STRÚHANÝ JABLKOVÝ KOLÁČ

Nastal čas pre domáce jabĺčka. Sladké žlté Golden Delicius nastriedačku s kyselkavými červenými… mám rada vôňu jabĺk v pivnici. Tento koláč pečieme od jesene do jari. Tesne po upečení je chrumkavý, na druhý deň zmäkne a je krásne šťavnatý.

CESTO

  • 250g maslo nastrúhané nahrubo
  • 4 žĺtka
  • 1čl vanilkový extrakt
  • 1/2 balíčka prášok do pečiva
  • 120 – 150g práškový cukor
  • 450g pšeničná hladká múka (polovicu množstva môžete použiť aj špaldovú celozrnnú)

Vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme a necháme odpočinúť v chladničke. Zatiaľ si pripravíme sneh a jabĺčka.

SNEH

  • 4 bielka
  • 120g kryštálový cukor (môžete použiť trstinový, kokosový)

Vyšľaháme tuhý sneh.

JABLKÁ

Očistíme si približne 3/4 kg jabĺk a nastrúhame ich nahrubo. Šťavu z jabĺk vystískame bokom.

MAK, ORECHY, SLIVKOVÝ LEKVÁR…

Pripravíme si mletý mak alebo mleté orechy a zmiešame s práškovým cukrom. Množstvo podľa vašej chuti. Ak si vyberiete mak, výborná kombinácia je slivkový lekvár. Prejdime na postup vrstvenia.

POSTUP

Predhrejeme si rúru, horný – dolný ohrev 180 stupňov.

Rovno na plech (bez papiera na pečenie, bez potierania – cesto je mastné) nastrúhame nahrubo 1/2 cesta. Posypeme makom alebo orechami, lyžičkou môžeme sem – tam poukladať slivkový lekvár a navrstvíme vystískané jablká. Na jablká natrieme vrstvu snehu a celkom navrch nastrúhame druhú polovicu cesta. Takto pripravený koláč dáme piecť do zlatohneda, približne 35 – 40min.

TIP

Ak máte kvások navyše, môžete ho pridať k surovinám pri príprave cesta. Je jedno, aký kvások použijete, či ražný, pšeničný, kľudne natrhajte aj tuhý kvas Lievito madre.

Verím, že si tento šťavnatý koláč plný jabĺčok obľúbite tak, ako my doma. Upečte si ho a dajte mi vedieť, ako vám chutí.

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov