JABLČNÝ OCOT

Všetko, čo si vieme doma pripraviť je dar pre celú rodinu. Postupne pridávam na blog moje najobľúbenejšie recepty a postupy z kuchyne.

Domáci jablčný ocot nie je tepelne upravovaný, obsahuje veľké množstvo živín. Na jeho výrobu používam celé domáce jablká bez jadierok, takže jeho kvalita je neoceniteľná. Obsahuje užitočnú kyselinu maleínovú, ktorá podporuje zrážanlivosť krvi, pozitívne vplýva na menštruáciu, prispieva k zdraviu ciev a k tvorbe červených krviniek.

Jablčný ocot má vysoký obsah draslíka. Draslík sa v tele ľahko viaže s mnohými inými prvkami ako vápnik, sodík, železo, horčík a kremík. Tento ocot má antiseptické vlastnosti, preto sa často využíva aj v kozmetike. Mohla by som pokračovať… pozitívne účinky jablčného octu sú nekončiace 🙂

Ja si ho rada pridávam do pohára s vodou na pitie, nechávam v ňom lúhovať rôzne bylinky (vytiahne z byliniek účinné látky) a rada ho miešam s medom do šálatu ako dressing…

Príprava je jednoduchá, poctivý ocot potrebuje dostatok času.

POTREBUJEME

  • 1kg jablká so šupkou, očistené od jadierok a nahnitých častí, nahrubo nastrúhané
  • 2litre prevarená, vychladená voda
  • 5l pohár
  • čistá drevená varecha

Jablká umyjeme, odstránime jadierka a nahnité časti, nahrubo nastrúhame. Preložíme do 5l pohára a zalejeme prevarenou, vychladenou vodou. Vrch pohára prekryjeme kúskom gázy a spevníme gumičkou. Takto pripravené necháme stáť na linke (nie na priamom slnku) 2 týždne. Počas tejto doby premiešavame čistou varechou 2x denne (ráno a večer). Zmes začne fermentovať – kvasiť a postupne bude stúpať smerom hore. Premiešaním to vždy narušíme a tak je to správne.

Po 2 týždňoch jablká precedíme cez väčší kus gázy, kľudne aj viac vrstiev + plastové sito. Pohár opláchneme a precedenú tekutinu vlejeme naspäť. Prikryjeme vrstvou gázy, upevníme gumičkou a necháme ďalej kvasiť 2 – 3 týždne už bez miešania.

Po ďalších 2 max 3 týždňoch je jablčný ocot hotový! Posledný krát ho precedíme a nafľaškujeme do čistých fliaš. Skladujeme na chladnom, tmavom mieste.

Nie je nad poctivý domáci produkt! Využite domáce jablká, či už čerstvo nazbierané na jeseň alebo tie v skorej jari, ktoré ešte máte v pivnici. Vraj jablčný ocot znižuje cholesterol a pomáha pri chudnutí, no lepšie info na záver som nemohla napísať, že? 🙂

Vyskúšajte a napíšte mi alebo ma označte na sociálnych sieťach @kvaskulienka, budem sa tešiť s vami!

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov