"Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty.

Verím, že nájdete, čo hľadáte a necháte sa inšpirovať..."

FÁNKY

Každý rok vo februári sa v Benátkach koná slávny karneval. Toto obdobie je typické rôznymi sladkými dobrotami. A práve chrumkavé fánky by počas fašiangov nemali chýbať ani u nás. Každý taliansky región má pre ne svoj názov. V Ligúrii sú to bugie, v Toskánsku cenci, v Ríme frappe, v okolí Benátok galani a ja si...

Celý článok

SPÔSOBY PEČENIA CHLEBA

Vyskúšala som rôzne spôsoby, ako upiecť kváskový chlieb. Začínala som, asi ako každý na klasickom plechu s hlbšou, starou nádobou položenou na dne rúry, do ktorej som nalievala pohár teplej vody, aby sa chlieb piekol prvé minúty v pare. Potom som začala skúšať pečenie v jenskej mise a neskôr som si kúpila oválny smaltovaný hrniec...

Celý článok

MLIEČNE PEČIVKO

Keď potrebujeme vykúzliť zmenu, niečo malé deťom akurát do ruky, či už na raňajky, desiatu alebo len tak, keď si pýtajú niečo mňam, tak toto mliečne pečivko vyhráva. Niekedy sa nám jednoducho žiada zmena. Z tohto sladkastého cesta môžete upiecť rôzne tvary. Fantázii sa medze nekladú a internet je preplnený videopostupmi, ako na to. S...

Celý článok

CHLIEB KLASIK SO ZEMIAKOM A KEFÍROM

Tento chlieb nosím rada ako ochutnávku na workshopy o kváskovaní a vždy mal úspech. Kombinácia kefír so zemiakom dodáva striedke vláčnosť a jemnosť, ak použijete vyšší podiel pšeničnej chlebovej múky, cesto bude nadýchané a krásne sa s ním pracuje. Dodržte autolýzu a uvidíte, že sa vám nebude vôbec lepiť na ruky. Pri stáčaní do ošatky...

Celý článok

SUŠENIE KVÁSKU

Keď máme zdravý, stabilný a dobre fungujúci kvások je dobré uchovať si z neho aspoň 1 polievkovú lyžicu na časy, keby sa nám s ním náhodou niečo stalo, aby sme si ho mohli opäť oživiť a používať. SUŠENIE Z vášho kvásku odoberiete 1-2 poliekové lyžice a v tenkej vrstve rozotriete na pečiaci papier alebo na...

Celý článok

DOMÁCI KEFÍR – TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HUBA

Nie je to dávno, čo som na internete objavila informáciu, že kefír sa dá ľahko vyrobiť aj doma. Predtým som kefír nikdy nepila, kupovala som ho len do cesta na kváskový chlieb. Svojím zložením totiž podporuje fermentáciu a zjemňuje striedku, ktorá je s kefírom taká krásne vláčna a voňavá. Kupovaný kefír neobsahuje také bohaté množstvo...

Celý článok

KVÁSKULIENKA NA AGROKOMPLEXE 2018

Byť aktívnou súčasťou tak veľkého podujatia akou je výstava Agrokomplex bolo pre mňa veľkou výzvou a zároveň obrovskou radosťou. Pozvanie od Siko kúpeľne&kuchyne som prijala s plným nasadením. Čoraz viac ľudí sa zaujíma o kvalitu potravín a k tomu neodmysliteľne patrí spôsob, akým vyrábame výrobky „od cesta“. Kvások alebo správne povedané kvas je čisto prírodný...

Celý článok

FINÁLNE KVASENIE V CHLADE – SPOMALENÁ METÓDA

Finálne kvasenie začína akonáhle stočíme cesto do ošatky alebo vytvarujeme závin, osie hniezda či buchty. Každý produkt pripravený pomocou kvásku potrebuje ešte finálne kvasiť predtým ako ho v rúre upečieme. Dĺžka tohto kvasenia závisí od okolitej teploty. Čím vyššia teplota, tým rýchlejší nárast cesta, čím nižšia teplota, tým rastie cesto pomalšie. Finálne kvasenie môže prebiehať: 1....

Celý článok

SEMIENKOVÁ TEHLIČKA

Tento chlebík si pripravíte opäť použitím ražného kvásku. Je jednoduchý, pretože sa s cestom pracuje iba v mise, neprekladá sa do žiadnej ošatky. Kvasí a pečie sa v plechovej forme. Ak máte radi semienkové chlebíky, týmto nič nepokazíte a budete prekvapení, že to ani nie je žiadna námaha. Hneď na začiatku vám chcem napísať, že...

Celý článok

SLADKÉ UNI CESTO

Toto cesto som nazvala UNI práve pre jeho široké využitie. Môžete z neho pripraviť závin, plnené buchty, maličké dukátové buchtičky, osie hniezda… Z tohto množstva urobíte 2 veľké záviny alebo plný plech buchiet či osích hniezd. Samozrejme závisí od toho, ako veľké buchty budete robiť. ROZKVAS 60g pšeničná hladká múka 60g vlažná voda 2PL ražný...

Celý článok