SLIVKOVÝ LEKVÁR

Slivky, veľa sliviek popadaných pod stromom… Sladké, vyhriate od slnka. Opäť mi to nedalo, vytriedila som ich a upiekla môj obľúbený slivkový lekvár, ktorý v zime nikdy nesklame. Mám ho rada aj na palacinky s mletým makom. Na mrežovník, koláče s ovocím alebo do buchiet. Keď mám chuť experimentovať, primiešam aj kakao 🙂 Ale najradšej mám klasiku. Tento rok som piekla lekvár zo skorých sliviek, inak ho pečiem vždy až na konci leta…

PRIPRAVÍME SI

  • slivky
  • kryštálový cukor
  • rum

Slivky umyjeme a vyberieme kôstku. Odvážime a preložíme do väčšej nádoby s vrchnákom. Na každé 1kg očistených sliviek dávame 150 – 200g cukru. Slivky zasypeme odváženým cukrom, prikryjeme a dáme do chladničky, tam pekne pustia šťavu.

Na druhý deň vyhrejeme rúru na 180 stupňov a slivky so šťavou preložíme do hlbokého plechu. Ak ich je veľa, rozdelíme ich na dva plechy a do rúry zasunieme obidva plechy naraz, vtedy zapneme funkciu horkovzduch.

Slivky pečieme až dovtedy, kým sa neodparí šťava. Pravidelne ich miešame a otvárame rúru, aby sme vyvetrali prebytočnú vlhkosť a rýchlejšie sa upiekli. Koľko to bude trvať závisí od druhu sliviek a ich šťavnatosti, veľkosti.

Pred koncom pečenia nalejeme do každého plechu za štamperlík rumu a dobre premiešame. Necháme ešte prejsť varom, aby sa alkohol vyvetral. Keď je masa hustá, krásne voní a za varechou zostáva cestička, je to hotové. Plech vyberieme a opatrne ponorným mixérom lekvár vymixujeme, priamo na plechu. Nemusí to byť úplne do hladka.

Čím dlhšie lekvár pečieme, tým je hustejší. Upečte si konzistenciu, ktorá vám vyhovuje.

Ešte horúci lekvár naporcujeme do čistých sklíčok, hneď dobre zatvoríme a otočíme hore dnom. Všetky sklíčka prikryjem utierkou a nechám vychladnúť.

Hotovo 🙂 Vôňa leta a slnkom vyhriateho ovocia ukrytá v pohári! Každé leto si to opakujem zas a znova a vždy mám veľkú radosť, keď sa polička na zimu opäť plní!

TIP

Pekne zrelé slivky si môžeme aj zamraziť. Robím to tak, že najskôr polovičky sliviek poukladám na tanier. S tanierom položím do mrazničky, keď zamrznú preložím ich do sáčku. Tak zostanú pekne oddelené a nevznikne mi v mrazničke jedna masa sliviek. Dajú sa potom krásne odoberať aj do kaše po jednej 🙂

Okrem sliviek môžete upiecť lekvár aj napríklad z marhúľ. Skúste si namiešať rôzne letné ovocie, posypať cukrom, upiecť a aj so šťavou a sterilizovať. V zime výborné pečené ovocie do jogurtu, na kašu… mňam!

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov