LIEVANCE Z KVÁSKU

Keď je človek hladný a dobre – kvalitne sa nenaje, tak často niečo dzobká a hľadá, čo by si ešte dal… A to nehovorím o deťoch, ktoré by stále niečo papali. Preto som sa naučila myslieť dopredu a kvások sa mi stal v tomto plánovaní veľmi dobrým spoločníkom.

Na svoju prácu s cestom potrebuje čas a preto si vždy dopredu (väčšinou je to 12-24 hodín) vymyslím, čo budem piecť. Zamiešam rozkvas a nechám kvások pracovať.

Máme radi všetko, čo je „od cesta“ a tieto lievance sú výborné na raňajky alebo na sladkú večeru. S domácim džemom, s tvarohom, domácou nutelou alebo len tak deťom do ruky.

Zasýtia a hlavne vieme, čo sme do nich dali :).

Potrebujeme:

  • 1 hrnček ovsené vločky (kľudne aj mix vločiek, aké máte radi)
  • 1 hrnček mlieko
  • 1PL kvások (ražný, pšeničný…)

Ako mierku používam hrnček 250ml.
Vločky, mlieko a kvások dobre spolu zamiešame vo vyššej nádobe a prikryjeme. Teraz máme 2 možnosti, nechať kvasiť pri izbovej teplote 10-12 hodín (napr. z večera do rána a naopak) alebo dať nádobu do chladničky aj na 24 hodín.

Potom pridáme:

  • 1 zrelý banán (voliteľné – ak nemáme, nedáme)
  • 1 celé vajce
  • 1PL trstinový cukor
  • 1PL med
  • štipka soľ
  • vanilkový/čokoládový extrakt (voliteľné)

Hotový rozkvas a ostatné suroviny spolu vymixujeme ponorným mixérom. Rozpálime si panvicu – používam obyčajnú, na ktorej pečiem aj palacinky, ale ak máte špeciálnu panvicu na lievance, ešte lepšie. Budete mať všetky lievance krásne rovnaké.

Pred nalievaním cesta pokvapkáme olejom alebo rozpusteným maslom a na miernom stupni pečieme z oboch strán.

TIPY

  • Ak chcete lievance vyšie, viac nadýchané, vajíčko rozdeľte a bielko vyšľahajte metličkou zvlášť na sneh. Sneh vmiešajte ručne na záver do cesta.
  • Ak máte viac kvasu – prebytky pri kŕmení, vmixujte ich do cesta tesne pred pečením, nič tým nepokazíte.
  • Cesto nenechávajte kvasiť dlhšie ako 24 hodín, zvlášť pri kváskovej verzii, mohlo by zostať kyslé a lievance by sa na panvici trhali!
  • Vyskúšajte do cesta nastrúhať jablko, hrušku alebo primiešajte kakao či mleté orechy, mlieko nahraďte kefírom alebo rastlinným mliekom, aj lievance môžu byť zakaždým iné :).

NEKVÁSKOVÁ VERZIA

Niekedy sa stane, že dostaneme chuť na lievance a nemáme vopred pripravený rozkvas alebo príde nečakaná návšteva a chceme jej ponúknuť niečo teplé – mňam.

Ak nemáme kvások alebo sme si nestihli urobiť rozkvas deň dopredu, môžeme si lievance pripraviť aj v klasickej verzii tak, že namiesto kvásku pridáme trošku čerstvého droždia. Prstami odtrhneme maličký kúsok z kocky kvasníc a dobre zmiešame s ostatnými surovinami. Takto pripravené cesto necháme podkysnúť 30 min a môžeme piecť.

Ak máte kvások, kľudne ho vmixujte do cesta aj s kvasnicami, hoci takto nestihne cesto nakypriť, ale dodá mu výraznejšiu chuť a môžete použiť aj prebytky kvasu z kŕmení.

Verím, že si lievance zaľúbite tak ako my a zaradíte ich do svojich pravidelných receptíkov :).

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov