BÁBOVKA Z DETSTVA

Je sobota a ja som otvorila môj zošit receptov, ktoré si zapisujem od svojich 12 – tich rokov. Bábovka! Oči mi spadli na recept, ktorý piekla moja mamina, keď sme boli malí.

Pri niektorých starých receptoch ma zasiahne tvorivosť a začnem skúšať. Ako prvé uberám cukor a miešam rôzne múky. Dnes som využila aj prebytky kvasu a pridala zrelý banán 🙂

Voňavá, nadýchaná, dvojfarebná bábovka je na svete!

Potrebujeme:

  • 5 vajec
  • 220g práškový cukor (môžete si zomlieť aj trstinový alebo kokosový)
  • 100g polohrubá múka
  • 70g hrubá múka
  • 70g hladká múka
  • 1/2 balíčka prášok do pečiva
  • 1PL vanilkový extrakt (voliteľné)
  • 100ml studená voda
  • 120ml olej (repkový, slnečnicový)
  • 2PL preosiate kakao
  • 1 zrelý banán popučený na kašu
  • 1/2 šálky prebytkov kvasu (akýkoľvek) – voliteľné

Postup:

Zapneme rúru, horný – dolný ohrev, 180 stupňov.

Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou (môžete použiť aj mletý kokos alebo strúhanku).

Oddelíme žĺtka od bielok. Z bielok vyšľaháme hustý sneh. V druhej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny. Ak máte prebytky kvasu, pridajte ich do žĺtkovej peny a ešte raz prešľahajte. Prilejte vodu, olej a vanilkový extrakt. V miske zmiešajte všetky múky s práškom do pečiva a po lyžiciach zašľahávajte do žĺtkovej peny. Mixér odstavíme a ručne vmiešame sneh z bielkov, opatrne pomocou stierky.

Do formy vylejeme polovicu svetlého cesta. Do druhej polovice pridáme popučený banán a preosiate kakao. Dobre premiešame a vylejeme do formy.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pomaly pri 180 stupňoch 35-40 min. Upečenie skontrolujeme dlhou špajdlou. Keď vytiahneme čistú špajdlu, bábovka je upečená.

Necháme ju pár minút vo fome a až tak vyklopíme na tanier, poprášime práškovým cukrom a počkáme, kým vychladne 🙂

Pridaný banán kakaové cesto krásne odľahčí a táto kombinácia banán – kakao je krásne voňavá.

Prebytky kvasu sú v tomto prípade len doplnkom do cesta, nie kypridlom. Je škoda, ak ich vyhadzujeme. Zvyšujú celkové množstvo cesta a zvýrazňujú jeho chuť.

Ak sa pýtate, kde vziať prebytky kvasu? Moja odpoveď znie – vždy keď idem nakŕmiť kvas, všetko, čo odoberiem z pohára je vlastne prebytok. Dám ho bokom a nakŕmim množstvo kvasu, ktoré mi v poháriku zostalo. Takto zbytočne kvas nemnožím a kŕmim len malé množstvo, čo mi vyhovuje.

O kŕmení ražného kvasu som spracovala samostatný E-book, ktorý si môžete zdarma stiahnuť TU.

Buďte tvoriví a obmieňajte suroviny, aj bábovka môže byť zakaždým iná. Namiesto vody možno použiť kefír, olej zameniť za rozpustené maslo. Časť múky nahradiť mletými orechami, makom, celozrnnou múkou, pridať mletú škoricu alebo perníkové korenie….vnímate tie chute? Toto milujem na domácom pečení, to tvorenie …

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov