MUFFINY

Keď sme naposledy piekli s dcérkou muffiny, mala som pre ňu pripravené prekvapenie. Farebný, cukrový posyp! To som kúpila prvýkrát. Keď pozeráme knižky a časopisy s receptami, vždy na nás vyskočia krásne nazdobené muffiny a ona po nich tak túžila :).

Každá mama má svoj obľúbený recept, ktorý pečie stále dookola…Tak je to aj u nás. Vyskúšala som viaceré, ale vždy som sa aj tak vrátila do svojej knižky a pečiem pravidelne tieto čokoládové.

SUROVINY

  • 250g hladká múka
  • 2čl kypriaci prášok do pečiva
  • 1/2čl sóda bicarbona
  • 2PL kakao
  • 175g práškový cukor
  • 1čl vanilkový/čokoládový extrakt
  • 250ml mlieko (môžete zmiešať 1:1 s kefírom)
  • 90ml olej alebo roztopené maslo
  • 1 vajce

TIP 1

Druh múky použite, akú máte radi. Ja rada miešam a zakaždým namiešam iný mix. 1/3 dávam vždy celozrnnú. Vyskúšajte primiešať napr. ražnú vyrážkovú, špaldovú, jemne mletú Dvojzrnku alebo pohánkovú…

TIP 2

Ak máte prebytky kvásku z kŕmenia, kľudne ho primiešajte do cesta, zvýrazní jeho chuť.

TIP 3

Chuť môžete zakaždým meniť, kakao nahraďte mletými orechami, kokosom, pridajte bobuľové ovocie alebo kúsky čokolády (ja väčšinou nakrájam rôzne čokoládky, ktoré deti dostali).

POSTUP

Všetky suroviny zmiešame ručne metličkou. Košíčky na muffiny naplníme do 3/4. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov (horný – dolný ohrev) a muffiny pečieme cca 35 – 40 min. Môžeme urobiť test špajdlou.

Po vychladnutí môžeme muffiny ľubovoľne ozdobiť napr. vyšľahanou šľahačkou s mascarpone a farebným posypom… U nás to niekedy ani nestihnem.

Zdobenie šľahačkou a farebnými kúskami bola zábava! Cesto na muffiny je variabilné a to mám na tom najradšej. Nikdy nesklamú a hodia sa aj na rýchle raňajky s jogurtom alebo do tašky na výlet… Vyskúšajte tie naše a dajte mi vedieť 🙂

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre
  1. Radka píše:

    Ďakujem za recept Lenka. Sú výborné, vatičkové. Namiesto 40 g cukru som použila 50 g nasekanej milka oreo bielej. Namiesto dolného a horného ohrevu som použila funkciu Eco pečenie na 170 st C. Bomba! Robila som aj kvaskove, ale tie boli hutné a ťažké, nenadychané. Takže muffiny len takto odteraz.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov