MAMINKINE COOKIES

To musí byť veľká kríza, keď kúpim sladké blbosti v obchode. Razím teóriu, že domáce je vždy najlepšie a snažím sa to aj praktizovať. Samozrejme, že niekedy nastanú situácie, kedy mám chuť na niečo nie moc zdravé, ale nie je to každý deň a to je pre mňa dôležité. Deti to chápu inak a preto, keď nakupujeme spoločne, čo je skoro vždy, tak veľa vysvetľujem a verím, že si z toho niečo zapamätajú. Koniec koncov ich veľmi baví pomáhať v kuchyni a z toho sa veľmi teším. Tieto cookies zvláda aj náš syn a mám problém ustriehnuť, koľko ich zje, keď sa práve dopečú 🙂 Z 1 dávky výjde cca 65 kúskov.

Potrebujeme:

  • 300g múka (dávam 100g špaldová celozrnná, 50g ovsenná celozrnná, 150g špaldová/pšeničná hladká biela) môžete použiť aj pšeničnú hladkú bielu na celú dávku
  • 120g hnedý cukor trstinový
  • 1 prášok do pečiva (používam z dm-ky bez fosfátov)
  • 2 celé vajcia
  • 100g nahrubo posekané orechy a semienka (vlašské, lieskovce, mandle, slnečnica, tekvicové semienka)
  • 100g vopred namočené a prepláchnuté hrozienka alebo brusnice
  • 100g mix vločky
  • 125g mäkké maslo
  • 100g orechové maslo (dávam lieskovcové) ak nepoužívate, tak dajte 250g klasického masla na celú dávku

Zo všetkých surovín vypracujeme hmotu, ak sa nám zdá, že je ešte príliš suchá – sypká, môžeme priliať trochu mlieka. Na pečiaci papier robíme malé kôpky, používam na to hlbokú plastovú lyžicu, tak sú všetky cookies rovnako veľké a rovnomerne sa upečú. Každú kôpku jemne pritlačíme vidličkou. Z cesta môžeme vytvarovať aj placky alebo podlhovasté keksíky na štýl tých z obchodu 🙂 Fantázie sa medze nekladú. Pečieme cca 10 min na 180 stupňov, mali by byť hnedkasté z oboch strán.

Tip1: super darček 🙂

Tip2: pridajte do cesta čokokvapky, kúsky horkej čokolády alebo ich namáčajte v rozpustenej čokoláde, ale to už je iný level!

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov