže sa finálne kvasenie skrátiť aj o hodinu. Odsledujte si, kedy cesto v ošatke zdvojnásobilo svoj objem a pripravte si rúru na pečenie.

Čas, kedy zamiešate rozkvas si samozrejme môžete určiť sami, toto je len jedna možnosť z mnohých variant. Postupom času si nájdete svoj spôsob, ktorý vám bude najviac vyhovovať a tak to má byť.

Kvások nám má slúžiť, nie my jemu 🙂 .

Tak nech sa darí!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov