RAŽNÁ TEHLIČKA

Rada striedam obľúbené recepty. Za prvé preto, aby som niektoré nezabudla a potom je dobré striedať rôzne typy múk. Ražná múka nepotrebuje miesenie ani preklady. Stačí aktívny ražný kvas, obdĺžniková forma a dostatok času. Ideálny chlebík na lenivé alebo príliš zamestnané dni. Je akurát pružný a vydrží vláčny niekoľko dní. Obsah ražnej múky v tomto chlebíku je 70%.

Moje časovania

Veľmi dôležité je vopred nakŕmiť kvások a nechať nabublať. Z takého aktívneho kvásku berieme na rozkvas.

Rozkvas si zvyknem zamiešať večer a ráno pripravím cesto, ktoré nechávam kvasiť vo forme pri izbovej teplote, okolo obeda je chlebík už upečený.

Druhá časová varianta je zamiešať rozkvas doobeda, poobede pripraviť cesto a večer pred spaním tehličku upiecť.

Časy môžete posúvať, ako vám vyhovuje. Každý kvas má inú silu a aj teploty v našich kuchyniach nie sú rovnaké.

Všetky fázy tohto chlebíka (rozvas aj finálne kvasenie vo forme) vediem pri izbovej teplote!

ROZKVAS

  • 150g ražná chlebová múka
  • 150g voda
  • 20g aktívny ražný kvas

Zamiešame a necháme prikryté kvasiť pri izbovej teplote cca 6 – 10 hodín. Táto fáza je hotová, keď krásne prebublá.

Ražnú chlebovú múku môžeme nahradiť aj za celozrnnú, v tomto prípade pridáme 30g vody navyše.

CESTO

  • hotový rozkvas
  • 260g voda (môžeme kombinovať s kefírom, pivom, srvátkou, cmarom, acidkom…)
  • 30g sezam (alebo semienka podľa vašej chuti)
  • 10g soľ
  • 150g pšeničná chlebová múka
  • 200g ražná chlebová múka

Pripravíme si obdĺžnikovú formu, rozmery cca 26 – 28cm x 15cm (ja mám formu plechovú z Tesca). Formu vymastíme (sadlo, olej, maslo) a vysypeme múkou (akákoľvek).

Dobre zamiešame varechou a cesto stierkou hneď preložíme do pripravenej formy. Toto cesto nekvasí v mise ani nepotrebuje hnietenie a preklady. Necháme finálne kvasiť pri izbovej teplote cca 2 – 3 hodiny.

Cesto je dostatočne nakvasené, ak má na povrchu trhlinky – bublinky (kuk foto).

PEČENIE

Vyhrejeme rúru (horný – dolný ohrev) na 200 stupňov. Vložíme formu s cestom a pečieme 45 minút. Po uplynutí času opatrne vyklopíme cesto z formy a vrátime do rúry na mriežku, môžeme prepnúť na ventilátor a dopečieme boky, spodnú stranu tehličky cca 15 minút.

Upečenú tehličku necháme vychladnúť na mriežke!

Keď tehlička vychladne, zabaľte ju do utierok, včelieho obalu/vaku alebo do ľanového vrecka. Ražný chlebík je najlepší, ak sa krája 12 – 24 hodín po upečení.

Čo dodať? Upečte si ju 🙂 Podeľte sa o svoju skúsenosť s receptom v komentároch alebo ma označte v príbehu @kvaskulienka, budem sa tešiť s vami!

Kváskulienka

Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov