DOMÁCI KEČUP

Tento recept priniesol do našej rodiny môj manžel. Moja svokra Anka ho varila už v jeho detstve a tak bolo jasné, že sme sa ho naučili variť spolu :). Je tak akurát sladký, pekne hustý a vďaka cvikle má nádhernú farbu! Z 1 dávky surovín uvaríme približne 1,7 litra kečupu.

KORENINY

  • 6 guličiek čierne korenie
  • 6 guličiek nové korenie
  • 6x bobkový list
  • 4 klinčeky

Korenie vložíme do gázy a pevne zaviažeme.

DO HRNCA

  • 1kg očistené, nakrájané rajčiny (so šupkou)
  • 500g očistené, ošúpané, nakrájané jablká
  • 250g cibuľa
  • 1 väčšia cvikla
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 200g kryštálový cukor
  • 1dcl ocot
  • 6čl soľ
  • 1čl mletá, sladká paprika
  • 1/2čl mleté, čierne korenie

POSTUP

Pripravíme si balíček s koreninami. Zeleninu a jablká umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kusy. Dáme do väčšieho hrnca, pridáme ostatné suroviny a balíček s koreninami. Privedieme k varu a varíme 45 min. Odstavíme a necháme pootvorené na chladnom mieste stáť do druhého dňa, aby bol kečup pekne hustý.

Na druhý deň vyberieme balíček s koreninami a všetko poriadne rozmixujeme ponorným mixérom. Postupne, po častiach prepasírujeme cez sito, aby sme kečup zbavili šupiek a zrniečok.

Prepasírovaný kečup nafľaškujeme a sterilizujeme 83 – 85 stupňov po dobu 20 – 25 minút.

Hotovo! Kečup uskladníme v pivnici a vychutnávame počas celej zimy :).

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov