CHRUMKAVÉ VLOČKY – GRANOLA

Pravidelne sme kupovali sladké zapekané vločky, skoro kilové balenie zmizlo vždy veľmi rýchlo a jedného krásneho dňa som si vystrihla z obalu zloženie a pracne preštudovala. Odvtedy robím chrumkavé vločky doma :).

Kupujem rôzne druhy vločiek, ktoré doma zmiešam. Ovsené, ražné, pšeničné, jačmenné, špaldové, pohánkové, pšenové, cirokové – takýto mix nekúpite. Veľmi pekný výber máva Kaufland. Často kupujem vločky v bezobalových obchodoch.

Sezam, ľan, chia máme vždy v zásobe, ako aj hrozienka a rôzne sušené ovocie. Orechy a semienka sa snažím denne prisypávať do misky na stole tak, aby sme ich mali na očiach, aj deti si už na ne zvykli a keď sa zjedia, tak mi to hlásia :).

Domáca granola je výborná preto, lebo je zakaždým iná. Pridávam do nej špaldové lupienky, raz sme mali drobné pšenové pukance, medové zrná, kúsky horkej čokolády….môžete ju celú ochutiť kakaom alebo mletou škoricou.

Základné suroviny:

  • 4 šálky mix vločiek
  • 1 šálka orechy a semienka (vlašské, lieskovce, slnečnica, tekvicové semienka, mandle – čo máte radi)
  • 1PL mletá škorica alebo 2PL kakao
  • 2PL sezam (používam nelúpaný)
  • 4PL ľan, chia
  • 30g kokos – voliteľné
  • 60g sušené ovocie namočené a prepláchnuté (hrozienka, brusnice, marhule, slivky,…)
  • 1/2 šálky med
  • 2-4PL kokosový olej alebo orieškové maslo, Tahini…

Ako mierku používam 250ml šálku na kávu z Ikea. Všetky suroviny okrem sušeného ovocia dobre zmiešame v mise a vysypeme na pečiaci papier na plech. Pečieme 30min na 150 stupňov, nie dlhšie. Počas pečenia pár krát premiešame.

Sušené ovocie pridávam až na konci, aby zbytočne nestvrdlo. Ak plánujem pridať rôzne lupienky, drobné guličky, pukance či kúsky čokolády, počkám, kým granola úplne vychladne.

Hotovú granolu presypeme do väčšej dózy s vrchnákom.

TIP NA VYUŽITIE PREBYTKOV KVASU:

Ak kŕmite kvas viackrát za sebou, aby ste ho dostali do super kondície, zostávajú vám jeho zvyšky, tzv. prebytky, ktoré je škoda len tak vyhodiť. Je to vlastne fermentované redšie cesto, ktoré môžeme pridať do rôznych receptov. Už nie ako kypridlo, len ako prídavok. Aj chrumkavé vločky môžu byť touto možnosťou 🙂

Prebytky kvasu zriedim s troškou vody alebo s vyšľahaným bielkom, pridám akékoľvek orechové maslo, mletú škoricu alebo kakao (podľa toho, akú granolu chcem pripraviť) a nezabudnite na med! Aspoň 2 – 4PL. Poriadne premiešame a vlejeme do suchých surovín, premiešame, aby bola celé hmota mokrá, rozvstvíme na plech s pečiacim papierom a pečieme za občasného miešania.

Hrajte sa, tvorte a upečte si chrumkavú granolu presne takú, akú máte radi 🙂

Vaša Kváskulienka

Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov