NOVINKA!

Ak chcete zažiť praktický kurz v pohodlí svojho domova - je to možné!

\"Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty.

Verím, že nájdete, čo hľadáte a necháte sa inšpirovať...\"

PRÍKLAD ČASOVANIA S KVÁSKOM

Priniesli ste si domov kvások a chystáte sa vyskúšať upiecť svoj prvý kváskový chlebík? Super! Na začiatok bude dobré, ak si nájdete voľný deň, kedy ste doma, máte pohodu a nemusíte sa nikam ponáhľať. Ražný kvások, ktorý ste si priniesli, pracuje veľmi dobre a môžete sa na neho spoľahnúť. Časy, ktoré uvádzam sú orientačné a vzťahujú sa na MÔJ kvások. Preto, ak...

Celý článok

ŠPALĎÁČIK

Špaldová múka sa za poslednú dobu teší veľkej obľube. Vďaka dvojitej vrstve šupky, vyžaduje spracovanie zrna dvojfázové čistenie. Preto je jej spracovanie drahšie, čo sa odráža na cene múky a výrobkov z nej. Veľkou výhodou špaldy je, že je menej náchylná na ochorenia, takže nevyžaduje toľko ošetrovania počas rastu na poli. Od špaldového chlebíka neočakávame veľké vyskočenie do objemu, skôr má tendenciu...

Celý článok

DOMÁCI „FLAPJACK“ – OVSENÁ TYČINKA

Poznáte zdravé tyčinky značky Flapjack? Ak ich máte radi a chcete si ich vyskúšať pripraviť doma, tak tu je môj overený recept. Je to rýchlovka, žiadny mixér, len miska s vareškou a suroviny. U nás sa zje väčšinou ešte vlažný, ale je dobrý na cesty, s deťmi na ihrisko zahnať hlad či chuť na sladké. Výborný k bielemu jogurtu k raňajkám. Určite si nájde...

Celý článok

PIZZA 1

Pizzu máme veľmi radi. Robievam ju raz za týždeň, spomínam si na milý rituál v talianskych rodinách, kedy sa každý piatok všetci zišli pri spoločnom stole a dali si pizzu :). Každý rok varíme a sterilizujeme domáci rajčinový pletlak a ten používame ako základ, mozzarella nesmie chýbať, ale pozor na lacnú mozzarellu, obsahuje veľa vody a nepríjemne sa rozteká po celom plechu :(. Ostatné...

Celý článok

JEDNODUCHÝ CHLEBÍK

Jednoduchý chlebík je pšenično – ražný chlebík, pretože obsahuje 24% ražnej chlebovej múky. Výsledná striedka je mäkkučká, plná malých očiek, jemne kyselkavá vďaka ražnému kvásku a dlhej fermentácii. S cestom sa dobre pracuje, pri formovaní do ošatky stačí len trošku podsypať pohánkovou múkou. Ak máte zdravý, stabilný kvások upečiete si pekný balón :). Používam ošatku na cca 750g cesta....

Celý článok

TENKÝ JABLČNÍK

Konzumujeme posledné jablká z pivnice a tento koláčik je na ne ako stvorený. Jednoduché maslové cesto spracované s kváskom a mňamka je na stole. Množstvo cesta je na okrúhlu tortovú formu, priemer 26cm. Ak chcete celý klasický plech, tak zdvojnásobte všetky suroviny a môžete zavolať návštevu :). Potrebujeme: CESTO 125g mäkké maslo 1 žĺtko 125g trstinový cukor mletý (môžete použiť aj klasiku práškový...

Celý článok

BRYNDZOVNÍK

Každý týždeň pečiem pizzu, ale toto je veľmi chutná obmena. Môžeme to nazvať aj slovenská pizza, či podplamenník, ktorý často ponúkajú na jarmoku. Keďže spotrebujeme pol kila bryndze, mne sa páči bryndzovník :). Množstvo cesta je na jeden klasický plech. ROZKVAS 100g pšeničná múka chlebová 100g vlažná voda 1PL – 25g kvások (ražný, pšeničný) Poriadne lyžicou zamiešame,...

Celý článok

MAMINKINE COOKIES

To musí byť veľká kríza, keď kúpim sladké blbosti v obchode. Razím teóriu, že domáce je vždy najlepšie a snažím sa to aj praktizovať. Samozrejme, že niekedy nastanú situácie, kedy mám chuť na niečo nie moc zdravé, ale nie je to každý deň a to je pre mňa dôležité. Deti to chápu inak a preto, keď nakupujeme spoločne, čo je...

Celý článok

CHRUMKAVÉ VLOČKY – GRANOLA

Pravidelne sme kupovali sladké zapekané vločky, skoro kilové balenie zmizlo vždy veľmi rýchlo a jedného krásneho dňa som si vystrihla z obalu zloženie a pracne preštudovala. Odvtedy robím chrumkavé vločky doma :). Kupujem rôzne druhy vločiek, ktoré doma zmiešam. Ovsené, ražné, pšeničné, jačmenné, špaldové, pohánkové, pšenové, cirokové – takýto mix nekúpite. Veľmi pekný výber máva Kaufland. Často kupujem...

Celý článok

KEĎ KVÁSOK NEFUNGUJE

Keď zakladáme nový kvások, zvyčajne na 3.-4. deň by sme mali spozorovať prvú aktivitu. Kŕmime ho každý deň a pozorujeme, ako pracuje. Môže to trvať 10 – 14 dní. Stabilný, zrelý kvások spoznáme podľa toho, že bublinky sú maličké a rovnomerne rozmiestnené v celom pohári. Pred kŕmením cítime ostro kyslý zápach a po nakŕmení má kvások sladkastú, mliečnu vôňu. Môžu...

Celý článok