Tento rok sme prvýkrát zasadili Mangold. Z malých semienok vyrástli krásne rastlinky, ktoré som musela rozsadiť, lebo listy Mangoldu narastú do veľkých rozmerov. Existujú rôzne farebne odlišné druhy. My máme zelené listy s bielou stonkou. Mangold je nenáročná zelenina, potrebuje len dostatok miesta, vlahy a výživnú pôdu. Listy zbierame celé leto, postupne dorastajú nové. Na zimu ochránime rastlinky pred...
Celý článok
Stred leta, papriky dozrievajú v rôznych farbách a to je ideálny čas na túto dobrotu! Použijeme červené, žlté, oranžové aj zelené papriky. Čím farebnejšie, tým krajšie a každá farebná paprika má aj trošku inú chuť. SUROVINY papriky v rôznych farbách olivový olej pár strúčikov cesnaku soľ čierne mleté korenie čerstvé alebo sušené bylinky – tymián, pamajorán, petržlenová vňať, bazalka POSTUP...
Celý článok
Tento recept priniesol do našej rodiny môj manžel. Moja svokra Anka ho varila už v jeho detstve a tak bolo jasné, že sme sa ho naučili variť spolu :). Je tak akurát sladký, pekne hustý a vďaka cvikle má nádhernú farbu! Z 1 dávky surovín uvaríme približne 1,7 litra kečupu. KORENINY 6 guličiek čierne korenie 6 guličiek nové korenie 6x...
Celý článok
Rada striedam obľúbené recepty. Za prvé preto, aby som niektoré nezabudla a potom je dobré striedať rôzne typy múk. Ražná múka nepotrebuje miesenie ani preklady. Stačí aktívny ražný kvas, obdĺžniková forma a dostatok času. Ideálny chlebík na lenivé alebo príliš zamestnané dni. Je akurát pružný a vydrží vláčny niekoľko dní. Obsah ražnej múky v tomto chlebíku je 70%. Moje časovania Veľmi...
Celý článok
Keď sme naposledy piekli s dcérkou muffiny, mala som pre ňu pripravené prekvapenie. Farebný, cukrový posyp! To som kúpila prvýkrát. Keď pozeráme knižky a časopisy s receptami, vždy na nás vyskočia krásne nazdobené muffiny a ona po nich tak túžila :). Každá mama má svoj obľúbený recept, ktorý pečie stále dookola…Tak je to aj u nás. Vyskúšala som viaceré, ale vždy som...
Celý článok
Tieto šišky som sa naučila od mojej babičky Katky spod Tatier. Vždy keď prišla k nám, zamiesila na šišky… Samozrejme, že cesto robila odoka a tak som si raz dala námahu a všetky suroviny odvážila a zapísala. Odvtedy pečiem šišky aj ja 🙂 Keď som spoznala kvások, začala som postupne každý recept prerábať na kváskový. Pri šiškách rada kombinujem čerstvé droždie...
Celý článok
Tento recept vznikol úplnou náhodou. Listovala som v talianskom časopise a objavila som jednu kváskovú pekáreň z Milána, ktorej pekárka zdieľala niektoré zo svojich obľúbených receptov. Recept som vyskúšala a nakoniec upravila podľa seba, lebo naše múky sú úplne iné, zmenila som aj pomer semienok tak, aby bol chlebík vo výsledku nadýchaný, no zároveň s veľkým množstvom zaparených semienok a vločiek....
Celý článok
Staré formičky, mleté orechy, maslo… takto začínajú tlapky. U nás nielen na sviatky. Naplniť formičky cestom je celkom zábavný tréning pre detské ruky a zároveň trávime čas spolu :). Tieto aktivity mám rada a preto cesto na tlapky zamiesim aj počas roka. Ak máte zrovna prebytky kvásku, môžete ich pridať do cesta. Zvýrazní jeho chuť a trošku zväčší objem – množstvo cesta....
Celý článok
Každá rodina má hádam svoj recept na medovníčky. Ja som ich vyskúšala celkom dosť a tomuto zostávam verná. Piekla som z neho aj zasnežené kostolíky a s cestom sa mi krásne pracuje. Sú mäkké hneď na druhý deň, nemusia sa nechať odležať. SUROVINY 400g pšeničná hladká múka (100 – 200g môžete nahradiť celozrnnou napr. špaldou) 160g práškový cukor 120g med...
Celý článok
Nastal čas pre domáce jabĺčka. Sladké žlté Golden Delicius nastriedačku s kyselkavými červenými… mám rada vôňu jabĺk v pivnici. Tento koláč pečieme od jesene do jari. Tesne po upečení je chrumkavý, na druhý deň zmäkne a je krásne šťavnatý. CESTO 250g maslo nastrúhané nahrubo 4 žĺtka 1čl vanilkový extrakt 1/2 balíčka prášok do pečiva 120 – 150g práškový cukor 450g pšeničná hladká...
Celý článok