JEDNODUCHÝ CHLEBÍK

Cesto na tento chlebík tvorí hlavne pšeničná hladká múka, ktorú každý doma máme. Je jednoduchý svojím zložením. S cestom sa dobre pracuje, pri formovaní do ošatky stačí len trošku podsypať múkou. Ak máte zdravý, stabilný kvások upečiete si pekný balón :). Používam ošatku na cca 750g cesta.

ROZKVAS

  • 120g ražná múka chlebová
  • 30g hladká múka pšeničná
  • 150g vlažná voda
  • 1PL kvások

Zamiešame v priehladnej miske, prikryjeme a necháme na linke stáť 6-12 hodín podľa sily kvásku. Rozkvas zdvojnásobí svoj objem a bude mať pekné bublinky.

Môžeme urobiť plávajúci test. Opatrne odoberieme lyžičku z rozkvasu a dáme do pohára s vodou, pozorujeme, ako sa kúsok cesta vo vode správa.

    • pláva na hladine = rozkvas je pripravený na zamiesenie cesta
    • klesne na dno = rozkvas potrebuje ešte kvasiť
  • rozpúšťa sa = rozkvas je prekvasený, zamiešajme do neho 1PL múky a počkajme 30minút

CESTO

  • hotový rozkvas
  • 350g hladká múka pšeničná
  • 170g vlažná voda
  • 2ČL rasca (mletá/celá)
  • 2ČL soľ

Zmiešame všetko okrem SOLI tak, aby v mise nezostalo suché miesto. Misu s cestom prikryjeme a necháme stáť 30 – 40minút. Tento proces sa nazýva autolýza. Lepok sa v ceste bez soli lepšie rozvíja, vďaka čomu sa nám bude neskôr s cestom dobre pracovať.

Po autolýze pridáme soľ, dobre premiesime a necháme kvasiť 2 hodiny. Počas týchto 2 hodín cesto ručne v mise prekladáme aspoň 3x. Prekladaním získa svoju pevnosť a pružnosť.

Po 2 hodinovom kvasení v mise, preložíme cesto na mierne pomúčenú dosku, mne sa s chlebovým cestom lepšie pracuje priamo na linke ako na drevenej doske. Vyskúšajte sami, čo vám bude viac vyhovovať.

Cesto roztiahneme do tvaru obdĺžnika a postupne ho poprekladáme na bochník, ktorý necháme misou prikrytý odpočinúť cca 30minút. Následne ho roztiahneme na pozdĺžny obdĺžnik, ktorý budeme rolovať ako štrúdľu, spoje dobre postláčame medzi prstami a kraje spracujeme tak, aby počas pečenia nevznikli nepekné kraje chleba.

Pokiaľ máme okrúhlu ošatku, tak cesto tvarujeme na okrúhly tvar.

Spojom hore premiestnime bochník do pripravenej ošatky a zakryjeme, aby nám neobschlo.

Necháme finálne kvasiť cca 2-3 hodiny na linke alebo dáme ošatku s cestom do chladničky na cca 10 hodín. Cesto by malo pekne zaplniť ošatku.

Pečieme so záparou 10-15minút na maximum, čiže 250 stupňov.

Potom záparu vyberieme, rúru vyvetráme a dopekáme chlebík pri teplote 180 stupňov.

Pokiaľ by nám príliš tmavol na povrchu, prikryjeme ho kúskom alobalu.

Upečený bochník necháme poriadne vychladnúť na mriežke!

Pokiaľ by ste chceli vyskúšať silu môjho kvásku, ponukám Vám možnosť objednať si, viac informácií TU.

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov