MASLOVÉ CESTO

Recept na toto maslové cesto mám od Márie – Rie, vinárovej ženy zo Svätého Jura. Keď nájdem dobrý recept, vyladené pomery s chutným výsledkom, už nehľadám ďalej. Hneď si ho napíšem do môjho zošita a už neriešim a neskúšam jemu podobné varianty.

Na tomto ceste mi vyhovujú viaceré veci. Maslo môžem použiť rovno z chladničky, stačí ho nakrájať na kocky a hneď pridať ostatné suroviny. Cesto sa miesi krátko, inak by sa maslo začalo šľahať a to teraz nechceme. Keď je cesto hotové, nepotrebuje oddych, takže sa jedná o rýchly koláč a v neposlednom rade má toto cesto viac možností.

Môžete ho naplniť v okrúhlej forme poduseným ovocím (jablká, hrušky, dule, čerešne, višne), vyššou vrstvou poctivého slivkového lekváru a z druhej polovice cesta vytvarovať krásnu mriežku alebo ho roztlapkať rovno na plech, nakrájať na kocky/obdĺžniky/pásiky a upiecť si domáce maslové keksy. Tie sa dajú namáčať v čokoláde, lepiť po dvoch, jesť len tak alebo pomlieť ako základ na cheesecake.

Do cesta môžete pridať kakao, mleté orechy, kokos, vanilku, sušený pomaranč, matcha čaj a zase máte zmenu 🙂

Ak cesto pripravíte naslano, môžete ho použiť na franzúzsky slaný koláč Quiche „Kiš“ a vyhrať sa s náplňou podľa vlastnej fantázie. Ja som ešte jeho slanú verziu nepiekla, tak, keď sa mi niektorá plnka podarí, určite vám dám vedieť 🙂

SUROVINY

  • 125g maslo
  • 90g práškový cukor
  • 250g hladká múka (môžete dať aj špaldovú, alebo časť nahraďte celozrnnou)
  • štipka soli
  • 1 celé vajce

* ak mám náhodou lyžicu pekného kvasu, pridám ho do cesta.

POSTUP

Všetky suroviny dáme do misy a vymiesime kompaktné, nelepivé cesto. Ak sme použili väčšie vajce alebo pridali tekutý kvas, doladíme hustotu cesta múkou. Cesto nemiesime dlho, len aby sa všetky suroviny spojili. Na miesenie tohto cesta používam nádstavec na krehké cesto, perníky, je v tvare písmena K. Prikryjeme ho, aby neobschlo a pripravíme si ovocie.

Ak plánujeme piecť len samotné cesto na keksíky napríklad. Hneď po vymiesení cesto roztlapkáme rukou na suchý plech. Netreba ani papier na pečenie, cesto je mastné. Pripravené tvary pečieme pri teplote 200st do ružova.

Ak sme sa rozhodli cesto plniť ovocím, pripravíme si okrúhlu, hlbšiu formu, priemer cca 26cm. Ovocie nakrájame na väčšie kúsky, preložíme do hrnca, pridáme mletú škoricu, 2PL prepusteného Ghí masla, pár lyžíc cukru (voliteľné), štipku mletej kurkumy (voliteľné) a pár minúť podusíme. Ovocie musí zostať chrumkavé.

Polovicu cesta roztlapkáme na dno okrúhlej formy, na cesto rozložíme podusené ovocie a navrch rozvaľkáme druhú polovicu cesta. Pri vaľkaní si povrch pracovnej dosky dobre pomúčime, aby sa nám cesto nelepilo. Vrch koláča popicháme vidličkou, môžeme ozdobiť orechami, vykrajovanými tvarmi cesta a potrieť vajíčkom pre väčší lesk (ja nie vždy potieram).

Takto pripravený koláč pečieme pri 180st, horný/dolný ohrev minimálne 40min a viac, sledujeme prepečenie hlavne zospodu, aby nebolo cesto surové. V závere môžeme formu s cestom preložiť na najnižšiu úroveň v rúre a dopiecť spodok.

Hotový koláčik posypeme práškovým cukrom alebo jemne mletou kokosovou múkou 🙂

Ak sa vám recept na toto univerzálne maslové cesto zapáči a zachutí tak, ako nám doma. Dajte mi vedieť, označte ma na foto vášho koláčika. Budem vedieť, že sa dobrý recept šíri ďalej 🙂

Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov