praktický kurz Upeč si svoj kváskový chlieb

 TERMÍN v príprave

 

Individuálny kurz!

Ak chcete zažiť praktický kurz v pohodlí svojho domova - je to možné! Vhodné aj ako praktický darček.

\"Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty.

Verím, že nájdete, čo hľadáte a necháte sa inšpirovať...\"

JEDNODUCHÝ CHLEBÍK

Jednoduchý chlebík je pšenično – ražný chlebík, pretože obsahuje 24% ražnej chlebovej múky. Výsledná striedka je mäkkučká, plná malých očiek, jemne kyselkavá vďaka ražnému kvásku a dlhej fermentácii. S cestom sa dobre pracuje, pri formovaní do ošatky stačí len trošku podsypať pohánkovou múkou. Ak máte zdravý, stabilný kvások upečiete si pekný balón :). Používam ošatku na cca 750g cesta....

Celý článok

TENKÝ JABLČNÍK

Konzumujeme posledné jablká z pivnice a tento koláčik je na ne ako stvorený. Jednoduché maslové cesto spracované s kváskom a mňamka je na stole. Množstvo cesta je na okrúhlu tortovú formu, priemer 26cm. Ak chcete celý klasický plech, tak zdvojnásobte všetky suroviny a môžete zavolať návštevu :). Potrebujeme: CESTO 125g mäkké maslo 1 žĺtko 125g trstinový cukor mletý (môžete použiť aj klasiku práškový...

Celý článok

BRYNDZOVNÍK

Každý týždeň pečiem pizzu, ale toto je veľmi chutná obmena. Môžeme to nazvať aj slovenská pizza, či podplamenník, ktorý často ponúkajú na jarmoku. Keďže spotrebujeme pol kila bryndze, mne sa páči bryndzovník :). Množstvo cesta je na jeden klasický plech. ROZKVAS 100g pšeničná múka chlebová 100g vlažná voda 1PL – 25g kvások (ražný, pšeničný) Poriadne lyžicou zamiešame,...

Celý článok

MAMINKINE COOKIES

To musí byť veľká kríza, keď kúpim sladké blbosti v obchode. Razím teóriu, že domáce je vždy najlepšie a snažím sa to aj praktizovať. Samozrejme, že niekedy nastanú situácie, kedy mám chuť na niečo nie moc zdravé, ale nie je to každý deň a to je pre mňa dôležité. Deti to chápu inak a preto, keď nakupujeme spoločne, čo je...

Celý článok

CHRUMKAVÉ VLOČKY – GRANOLA

Pravidelne sme kupovali sladké zapekané vločky, skoro kilové balenie zmizlo vždy veľmi rýchlo a jedného krásneho dňa som si vystrihla z obalu zloženie a pracne preštudovala. Odvtedy robím chrumkavé vločky doma :). Kupujem rôzne druhy vločiek, ktoré doma zmiešam. Ovsené, ražné, pšeničné, jačmenné, špaldové, pohánkové, pšenové, cirokové – takýto mix nekúpite. Veľmi pekný výber máva Kaufland. Často kupujem...

Celý článok

KEĎ KVÁSOK NEFUNGUJE

Keď zakladáme nový kvások, zvyčajne na 3.-4. deň by sme mali spozorovať prvú aktivitu. Kŕmime ho každý deň a pozorujeme, ako pracuje. Môže to trvať 10 – 14 dní. Stabilný, zrelý kvások spoznáme podľa toho, že bublinky sú maličké a rovnomerne rozmiestnené v celom pohári. Pred kŕmením cítime ostro kyslý zápach a po nakŕmení má kvások sladkastú, mliečnu vôňu. Môžu...

Celý článok

LUČINA – DOMÁCI SMOTANOVÝ SYR

Lučina, Bánovecká nátierka, Créme fraiche, Philadelphia … Patríme k tým, ktorí majú radi jednoduché veci a tento recept je naozaj rýchly. Domáci smotanový syr môžete použiť na slano i na sladko. My ho máme najradšej na čerstvom krajci chleba so štipkou soli a jarnou cibuľkou z kvetináča 🙂 alebo do krému na cheesecake. Jednoduché suroviny, žiadna namáha a skvelý výsledok. Potrebujeme: 500g grécky jogurt (alebo...

Celý článok

LIEVANCE Z KVÁSKU

Keď je človek hladný a dobre – kvalitne sa nenaje, tak často niečo dzobká a hľadá, čo by si ešte dal… A to nehovorím o deťoch, ktoré by stále niečo papali. Preto som sa naučila myslieť dopredu a kvások sa mi stal v tomto plánovaní veľmi dobrým spoločníkom. Na svoju prácu s cestom potrebuje čas a preto si vždy dopredu (väčšinou je to...

Celý článok

PALACINKY Z KVÁSKU

Keď strácam fantáziu, čo deťom ponúknuť na raňajky, vždy ma zachránia palacinky! Ono sa to aj rýmuje 🙂 Táto verzia palaciniek vyniká svojou plnou chuťou, moje deti ich milujú aj bez náplne. Ja mám veľmi rada kombináciu jahodový džem s tvarohom alebo slivkový lekvár a mletý mak 🙂 Cestíčko si zamiešam pred spaním, misu vložím pekne do chladničky a ráno...

Celý článok

AKO SI VYPESTOVAŤ KVÁSOK

Na internete koluje množstvo receptov na vypestovanie kvásku. Odlišujú sa len v pomeroch múky a vody alebo v tipe použitej múky. Možno si totiž vypestovať rôzne druhy ako je ražný, špaldový, pšeničný alebo bezlepkový ryžový a určite existujú aj ďalšie varianty. Ja používam už dlhšiu dobu ražný kvások, z ktorého keď potrebujem, vyrobím si aj iný variant :), ale to je...

Celý článok