BRYNDZOVNÍK

Každý týždeň pečiem pizzu, ale toto je veľmi chutná obmena. Môžete to nazvať aj slovenská pizza, či podplamenník, ktorý často ponúkajú na jarmoku. Keďže spotrebujeme pol kila bryndze, mne sa páči bryndzovník :).

Množstvo cesta je na jeden klasický plech. Na zamiesenie vám stačia kľudne vaše ruky, nepotrebujete robot.

Potrebujeme:

ROZKVAS

  • 100g pšeničná múka chlebová
  • 100g vlažná voda
  • 1PL kvások

Poriadne lyžicou zamiešame, aby nám nikde nezostala suchá múka, prikryjeme a necháme kvasiť. Rozkvas musí zdvojnásobiť svoj objem, nabublá a zdvihne sa. Trvá to cca 6-12 hodín podľa sily vášho kvásku.

CESTO

  • Nabublaný hotový rozkvas
  • 400g pšeničná múka hladká
  • 1ČL soľ
  • 1/2ČL trstinový cukor
  • 100ml vlažné mlieko
  • 1 celé vajce
  • 3PL olivový olej
  • 2 najemno postruhané varené zemiaky

Zamiesiť nelepivé cesto, prikryť a nechať na linke kvasiť 2 hodiny. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem. Plech na pečenie vymažeme domácou masťou, nešetríme :). Vykvasené cesto rukami roztiahneme po celom plechu. Natrieme plnku, posypeme opraženou slaninkou a kolieskami cibule. Môžete pridať aj bylinky, ktoré máte radi. Experimentujte.

PLNKA

  • 500g bryndza (snažím sa kupovať nepasterizovanú)
  • 250g kyslá smotana
  • 2PL mlieko

Pečieme pri teplote 180 – 200 stupňov, cca 30 minút. Pekne do zlatista a do chrumkava.

Dobrú chuť!

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov