SLADKÉ UNICESTO

Univerzálne sladké cesto. Môžeme z neho pripraviť závin, plnené buchty, maličké dukátové buchtičky, osie hniezda, vrkoče, slonie škoricové uši, letné koláče … Z tohto množstva urobíme 2 veľké záviny alebo plný plech buchiet či osích hniezd. Samozrejme závisí od toho, na ako veľké porcie cesto rozdelíme.

ROZKVAS

  • 100g pšeničná hladká múka
  • 100g vlažná voda
  • 1PL cukor kryštál
  • 1PL – 25g kvások (ražný, pšeničný)

Zamiešame v priehladnej miske, prikryjeme a necháme na linke kvasiť 6-12 hodín podľa sily kvásku. Rozkvas zdvojnásobí svoj objem a bude mať pekné bublinky.

* ak používame tuhý pšeničný kvas – lievito madre, do rozkvasu použijeme množstvo 50g. Cesto môžeme v tomto prípade pripraviť aj bez rozkvasu a to tak, že použijeme 150 – 200g tuhého kvasu a pripravíme rovno cesto podľa receptu ďalej. Hustotu cesta doladíme. Dôležité je, aby bol tuhý kvas LM čerstvo nakŕmený a nabublaný.

CESTO

  • 400g pšeničná hladká múka (môžeme kombinovať so špaldovou, 1/3 múky možno nahradiť celozrnnou, rada miešam napr. s ražnou vyrážkovou)
  • 4PL cukor kryštál (biely, trstinový, kokosový)
  • 50ml olej
  • 1čl soli
  • 1 celé vajce
  • 130 – 150ml vlažné mlieko
  • môžeme pridať 1PL vanilkového extraktu, štipku sušenej citrónovej kôry…

Všetky suroviny zmiešame s hotovým rozkvasom a vymiesime hladké, nelepivé cesto. Prikryjeme a necháme na linke kvasiť cca 3 – 5 hodín. Pozor, pri letných horúčavách trvá doba kvasenia menej.

Keď nám cesto zdvojnásobilo svoj objem, môžeme s ním ďalej pracovať.

Cesto môžeme nechať kvasiť aj v chladničke, po zamiesení ho necháme „rozbehnúť“ hodinku pri izbovej teplote a tak dáme prikryté igelitom do chladničky na 10-12 hodín, závidí od sily kvásku a teploty v chladničke. Tento čas si musíte odsledovať.

Moje tipy

Závin

Z uvedeného množstva upečieme 2 záviny. Každý môžeme naplniť inou plnkou.

Čokoplnka na 1 závin/čokovrkoč:

  • 25g kakao
  • 45g cukor kryštál (biely, trstinový, kokosový)
  • 2PL olej
  • horúca voda
  • čokoládový/vanilkový extrakt (voliteľné)

Množstvo kakaa a cukru si môžete samozrejme upraviť, záleží na vás, koľko plnky v závine máte radi. Horúcu vodu prilievam POSTUPNE ZA STÁLEHO MIEŠANIA do kašovitej konzistencie, pripomína mi to hustotu krupice. Nie moc husté, ani príliš tekuté.

Maková plnka

  • mletý modrý mak
  • cukor kryštál (biely, trstinový, kokosový)
  • vanilkový extrakt
  • horúce mlieko

Plnka sa robí tým istým spôsobom ako čokoládová. Do maku s cukrom prilievame horúce mlieko za stáleho miešania. Nie príliš husté ani riedke. Po chvíľke mak vpije mlieko a napučí, plnka zhustne. Môžete priliať ešte mlieko. Je dobré pripraviť si plnku deň vopred. Chute sa lepšie prepoja, mak napučí.

Mletý mak môžeme zmiešať s poctivým slivkovým lekvárom, na cca 300g mletého maku 1 pohárik (0,3dcl) lekváru. Dochutíme mletou škoricou a troškou rumu.

Orechová plnka

Pripravíme si mleté vlašské orechy (lieskovce, mandle), cukor kryštál a mletú škoricu. Opäť za stáleho miešania prilievame horúce mlieko. Moja svokra zvykne pridávať aj mleté piškóty 🙂 a skúšali ste už mleté perníky? Skúste! Krásne zahustia plnku.

Závin pripravíme tak, že polovicu cesta rozvaľkáme na ovál o hrúbke cca 5mm, rozotrieme plnku a zrolujeme. Miesto spoja dobre zlepíme prstami. Hotový závin položíme spojom dolu na pečiaci papier na plech alebo bez papiera, ale plech vymastíme olejom alebo maslom. Prikryjeme igelitom a necháme finálne kvasiť 2-3 hodiny. Krásne sa zväčší. Pred pečením urobíme do závinu 3 vpichy špajdlou, môžeme potrieť olejom. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pečieme do hneda. Po upečení môžeme závin potrieť sladkou vodou (v 1dcl teplej vody rozpustíte 1 – 2PL práškového cukru).

Ak zrolovaný závin pozdĺžne prerežeme a zaplietieme, pripravíme čokovrkoč. Vrkoč by som dala do vymastenej formy alebo formu vyložte papierom na pečenie, kde bude finálne kvasiť aj sa piecť. Na foto vidíte aj orechový závin, ktorý som rozrezala a zaplietla do vrkoča.

Osie hniezda

Osie hniezda urobíme tak, že najskôr naplníme a zatočíme závin, ktorý následne nakrájame na kusy a poukladáme vedľa seba do maslom vymastenej formy (jánske sklo, plech, …).

Plnka na osie hniezda

  • mletá škorica
  • štipka mletý kardamon
  • cukor kryštál (trstinový, biely, kokosový)
  • vanilkový extrakt
  • olej
  • sekané vlašské orechy, orechové maslo, tahini pasta

V miske zmiešajte škoricu, kardamon s cukrom, 1ČL vanilkového extraktu a trošku sekaných orechov alebo orechového masla (dávam maslo z lieskovcov, tahini pastu). Rozvaľkané cesto potrieme olejom, roztopeným maslom, posypeme pripravenou zmesou a zrolujeme ako závin.

Naolejujeme si dlane a pretrieme nimi celý závin. Ostrým nôžom alebo stierkou nakrájame závin na 2cm kusy. Ukladáme ich ležmo do vymastenej misy alebo plechu. Prikryjeme igelitom a necháme finálne kvasiť na linke 2-3 hodiny.

Vyhrejeme rúru na 180 stupňov. Osie hniezda budú mäkkučké, ak ich počas pečenia 2x prelejete osladenou smotanou na varenie alebo na šľahanie. Pred pečením si pripravte do pohára 1,5dcl smotany s 1PL trstinovým cukrom, zamiešajte a keď sa budú osie hniezda piecť, 2x ich polejte. MŇAM! 🙂

Školské buchty

Hovorím im školské buchty práve preto, že si ich najviac pamätám zo školskej jedálne :). Milujem slivkový lekvár, preto plním buchty najčastejšie lekvárom, ale môžeme použiť makovú plnku, orechovú alebo tvaroh. Ak čokoládu, tak urobíme plnku hustejšiu, aby sa nám pri lepení buchiet neroztekala po rukách.

Buchty môžeme robiť 2 spôsobmi. Buď cesto rozvaľkáme na veľkú plochu, najlepšie do tvaru obdĺžnika a radielkom ho narežeme na menšie štvorčeky. Na každý štvorček položíme plnku a zabalíme do batôžteka, spojom dolu.

Alebo si cesto rozdelíme na malé kúsky (cca 80g), spracujeme bochníček a každý zvlášť jemne rozvaľkáme, položíme plnku a vytvarujeme buchtu.

Buchty ukladáme veďľa seba do vymasteného plechu alebo jánskej misy. Prikryjeme igelitom a necháme finálne kvasiť na linke 2-3 hodiny. Krásne narastú.

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a buchty upečieme do zlatova. Môžeme ich pred pečením potrieť roztopeným maslom alebo olejom.

Z tohto množstva cesta upečieme veľa buchiet. Môžeme urobiť 1 závin a z druhej polovice buchty alebo osie hniezda, nakombinujte si prácu s cestom podľa vašej chuti a fantázie 🙂

Dukátové buchtičky

Tieto buchtičky sa neplnia, sú maličké, naukladané tesne vedľa seba na vymastený plech, nechajú sa prikryté kvasiť, aby sa zdvojnásobili a tak sa pečú. Potom už len uvariť redší vanilkový puding a sladký obed je na stole :).

Slonie uši

Cesto si rozdelíme na malé bochníčky. Každý bochníček rozvaľkáme zvlášť. Pripravíme si orechovú zmes podobne ako pri osích hniezdach, čiže zmiešame mletú škoricu, štipku kardamonu, cukor, mleté orechy. Každé rozvaľkané cesto – slonie ucho 🙂 v tejto zmesi obalíme.

Takto pripravené slonie uši poukladáme tesne vedľa seba do vymastenej formy, medzi jednotlivé uši môžeme vložiť kúsky jabĺk. Prikryjeme a necháme finálne finálne kvasiť 2 – 3 hodiny.

Pečieme pri 180 st.

Letné koláče

Moje obľúbené a nielen moje :). Pečiem ich cez leto veľmi často, pretože ovocia je dostatok a tento koláč poteší každého. Ak nemáme ovocie, môžeme použiť tvaroh ochutený práškovým cukrom a vanilkou, slivkový lekvár zmiešaný s mletým makom, sušené hrušky varené a zomleté, orechová plnka…Rada striedam druh sladkého cesta, takže môžeme použiť toto UNI cesto alebo cesto na makovky, vianočkové, každé bude dobré. A nezabudnite v tomto prípade na posýpku.

Cesto si rozdelíme na jednotlivé kúsky, gramáž si určite podľa seba, ako veľké koláče vo finále chcete upiecť. Ja dávam 50 – 60g cesta na 1 koláčik. Vytvarujeme najskôr pekné guličky, prikryjeme a necháme povoliť 15min. potom jemne valčekom alebo rukou roztlačíme na hrúbku asi 5mm. Hneď poukladáme na pečiaci papier na plech. Nasleduje ovocie, tvaroh, lekvár… podľa toho, čo sme si pripravili.

Takto pripravené koláčiky prikryjeme a necháme finálne kvasiť. Závisí to od okolitej teploty, 2 – 3 hodinky, v lete určite menej. Vyhrejeme si rúru na 180st a tesne pred pečením koláčiky bohato posypeme posýpkou.

Posýpka (množstvo na približne 10 koláčikov)

  • 60g hrubá múka (časť môžete nahradiť kokosovou múkou, mletými orechami – skúšajte)
  • 60g cukor kryštál
  • 40g maslo rovno z chladničky
  • vanilkový extrakt (voliteľné)

Všetko spolu zmiešame, ak sa príliš lepí, prisypeme múku. Posýpka by sa mala pekne droliť. Pred použitím ju dám do chladničky, aby jemne ztuhla.

TIP: Ak nepoužijem všetku posýpku, zatvorím ju do nádobky a dám do chladničky, tam ma počká do ďalšieho pečenia.

Verím, že som vás potešila týmto receptom. Mne sa na ňom páči práve tá variabilita. Raz robím 2 záviny, inokedy osie hniezda a buchty, alebo 1 závin a dukátové buchtičky. Kombinujte, pečte!

Ak ešte nemáte svoj vlastný kvas alebo Vás láka vyskúšať silu toho môjho, napíšte mi email na kvaskulienka@gmail.com.

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre
  1. Zuzana píše:

    Dobry den, chcem sa pustit do Vasho uni cesta a urobit tvarohove pecene buchty. Viete mi prosim poradit nejaky figel na tvarohovu plnku? Nech mam totiz tvaroh akokolvek husty hrudkovity, med pridam akekolvek sladidlo, roztecie sa mi na vodu a uz mi to odvsadial vyteka 🙁

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov