Sladké UNI cesto

Toto cesto som nazvala UNI práve pre jeho široké využitie. Môžete z neho pripraviť závin, plnené buchty, maličké dukátové buchtičky, osie hniezda… Z tohto množstva urobíte 2 veľké záviny alebo plný plech buchiet či osích hniezd. Samozrejme závisí od toho, ako veľké buchty budete robiť.

ROZKVAS

  • 60g pšeničná hladká múka
  • 60g vlažná voda
  • 2PL ražný kvások

Zamiešame v priehladnej miske, prikryjeme a necháme na linke stáť 6-12 hodín podľa sily kvásku. Rozkvas zdvojnásobí svoj objem a bude mať pekné bublinky.

CESTO

  • 500g pšeničná hladká múka (môžete kombinovať so špaldovou, 1/3 múky možno nahradiť celozrnnou)
  • 60g trstinový cukor
  • 0,5dcl olej
  • štipka soli
  • 1 celé vajce (voliteľné)
  • 3dcl vlažné mlieko

Všetky suroviny zmiešame s hotovým rozkvasom a vymiesime hebké, nelepivé cesto. Prikryjeme a necháme na linke kvasiť cca 3 hodiny. Pozor, pri letných horúčavách trvá doba kvasenia menej.

Keď nám cesto zdvojnásobilo svoj objem, môžeme s ním ďalej pracovať. Uvediem príklady:

Čokoládový závin

Z uvedeného množstva upečieme 2 záviny. Každý môžete naplniť inou plnkou.

Čokoládová plnka

  • kakao
  • trstinový cukor
  • 2PL olej
  • horúca voda

Množstvo kakaa a cukru si otestujte sami, záleží na vás, koľko plnky v závine máte radi. Sypem kakao odoka, podľa chuti dosypem cukor, potom trošku oleja a horúcu vodu prilievam POSTUPNE ZA STÁLEHO MIEŠANIA do kašovitej konzistencie, pripomína mi to hustotu krupice. Nie moc husté, ani príliš tekuté.

Maková plnka

  • mletý modrý mak
  • trstinový cukor
  • vanilkový extrakt
  • horúce mlieko

Plnka sa robí tým istým spôsobom ako čokoládová. Do maku s cukrom prilievame horúce mlieko za stáleho miešania. Nie príliš husté ani riedke. Po chvíľke mak vpije mlieko a napučí, plnka zhustne. Môžete priliať ešte mlieko.

Takisto môžete pripraviť aj orechovú plnku z mletých vlašských orechov, cukru a mletej škorice.

Závin pripravíte tak, že polovicu cesta rozvaľkáte na ovál o hrúbke cca 5mm, rozotriete plnku a zrolujete. Miesto spoja dobre zlepte prstami (viď foto). Hotový závin položte spojom dolu na pečiaci papier na plech. Prikryte igelitom a nechajte finálne kvasiť 2-3 hodiny. Krásne sa zväčší. Pred pečením urobte do závinu 3 vpichy špajdlou, môžete potrieť vodou. Rúru si predhrejte na 180-200 stupňov a pečieme do hneda. Po upečení môžete závin potrieť olejom, ale nie je to nutné.

Osie hniezda

Osie hniezda urobíte tak, že najskôr naplníte a zatočíte závin, ktorý následne nakrájate na kusy a poukladáte vedľa seba do maslom vymastenej formy (jánske sklo, plech, …).

Plnka na osie hniezda

  • mletá škorica
  • trstinový cukor
  • vanilkový extrakt
  • olej
  • sekané vlašské orechy, orechové maslo (nie veľa)

V miske zmiešajte škoricu s cukrom, 1ČL vanilkového extraktu a trošku sekaných orechov alebo orechového masla (dávam maslo z lieskovcov). Orechy dávam pre vôňu, nie veľa. Potom prilejte olej (slnečnicový, repkový alebo roztopené maslo, Ghee, kokosový olej) a dobre zamiešajte, zmes má byť roztierateľná. Budete ju natierať na rozvaľkané cesto.

Polovicu cesta rozvaľkajte na hrúbku asi 3-4mm, po celej ploche rozotrite škoricovú plnku (pekne až po okraj). Zrolujte ako štrúdlu. Naolejujte si dlane a pretrite nimi celý závin. Vezmite ostrý nôž alebo stierku a nakrájajte závin na 2cm kusy. Ukladajte ich ležmo do vymastenej misy alebo plechu. Prikryte igelitom a nechajte kvasiť na linke 2-3 hodiny.

Vyhrejte rúru na 180-200 stupňov. Osie hniezda budú mäkkučké, ak ich počas pečenia 2x prelejete osladenou smotanou na varenie alebo na šľahanie. Pred pečením si pripravte do pohára 1,5dcl smotany s 1PL trstinovým cukrom, zamiešajte a keď sa budú osie hniezda piecť, 2x ich polejte. MŇAM! 🙂

Školské buchty

Hovorím im školské buchty práve preto, že si ich najviac pamätám zo školskej jedálne :). Milujem slivkový lekvár, preto plním buchty najčastejšie lekvárom, ale môžete použiť makovú plnku, orechovú alebo tvaroh. Ak čokoládu, tak urobte plnku hustejšiu, aby sa vám pri lepení buchiet neroztekala po rukách.

Buchty môžete robiť 2 spôsobmi. Buď cesto rozvaľkáte na veľkú plochu, najlepšie do tvaru obdĺžnika a radielkom ho narežete na menšie štvorčeky. Na každý štvorček položíte plnku a zabalíte do batôžteka, spojom dolu.

Alebo si cesto rozdelíte na malé kúsky (cca 80g), spracujete bochníček a každý zvlášť rozvaľkáte, položíte plnku a vytvarujete buchtu.

Buchty ukladám veďľa seba do vymasteného plechu alebo jánskej misy. Prikryjem igelitom a nechám kvasiť na linke 2-3 hodiny. Krásne narastú. Rúru si predhrejte na 180-200 stupňov a buchty upečte do zlatova. Môžete ich pred pečením potrieť roztopeným maslom.

Z tohto množstva cesta upečiete veľa buchiet. Môžete urobiť 1 závin a z druhej polovice buchty alebo osie hniezda, nakombinujte si prácu s cestom podľa vašej chuti a fantázie 🙂

Dukátové buchtičky

Tieto buchtičky sa neplnia, sú maličké, naukladané tesne vedľa seba na vymastený plech, nechajú sa prikryté kvasiť, aby sa zdvojnásobili a tak sa pečú. Potom už len uvariť redší vanilkový puding a sladký obed je na stole :).

Verím, že som vás potešila týmto receptom. Mne sa na ňom páči práve tá variabilita. Raz robím 2 záviny, inokedy osie hniezda a buchty, alebo 1 závin a dukátové buchtičky. Kombinujte, pečte a papajte 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je moja vášeň i relax zároveň. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů