NOVINKA!

Ak chcete zažiť praktický kurz v pohodlí svojho domova - je to možné!

\"Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty.

Verím, že nájdete, čo hľadáte a necháte sa inšpirovať...\"

TIPY AKO SKLADOVAŤ CHLIEB/ROŽKY

Najlepšie rožky sú čerstvé, upečené ešte v ten deň. A to platí pre každý rožok, či už ten kúpený alebo domáci. Rozdiel medzi domácim rožkom a kupovaným je v jeho zložení. Hotové, vychladené rožky alebo kus chleba veľmi rada mrazím, pretože sú po vytiahnutí z mrazáku ako čerstvé. Ak však máte mrazák plný 🙂 a podarí sa vám aspoň pár rožkov zachrániť...

Celý článok

PŠENIČNÝ KVAS

Úplne na začiatok chcem napísať pár riadkov ku kvasom všeobecne. Píšem tak, ako ich vnímam ja, čo mám vyskúšané a čerpám z poznatkov z rôznych kníh, aby som pomohla tomu, kto hľadá odpovede. Kto pečie pomocu prírodného kvasu isto vie, že vo svete existujú rôzne druhy. Základná surovina na vypestovanie tejto živej kultúry je múka a práve ona určuje o aký typ...

Celý článok

ROŽKY

Stále tie isté a predsa 4krát inak… Rožky, úplne obyčajné, také, ktoré každý ľúbi. Len s maslom a pažítkou, či v lete s čerstvou rajčinou zo záhradky, alebo s medom?! Vlastne je to jedno s čím, aj suchý rožok sa ráta, hlavne deťom. 🙂 Minulý rok vznikol recept na božské rožky s použitím pšeničného kvasu. Začala som praktické kurzy, kde okrem prípravy cesta rozoberáme...

Celý článok

MAKOVKY

Ďalšie, veľmi známe pečivko, ktoré si môžeme upiecť aj doma. Sladké cesto tak akurát, nadýchané kvasom, pripravené s láskou a zjedené tak rýýýchlo! Nevadí, upečieme zas… V tomto recepte môžeme kombinovať maslo s masťou (1:1). Z jednej dávky vyjde približne 15 makoviek po 80g/kus. Poďme sa pozrieť na recept. ROZKVAS 50g voda 30g kryštálový cukor (trstinový, kokosový, biely, …) 110g pšeničná...

Celý článok

TOASTOVÝ CHLIEB

Toastový chlebík vhodný na chlebíčky, na desiatu, na zapekanie v toastovači a ja ho milujem ako hrianku s maslom a medom :). S cestom sa krásne pracuje, takže ho môžete stočiť aj do ošatky alebo vytvarovať z neho rôzne pečivká, buďte tvoriví! Na nakyprenie cesta pri tomto chlebe používam tekutý pšeničný kvas, mnohí ho máte odo mňa z kurzu a viete, že ho volám Ela. ROZKVAS 170g...

Celý článok

FALOŠNÁ TRESKA

Ak ste boli u mňa na kurze, pravdepodobne ste už túto mňamku na chlebík ochutnali. Pozostáva z jednoduchých surovín, ktoré každý doma máme. Dokonca si ju môžete upraviť podľa vašich chutí a niečo pridať alebo naopak vynechať. Základný recept mám od kamarátky Evky. Zaujal ma vtedy ten názov a kombinácia mrkvy s tvarohom… Pripravujem ju deň pred servírovaním, aby sa jednotlivé chute...

Celý článok

SUPER SEMIENKOVÉ KREKRY

Milujeme semienka, jeme ich denne. Dočítala som sa, že je dobré semienka „prebúdzať k životu“ niekoľkohodinovým namáčaním vo vode. Sú tak stráviteľnejšie a naše telo dokáže lepšie vstrebať živiny, ktoré obsahujú. Druhý dôvod, prečo vznikol tento recept, boli zvyšky kvásku – jeho prebytky pri kŕmení… Je to veľmi jednoduché s extra semienkovým výsledkom. My sme prvé dávky schrúmali...

Celý článok

FÁNKY

Každý rok vo februári sa v Benátkach koná slávny karneval. Toto obdobie je typické rôznymi sladkými dobrotami. A práve chrumkavé fánky by počas fašiangov nemali chýbať ani u nás. Každý taliansky región má pre ne svoj názov. V Ligúrii sú to bugie, v Toskánsku cenci, v Ríme frappe, v okolí Benátok galani a ja si ich zo stredoškolských čias pamätám ako crostoli. Mala...

Celý článok

SPÔSOBY PEČENIA CHLEBA

Vyskúšala som rôzne spôsoby, ako upiecť kváskový chlieb. Začínala som, asi ako každý na klasickom plechu s hlbšou, starou nádobou položenou na dne rúry, do ktorej som nalievala pohár teplej vody, aby sa chlieb piekol prvé minúty v pare. Potom som začala skúšať pečenie v jenskej mise a neskôr som si kúpila oválny smaltovaný hrniec s pokrievkou. Na workshopoch o kvásku som tieto dva...

Celý článok

MLIEČNE PEČIVKO

Keď potrebujeme vykúzliť zmenu, niečo malé deťom akurát do ruky, či už na raňajky, desiatu alebo len tak, keď si pýtajú niečo mňam, tak toto mliečne pečivko vyhráva. Niekedy sa nám jednoducho žiada zmena. Z tohto sladkého cesta môžete upiecť rôzne tvary. Fantázii sa medze nekladú a internet je preplnený videopostupmi, ako na to. S cestom sa dobre pracuje, nelepí....

Celý článok