SVIEŽI DEZERT

Jeden z mojich úplne prvých receptov, ktoré som si začala zapisovať ešte ako 12 ročná. Doma ho voláme kiwirez, pretože v zime vymením letné ovocie za kolieska kiwi. Určite to vyskúšajte! V každom prípade sa jedná o svieži dezert. Šľahaný korpus, jednoduchá plnka z kyslej smotany a šľahačky, plná miska ovocia a ochutené želé doladené k farbe ovocia. Aj to pekne vyzerá na tanieri 🙂

SUROVINY

  • 6 vajec
  • 180g kryštálový cukor (ak máte radi menej sladké korpusy, stačí 150g)
  • 100g polohrubá múka
  • 50g hladká múka
  • 1/2 balenia prášok do pečiva
  • 500g kyslá smotana
  • 500ml smotana na šľahanie (min 30% tuku)
  • 2PL práškový cukor
  • vanilka
  • želatína podľa vlastného výberu na 500ml tekutiny – čerstvá ovocná šťava, z kompótu, džús alebo len voda, ak nepoužijeme priamo želatínu, tekutinu môžeme uvariť s ochuteným pudingom (jahoda, malina) alebo 1 balenie Zlatý Klas.
  • 50 – 100g cukor kryštál na dosladenie želatíny

POSTUP

CESTO

Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky si trošku predšľaháme a keď sa nám začne tvoriť sneh, pridávame po lyžiciach kryštálový cukor. Do hotového snehu zašľahávame po jednom žĺtky. Vyšľaháme ľahučkú, žltú penu, do ktorej po častiach preosievame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Miešame opatrne, už len stierkou.

Obdĺžnikový plech s vyšším okrajom (cca 40x30cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou. Vylejeme hotové cesto a uhladíme. Pečieme pri 180st horný/dolný ohrev približne 25min, otestujeme špajdlou.

Hotový korpus necháme spolu s plechom vychladnúť.

PLNKA

Kyslé smotany zmiešame s cukrom a vanilkou. Šľahačky vyšľaháme do tuha a ručne premiešame s osladenou kyslou smotanou. Rozotrieme na vychladený korpus v rovnakej vrstve. Poukladáme čerstvé ovocie (plátky jahôd, broskýň, celé maliny, ríbezle, čučoriedky, kolieska kiwi…) Dáme do chladničky zachladiť a pripravíme želatínu.

ŽELATÍNA ČERVENÁ/RUŽOVÁ MATNÁ

500ml voda alebo šťava z čerešňového/višňového kompótu

1 balenie ochuteného pudingu (jahoda, malina – podľa ovocia, aké sme použili) alebo želatínu v prášku na 500ml tekutiny

50 – 100g kryštálový cukor (podľa chuti)

ŽELATÍNA ZELENÁ

1 balenie PIMA prášok s príchuťou kiwi

50 – 100g kryštálový cukor

500ml voda

1 balenie Zlatý klas

Všetky suroviny na prípravu želatíny zmiešame a necháme zovrieť za stáleho miešania. Vlažnú želatínu nalejeme na poukladané ovocie tak, aby bol celý plech zakrytý.

Necháme stuhnúť v chladničke a podávame najlepšie až na druhý deň. Chute sa prepoja a korpus krásne zmäkne a bude šťavnatý.

Šťavnatý dezert je na svete! Ide leto a s ním množstvo zrelého plodového ovocia, ideálny čas na tento recept. Vyskúšajte si obe verzie – letnú aj zimnú s kolieskami kiwi a zelenou želatínou. Najbližšie skúsim s kopou čučoriedok. Dobrú chuť!

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov