![](https://kvaskulienka.sk/wp-content/uploads/2021/12/Snapseed-1-461x363.jpg)
Prvýkrát som sa s Panettone stretla priamo v Taliansku ešte počas strednej školy. Keď som sa vracala domov na sviatky, vždy som doniesla niekoľko druhov. Na Slovensku sa jeho konzumácia udomácnila asi až teraz za posledné roky. A tak prirodzene, vďaka internetu a rozšírenému cestovaniu, začali šikovné gazdinky túto dobrotu skúšať aj samé piecť. Jeho príprava si vyžaduje hlavne vysokoproteínovú múku, známu...
Celý článok
![](https://kvaskulienka.sk/wp-content/uploads/2021/11/IMG_0846-1-461x481.jpg)
Keď potrebujem vykúzliť poschodovú tortu pre oslávenca, tento recept na čokoládový korpus je môj najobľúbenejší a najčastejšie pečený. Páči sa mi, že sa vajcia šľahajú celé – bez oddeľovania. Moja forma má priemer 25cm. SUROVINY 6 vajcia 150g kryštálový cukor štipka soľ 150g hladká múka extra špeciál 30g kakao 2čl prášok do pečiva Vajcia, soľ a cukor dáme naraz...
Celý článok
![](https://kvaskulienka.sk/wp-content/uploads/2021/11/IMG_4043-461x614.jpg)
Ak si milovník maku, tak tento recept Ťa nesklame. Chuť je extra maková a príjemne sladká po mede. Pozor na horký mak! Ja používam ten náš domáci a meliem ho tesne pred prípravou receptu. SUROVINY 180g hrozienka 150g vlašské orechy (lieskovce, mandle, …) 250g mletý mak 2PL med voda podľa potreby sušený, strúhaný kokos malé papierové košíčky POSTUP Hrozienka...
Celý článok
![](https://kvaskulienka.sk/wp-content/uploads/2021/07/IMG_1789-461x615.jpg)
Vždy sa tešíme v lete na domáce cukety. Sadíme zelené a jemné žlté. Mám ich rada len tak grilované na plátky s olivovým olejom, posoliť, okoreniť a veľa petržlenovej vňate… tu odporúčam nechať nakrájané cukety niekoľko hodín pred grilovaním len tak na tanieri oschnúť 🙂 Zbavia sa prebytočnej vody a rýchlejšie sa grilujú. Keď nestihnem cuketu odtrhnúť a narastie veľká, zapečiem ju s plnkou. Je...
Celý článok
![](https://kvaskulienka.sk/wp-content/uploads/2021/08/IMG_2090-461x614.jpg)
Slivky, veľa sliviek popadaných pod stromom… Sladké, vyhriate od slnka. Opäť mi to nedalo, vytriedila som ich a upiekla môj obľúbený slivkový lekvár, ktorý v zime nikdy nesklame. Mám ho rada aj na palacinky s mletým makom. Na mrežovník, koláče s ovocím alebo do buchiet. Keď mám chuť experimentovať, primiešam aj kakao 🙂 Ale najradšej mám klasiku. Tento rok som piekla lekvár...
Celý článok
![](https://kvaskulienka.sk/wp-content/uploads/2021/07/IMG_1384-461x615.jpg)
Tento rok sme prvýkrát zasadili Mangold. Z malých semienok vyrástli krásne rastlinky, ktoré som musela rozsadiť, lebo listy Mangoldu narastú do veľkých rozmerov. Existujú rôzne farebne odlišné druhy. My máme zelené listy s bielou stonkou. Mangold je nenáročná zelenina, potrebuje len dostatok miesta, vlahy a výživnú pôdu. Listy zbierame celé leto, postupne dorastajú nové. Na zimu ochránime rastlinky pred...
Celý článok
![](https://kvaskulienka.sk/wp-content/uploads/2021/07/IMG_1884-461x615.jpg)
Stred leta, papriky dozrievajú v rôznych farbách a to je ideálny čas na túto dobrotu! Použijeme červené, žlté, oranžové aj zelené papriky. Čím farebnejšie, tým krajšie a každá farebná paprika má aj trošku inú chuť. SUROVINY papriky v rôznych farbách olivový olej pár strúčikov cesnaku soľ čierne mleté korenie čerstvé alebo sušené bylinky – tymián, pamajorán, petržlenová vňať, bazalka POSTUP...
Celý článok
![](https://kvaskulienka.sk/wp-content/uploads/2021/07/IMG_1518-1-461x615.jpg)
Tento recept priniesol do našej rodiny môj manžel. Moja svokra Anka ho varila už v jeho detstve a tak bolo jasné, že sme sa ho naučili variť spolu :). Je tak akurát sladký, pekne hustý a vďaka cvikle má nádhernú farbu! Z 1 dávky surovín uvaríme približne 1,7 litra kečupu. KORENINY 6 guličiek čierne korenie 6 guličiek nové korenie 6x...
Celý článok
![](https://kvaskulienka.sk/wp-content/uploads/2021/05/IMG_7820-461x615.jpg)
Rada striedam obľúbené recepty. Za prvé preto, aby som niektoré nezabudla a potom je dobré striedať rôzne typy múk. Ražná múka nepotrebuje miesenie ani preklady. Stačí aktívny ražný kvas, obdĺžniková forma a dostatok času. Ideálny chlebík na lenivé alebo príliš zamestnané dni. Je akurát pružný a vydrží vláčny niekoľko dní. Obsah ražnej múky v tomto chlebíku je 70%. Moje časovania Veľmi...
Celý článok
![](https://kvaskulienka.sk/wp-content/uploads/2021/02/IMG_7891-461x615.jpg)
Keď sme naposledy piekli s dcérkou muffiny, mala som pre ňu pripravené prekvapenie. Farebný, cukrový posyp! To som kúpila prvýkrát. Keď pozeráme knižky a časopisy s receptami, vždy na nás vyskočia krásne nazdobené muffiny a ona po nich tak túžila :). Každá mama má svoj obľúbený recept, ktorý pečie stále dookola…Tak je to aj u nás. Vyskúšala som viaceré, ale vždy som...
Celý článok