BRYNDZOVNÍK

Každý týždeň pečiem pizzu, ale toto je veľmi chutná obmena. Môžeme to nazvať aj slovenská pizza, či podplamenník, ktorý často ponúkajú na jarmoku. Keďže spotrebujeme pol kila bryndze, mne sa páči bryndzovník :).

Množstvo cesta je na jeden klasický plech.

ROZKVAS

  • 100g pšeničná múka chlebová
  • 100g vlažná voda
  • 1PL – 25g kvások (ražný, pšeničný)

Poriadne lyžicou zamiešame, aby nám nikde nezostala suchá múka, prikryjeme a necháme kvasiť. Rozkvas musí zdvojnásobiť svoj objem, nabublá a zdvihne sa. Trvá to cca 6 – 10 hodín podľa sily kvásku a okolitej teploty.

CESTO

  • hotový rozkvas
  • 400g pšeničná múka hladká
  • 1ČL soľ
  • 1/2ČL trstinový cukor
  • 100ml vlažné mlieko
  • 1 celé vajce
  • 3PL olivový olej
  • 2 najemno postruhané varené zemiaky

PLNKA

  • 500g bryndza (kupujem nepasterizovanú)
  • 250g kyslá smotana
  • 2PL mlieko

Vymiesime nelepivé cesto, prikryjeme a necháme na linke kvasiť 2 hodiny. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem. Plech na pečenie vymažeme domácou masťou, nešetríme :). Vykvasené cesto rukami roztiahneme po celom plechu. Natrieme plnku, posypeme slaninkou, kolieskami cibule alebo pažítkou. Môžeme pridať aj bylinky. Experimentujte :).

Pečieme bez finálneho kvasenia pri teplote 180 – 200 stupňov, cca 30 minút. Pekne do zlatista a do chrumkava.

Dobrú chuť!

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov