OZDRAVENIE KVASU

Pokiaľ sa vám kvas začne javiť ako slabý, menej bublinkuje, rozkvasy trvajú dlhšie, ako ste boli zvyknutý, chleby sú nízke s mokrou striedkou. Kvas potrebuje ozdravnú kúru.

Tieto 3 ozdravné kŕmenia urobíme počas jedného dňa. Kvas tým ozdravíme a posilníme zároveň.

Pripravíme si čistý sklenený pohár s viečkom. Z kvasu, ktorý chceme ozdraviť odoberieme 1PL (zvyšok vyhodíme) a dáme do čistého pohára.

1. kŕmenie:

Zakŕmime 50g ražnej múky (mix ražná celozrnná a ražná chlebová) + 50g vlažnej vody. Zamiešame na kašu, jemne prikryjeme a necháme nabublať (zdvojnásobiť objem).

2. kŕmenie:

Opäť do čistého pohára odoberieme 1PL kvasu (zvyšok vyhodíme). Zakŕmime 50g ražnej múky (mix ražná celozrnná a ražná chlebová) + 50g vlažnej vody. Zamiešame na kašu, jemne prikryjeme a necháme nabublať (zdvojnásobiť objem).

3. kŕmenie:

Opäť do čistého pohára odoberieme 1PL kvasu (zvyšok vyhodíme). Zakŕmime 50g ražnej múky (mix ražná celozrnná a ražná chlebová) + 50g vlažnej vody. Zamiešame na kašu, jemne prikryjeme a necháme nabublať (zdvojnásobiť objem).

Po tomto poslednom kŕmení a opätovnom rozbublaní máme už OZDRAVENÝ a POSILNENÝ KVAS! Jeho PH sme dostali do rovnováhy a doplnili sily!!!

Môžeme z neho darovať, vyskúšať hneď nejaký recept alebo nasušiť. Nezabudnime si z neho odobrať do čistého pohárika, jemne zatvoríme a dáme do chladničky.

Ak sa ani po opakovaných kŕmeniach kvas nedostal do správnej kondície, akú ste očakávali, vyskúšajte kvas od niekoho z Vášho okolia alebo priamo odo mňa, pre viac info klik SEM.

Napíšte mi, ako sa Vám darí. Kontaktujte ma, ak máte otázky. Rada Vám pomôžem.

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov