ZAPEKANÁ CUKETA

Vždy sa tešíme v lete na domáce cukety. Sadíme zelené a jemné žlté. Mám ich rada len tak grilované na plátky s olivovým olejom, posoliť, okoreniť a veľa petržlenovej vňate… tu odporúčam nechať nakrájané cukety niekoľko hodín pred grilovaním len tak na tanieri oschnúť 🙂 Zbavia sa prebytočnej vody a rýchlejšie sa grilujú.

Keď nestihnem cuketu odtrhnúť a narastie veľká, zapečiem ju s plnkou. Je to jednoduché jedlo, ktoré možno urobiť zakaždým trošku inak. Možno ich pripraviť úplne bez mäsa, s hríbami, so šunkou alebo aj s mletým mäskom. Na tomto recepte sa mi páči, že využijem aj starší kváskový chlieb – pečivo.

Ukážem vám 1 postup a 1 tip na plnku, potom už len hľadajte vaše chute alebo použite, čo chladnička práve ponúka.

SUROVINY

  • 1 veľká cuketa
  • 1 cibuľa
  • olivový olej
  • za hrsť olív (čierne, zelené)
  • sušené rajčiny
  • pár plátkov šunky
  • kúsok staršieho kváskového chlebíka alebo pečiva
  • smotana na šľahanie
  • 2 vajcia
  • soľ
  • čierne korenie
  • cesnak
  • čerstvé alebo sušené bylinky (petržlenová vňať, bazalka, tymián, dávam aj čerstvú žihľavu)
  • syr (gouda, cheddar, parmezán…)

POSTUP

Cuketu prekrojíme a vydlabeme časť dužiny s malými semienkami. Používam na to náradie na vydlabávanie melóna :). Vydlabanú dužinu nakrájam na ešte menšie kúsky. Takto pripravené polovice cukety potriem olivovým olejom, položím na plech s pečiacim papierom a dám predpiecť do rúry – vyhrejem program gril na 220stupňov, cukety predpečiem cca 15 min podľa veľkosti.

Cibuľu nakrájam na menšie kocky, pridám nakrájanú dužinu z cukety a spolu opečiem do sklovita na olivovom oleji, pridám nakrájané olivy, sušené rajčiny, nadrobno šunku, cesnak a kocky chlebíka/pečiva. Všetko to zalejem vajíčkom rozmiešaným v smotane na šľahanie – nemusíte použiť celé 250ml balenie – tak, aby bola plnka akurát šťavnatá. Dochutím soľou, čiernym korením a nadrobno nakrájanými bylinkami.

Predpečené cukety naplníme plnkou a posypeme nahrubo nastrúhaným syrom. Zapečiemie pri 200st približne 20min.

Hotovo! Jednoduché, celkom rýchle a veľká letná dobrota je na svete! Môj brat povedal: výborné aj ako predjedlo! Samozrejme, ak si doprajete len kúsok a nie celú cuketu 🙂 🙂 :). Takto naplnená je celkom sýta. Vyskúšajte a dajte mi vedieť, budem sa tešiť.

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov