BIELKOVÝ CHLEBÍK

Tento „chlebík“ si pamätám z detstva. Vždy, keď zostalo viac vaječných bielok, navážili sa jednoduché suroviny a chrumkavá dobrota bola na svete! Pripomína mi to talianske Cantuccini, len tie sú omnoho hrubšie, ale v podstate je to veľmi podobné. Chrumkavé a plné orieškov.

Množstvo jednotlivých surovín závisí od počtu bielok.

*Poznámka – množstvo, ktoré vidíte na fotkách je z 8 bielok.

SUROVINY

Na každý 1 bielok

  • 25 – 30g kryštálový cukor (trstinový, kokosový)
  • 30g hladká múka (časť môžeme nahradiť aj celozrnnou)
  • 30g mix celých orechov alebo si zvolíme len 1 druh
  • mletá škorica, mletý kardamón, mletý zázvor… (koreniny sú voliteľné, môžeme ich pridať pre obmenu chuti)

POSTUP

Ako prvé si navážime do misiek suroviny. Podľa počtu bielok. Začneme šľahaním bielok, do ktorých pridávame po častiach cukor. Vyšľaháme na tuhý sneh, do ktorého po častiach preosievame múku. Miešame už len ručne, stierkou. Nakoniec vmiešame navážené orechy.

Formu vymastíme a vysypeme múkou. Pripravené cesto preložíme do formy a uhladíme. Pečieme do ružova vo vyhriatej rúre (horný/dolný ohrev) pri 170st približne 35 – 40min. Skontrolujeme špajdlou.

Po upečení vyklopíme z formy a necháme poriadne vychladnúť. Vychladené cesto nakrájame na tenké plátky najlepšie pilkovým nožíkom na krájanie chleba.

Jednotlivé plátky uložíme vedľa seba na pečiaci papier na plech. Rúru vyhrejeme na 120st, tentokrát program horkovzduch a necháme pripravené plátky sušiť do chrumkava. Do rúry môžeme vložiť viac plechov naraz. Počas sušenia niekoľkokrát vyvetráme z rúry vlhkosť.

Chrumkavá dobrota plná orieškov! Bielkový chlebík skladujeme v zatvorenej nádobe, aby zostali plátky chrumkavé po celý čas.

Experimentujte – uberte cukor, namiešajte si hladkú múku s celozrnnou alebo pridajte 1 vianočné korenie alebo viac orechov? Nechám to na vás 🙂 Napíšte mi, ako sa vám tento recept páči a označte ma #kvaskulienka.

Krásne Vianoce!

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov