SLADKÉ UNI CESTO

Univerzálne sladké cesto. Môžete z neho pripraviť závin, plnené buchty, maličké dukátové buchtičky, osie hniezda, vrkoče, slonie škoricové uši, letné koláče … Z tohto množstva urobíte 2 veľké záviny alebo plný plech buchiet či osích hniezd. Samozrejme závisí od toho, na ako veľké porcie cesto rozdelíte.

ROZKVAS

Zamiešame v priehladnej miske, prikryjeme a necháme na linke kvasiť 6-12 hodín podľa sily kvásku. Rozkvas zdvojnásobí svoj objem a bude mať pekné bublinky.

* ak používate tuhý pšeničný kvas – lievito madre, do rozkvasu použite množstvo 50g. Cesto môžete v tomto prípade pripraviť aj bez rozkvasu a to tak, že použijete 150 – 200g tuhého kvasu a pripravíte rovno cesto podľa receptu ďalej.

CESTO

  • 500g pšeničná hladká múka (môžete kombinovať so špaldovou, 1/3 múky možno nahradiť celozrnnou)
  • 60g cukor kryštál (biely, trstinový, kokosový)
  • 0,5dcl olej
  • štipka soli
  • 1 celé vajce (voliteľné)
  • 3dcl vlažné mlieko

Všetky suroviny zmiešame s hotovým rozkvasom a vymiesime hladké, nelepivé cesto. Prikryjeme a necháme na linke kvasiť cca 3 hodiny. Pozor, pri letných horúčavách trvá doba kvasenia menej.

Keď nám cesto zdvojnásobilo svoj objem, môžeme s ním ďalej pracovať.

Moje tipy

Závin

Z uvedeného množstva upečieme 2 záviny. Každý môžete naplniť inou plnkou.

Čokoplnka:

  • kakao
  • cukor kryštál (biely, trstinový, kokosový)
  • 2PL olej
  • horúca voda

Množstvo kakaa a cukru si otestujte sami, záleží na vás, koľko plnky v závine máte radi. Sypem kakao odoka, podľa chuti dosypem cukor, potom trošku oleja a horúcu vodu prilievam POSTUPNE ZA STÁLEHO MIEŠANIA do kašovitej konzistencie, pripomína mi to hustotu krupice. Nie moc husté, ani príliš tekuté.

Maková plnka

  • mletý modrý mak
  • cukor kryštál (biely, trstinový, kokosový)
  • vanilkový extrakt
  • horúce mlieko

Plnka sa robí tým istým spôsobom ako čokoládová. Do maku s cukrom prilievame horúce mlieko za stáleho miešania. Nie príliš husté ani riedke. Po chvíľke mak vpije mlieko a napučí, plnka zhustne. Môžete priliať ešte mlieko. Je dobré pripraviť si plnku deň vopred. Chute sa lepšie prepoja, mak napučí.

Takisto môžete pripraviť aj orechovú plnku z mletých vlašských orechov, cukru a mletej škorice.

Závin pripravíte tak, že polovicu cesta rozvaľkáte na ovál o hrúbke cca 5mm, rozotriete plnku a zrolujete. Miesto spoja dobre zlepte prstami. Hotový závin položte spojom dolu na pečiaci papier na plech. Prikryte igelitom a nechajte finálne kvasiť 2-3 hodiny. Krásne sa zväčší. Pred pečením urobte do závinu 3 vpichy špajdlou, môžete potrieť vodou. Rúru si predhrejte na 180-200 stupňov a pečieme do hneda. Po upečení môžete závin potrieť olejom, ale nie je to nutné.

Ak zrolovaný závin pozdĺžne prerežeme a zaplietieme, pripravíme čokovrkoč. Vrkoč by som dala do vymastenej formy, kde bude finálne kvasiť aj sa piecť. Na foto vidíte aj orechový závin, ktorý som rozrezala a zaplietla do vrkoča.

Osie hniezda

Osie hniezda urobíte tak, že najskôr naplníte a zatočíte závin, ktorý následne nakrájate na kusy a poukladáte vedľa seba do maslom vymastenej formy (jánske sklo, plech, …).

Plnka na osie hniezda

  • mletá škorica
  • štipka mletý kardamon
  • cukor kryštál (trstinový, biely, kokosový)
  • vanilkový extrakt
  • olej
  • sekané vlašské orechy, orechové maslo (nie veľa)

V miske zmiešajte škoricu, kardamon s cukrom, 1ČL vanilkového extraktu a trošku sekaných orechov alebo orechového masla (dávam maslo z lieskovcov). Rozvaľkané cesto potrieme olejom, roztopeným maslom, posypeme pripravenou zmesou a zrolujeme ako závin.

Naolejujte si dlane a pretrite nimi celý závin. Vezmite ostrý nôž alebo stierku a nakrájajte závin na 2cm kusy. Ukladajte ich ležmo do vymastenej misy alebo plechu. Prikryte igelitom a nechajte kvasiť na linke 2-3 hodiny.

Vyhrejte rúru na 180-200 stupňov. Osie hniezda budú mäkkučké, ak ich počas pečenia 2x prelejete osladenou smotanou na varenie alebo na šľahanie. Pred pečením si pripravte do pohára 1,5dcl smotany s 1PL trstinovým cukrom, zamiešajte a keď sa budú osie hniezda piecť, 2x ich polejte. MŇAM! 🙂

Školské buchty

Hovorím im školské buchty práve preto, že si ich najviac pamätám zo školskej jedálne :). Milujem slivkový lekvár, preto plním buchty najčastejšie lekvárom, ale môžete použiť makovú plnku, orechovú alebo tvaroh. Ak čokoládu, tak urobte plnku hustejšiu, aby sa vám pri lepení buchiet neroztekala po rukách.

Buchty môžete robiť 2 spôsobmi. Buď cesto rozvaľkáte na veľkú plochu, najlepšie do tvaru obdĺžnika a radielkom ho narežete na menšie štvorčeky. Na každý štvorček položíte plnku a zabalíte do batôžteka, spojom dolu.

Alebo si cesto rozdelíte na malé kúsky (cca 80g), spracujete bochníček a každý zvlášť rozvaľkáte, položíte plnku a vytvarujete buchtu.

Buchty ukladám veďľa seba do vymasteného plechu alebo jánskej misy. Prikryjem igelitom a nechám kvasiť na linke 2-3 hodiny. Krásne narastú.

Rúru si predhrejte na 180-200 stupňov a buchty upečte do zlatova. Môžete ich pred pečením potrieť roztopeným maslom.

Z tohto množstva cesta upečiete veľa buchiet. Môžete urobiť 1 závin a z druhej polovice buchty alebo osie hniezda, nakombinujte si prácu s cestom podľa vašej chuti a fantázie 🙂

Dukátové buchtičky

Tieto buchtičky sa neplnia, sú maličké, naukladané tesne vedľa seba na vymastený plech, nechajú sa prikryté kvasiť, aby sa zdvojnásobili a tak sa pečú. Potom už len uvariť redší vanilkový puding a sladký obed je na stole :).

Slonie uši

Cesto si rozdelíme na malé bochníčky. Každý bochníček rozvaľkáme zvlášť. Pripravíme si orechovú zmes podobne ako pri osích hniezdach, čiže zmiešame mletú škoricu, štipku kardamonu, cukor, mleté orechy. Každé rozvaľkané cesto – slonie ucho 🙂 v tejto zmesi obalíme.

Takto pripravené slonie uši poukladáme tesne vedľa seba do vymastenej formy, medzi jednotlivé uši môžeme vložiť kúsky jabĺk. Prikryjeme a necháme finálne kvasiť 2 – 3 hodiny.

Pečieme pri 180 – 200 st.

Letné koláče

Moje obľúbené a nielen moje :). Pečiem ich cez leto veľmi často, pretože ovocia je dostatok a tento koláč poteší každého. Ak nemáme ovocie, môžeme použiť tvaroh, slivkový lekvár zmiešaný s mletým makom, sušené slivky varené a zomleté, orechová plnka…Rada striedam druh sladkého cesta, takže môžete použiť toto UNI cesto alebo cesto na makovky, vianočkové, každé bude dobré. A nezabudnite v tomto prípade na posýpku.

Posýpka

  • hrubá múka
  • cukor kryštál
  • maslo
  • vanilkový extrakt (voliteľné)

Múka a cukor v pomere 1:1, maslo pridávam odoka, aby sa posýpka ľahko drolila.

Verím, že som vás potešila týmto receptom. Mne sa na ňom páči práve tá variabilita. Raz robím 2 záviny, inokedy osie hniezda a buchty, alebo 1 závin a dukátové buchtičky. Kombinujte, pečte!

Ak ešte nemáte svoj vlastný kvas alebo Vás láka vyskúšať silu toho môjho, ponúkam Vám možnosť objednať si z môjho kvasu. Pre viac informácií TU.

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov