MEDOVNÍČKY

Každá rodina má hádam svoj recept na medovníčky. Ja som ich vyskúšala celkom dosť a tomuto zostávam verná. Piekla som z neho aj zasnežené kostolíky a s cestom sa mi krásne pracuje. Sú mäkké hneď na druhý deň, nemusia sa nechať odležať.

SUROVINY

  • 400g pšeničná hladká múka (100 – 200g môžete nahradiť celozrnnou napr. špaldou)
  • 160g práškový cukor
  • 120g med
  • 60g maslo
  • 1čl sóda bicarbona
  • 1/2čl perníkové korenie
  • 1/2čl mletá škorica
  • 1/2čl mleté klinčeky
  • 2 celé vajcia

Maslo si roztopíme a pridáme med. Všetky koreniny dobre zmiešame s múkou a cukrom. Ja cesto miesim v stroji s nádstavcom K, takže do misy nasypem suché suroviny, premiešam, nalejem maslo s medom a nakoniec vajcia. Cesto je tekutejšie a musí sa dobre vymiesiť. Hotové cesto preložím stierkou (cesto je lepivé) do nádoby vystlanej fóliou a nechám prikryté minimálne do druhého dňa odpočinúť v chladničke.

Keď je cesto oddýchnuté, vyberieme ho z chladničky, necháme otepliť a môžeme na pomúčenej doske váľkať, vykrajovať akékoľvek tvary. Aby sa medovníčky pekne leskli, potieram ich 2x, pred pečením a tesne po vytiahnutí z rúry. Pečieme na 180st.

BIELKOVÁ POLEVA

  • 1 bielko
  • 140g práškový cukor
  • pár kvapiek citrónovej šťavy

Množstvo cukru závisí od veľkosti bielka, poleva sa nesmie liať ani byť hustá a tvoriť kopčeky. Musí jednoducho písať… Čo je najdôležitejšie pri poleve na medovníčky je, že cukor musí byť niekoľkokrát preosiaty (používam práškový cukor Tesco 500g ružové balenie), ten je doslova ako púder. Druhá dôležitá rada je, že cukor sa do bielka vmiešava metličkou ručne. Ak by sme ju šľahali elektrickým šľahačom, doslova naženieme do polevy veľa vzduchu. Na záver, keď sa nám už poleva pozdáva, rada pridávam pár kvapiek citróna.

Na zdobenie používam zdobiace vrecko s malou plastovou špičkou (napr. Tescoma), dá sa ale kúpiť aj v domácich potrebách a na vianočných trhoch v stánkoch s formičkami. Ak nemáte, tak použite hrubšie igelitové vrecko, ktorému odstrihnete maličký rožtek. Niektoré zdobičky si vrecká sami zvárajú z pevného igelitu.

Ak ste sa dozvedeli niečo nové alebo dostali chuť si tieto sviatky upiecť naše medovníčky, budem rada.

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov