NOVINKA!

Pozývam Vás na sladký kurz KVÁSKOVÁ BRIOŠKA do Elektrárne v Piešťanoch

\"Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty.

Verím, že nájdete, čo hľadáte a necháte sa inšpirovať...\"

TALIANSKÝ SEMIENKOVÝ CHLIEB

Tento recept vznikol úplnou náhodou. Listovala som v talianskom časopise a objavila som jednu kváskovú pekáreň z Milána, ktorej pekárka zdieľala niektoré zo svojich obľúbených receptov. Recept som vyskúšala a nakoniec upravila podľa seba, lebo naše múky sú úplne iné, zmenila som aj pomer semienok tak, aby bol chlebík vo výsledku nadýchaný, no zároveň s veľkým množstvom zaparených semienok a vločiek....

Celý článok

MEDVEDIE TLAPKY

Staré formičky, mleté orechy, maslo… takto začínajú tlapky. U nás nielen na sviatky. Naplniť formičky cestom je celkom zábavný tréning pre detské ruky a zároveň trávime čas spolu :). Tieto aktivity mám rada a preto cesto na tlapky zamiesim aj počas roka. Ak máte zrovna prebytky kvásku, môžete ich pridať do cesta. Zvýrazní jeho chuť a trošku zväčší objem – množstvo cesta....

Celý článok

MEDOVNÍČKY

Každá rodina má hádam svoj recept na medovníčky. Ja som ich vyskúšala celkom dosť a tomuto zostávam verná. Piekla som z neho aj zasnežené kostolíky a s cestom sa mi krásne pracuje. Sú mäkké hneď na druhý deň, nemusia sa nechať odležať. SUROVINY 400g pšeničná hladká múka (100 – 200g môžete nahradiť celozrnnou napr. špaldou) 160g práškový cukor 120g med...

Celý článok

STRÚHANÝ JABLKOVÝ KOLÁČ

Nastal čas pre domáce jabĺčka. Sladké žlté Golden Delicius nastriedačku s kyselkavými červenými… mám rada vôňu jabĺk v pivnici. Tento koláč pečieme od jesene do jari. Tesne po upečení je chrumkavý, na druhý deň zmäkne a je krásne šťavnatý. CESTO 250g maslo nastrúhané nahrubo 4 žĺtka 1čl vanilkový extrakt 1/2 balíčka prášok do pečiva 120 – 150g práškový cukor 450g pšeničná hladká...

Celý článok

ĽANOVÝ CHLEBÍK

Moje chlebíky vznikajú často veľmi spontánne. Hlavne, keď zbadám krásne aktívny kvas a v chlebníku je posledný kúsok chleba! Nie vždy stihnem zapísať a hlavne odvážiť koľko ktorej múky som nasypala a aké semienka či kašu som použila na zjemnenie. Tentokrát som si dala záležať, postup som nafotila aj natočila a zostrihala, aby ste si ho mohli pozrieť a kedykoľvek zastaviť....

Celý článok

BÁBOVKA Z DETSTVA

Je sobota a ja som otvorila môj zošit receptov, ktoré si zapisujem od svojich 12 – tich rokov. Bábovka! Oči mi spadli na recept, ktorý piekla moja mamina, keď sme boli malí. Pri niektorých starých receptoch ma zasiahne tvorivosť a začnem skúšať. Ako prvé uberám cukor a miešam rôzne múky. Dnes som využila aj prebytky kvasu a pridala zrelý...

Celý článok

KVÁSKOVÁ VIANOČKA

Na pečení vianočky je asi najťažšie zapletanie prameňov… Každý, kto to aspoň raz vyskúšal, mi dá za pravdu, že to chce svoj tréning. Ale úspech stojí za to! Aj keď musím povedať, že ak sa vydarí cesto, teda vláčna a nadýchaná striedka,  tak je to dokonalosť sama a môže byť aj krivoľaká :). Pred vianočkou mám vždy rešpekt a zakaždým...

Celý článok

OZDRAVENIE KVASU

Pokiaľ sa vám kvas začne javiť ako slabý, menej bublinkuje, rozkvasy trvajú dlhšie, ako ste boli zvyknutý, chleby sú nízke s mokrou striedkou. Kvas potrebuje ozdravnú kúru. Tieto 3 ozdravné kŕmenia urobíme počas jedného dňa. Kvas tým ozdravíme a posilníme zároveň. Pripravíme si čistý sklenený pohár s viečkom. Z kvasu, ktorý chceme ozdraviť odoberieme 1PL (zvyšok vyhodíme) a dáme do čistého pohára....

Celý článok

PIZZA 2

Jednoduchá verzia receptu na domácu pizzu z kvasu. Postup bez rozkvasu, už jednoduchšie to nemôže byť! Z jednej dávky výjdu 2 veľké plechy alebo 4 menšie okrúhle pizze. V tomto recepte používam pšeničný kvas, buď tekutý alebo tuhý – lievito madre. Ak ste ho ešte nevyskúšali, napíšte mi email na kvaskulienka@gmail.com. SUROVINY 300g vlažná voda 2PL olivový olej 2čl soľ...

Celý článok

ŠPALĎÁK S RAŽNOU KAŠOU

Tento recept vznikol pre vysielanie NAŽIVO s Kváskulienkou a musím povedať, že je výborný. Prekvapil ma svojou nadýchanosťou napriek tomu, že je čisto špaldový! Vláčnosť a dlhšiu trvanlivosť má vďaka kaši z ražných vločiek. Tentokrát som použila tuhý pšeničný kvas, ktorý mu dodal nádherný objem a cesto som viedla bez rozkvasu. Celý postup som pre vás natočila a môžete si ho...

Celý článok