Brioška je jemné, sladké pečivo nadýchané buď pomocou pšeničného kvasu alebo droždia. Cesto je z bielej múky s pridaním masla, naberá objem vo vymastenej forme, pretože je redšie. Brioškové cesto možno dochutiť kúskami čokolády alebo hrozienkami či iným sušeným ovocím. Keď náhodou zostane, nakrájam ju na kocky, opečiem a polejem pudingom – mňam!
V spolupráci s kuchynským robotom značky Kenwood Chef Baker som vybrala práve recept na briošku. Pripravila som ju pre vás vo verzii s pšeničným kvasom, ale aj s droždím.
Tak poďme na to!
KVÁSKOVÁ BRIOŠKA
ROZKVAS:
Všetky suroviny dáme do stroja s hnietacím hákom a vymiesime v kompaktné cesto, prikryjeme a necháme kvasiť pri izbovej teplote 6 – 10 hodín. Čas závisí od sily kvasu a okolitej teploty. Rozkvas je hotový, keď sa kvas rozmnoží v celej hmote, doslova prebublá cesto, keď do neho načrieme lyžicou alebo stierkou. Kuk na video 🙂
CESTO:
Všetky suroviny okrem masla a čokokvapiek/hrozienok dáme do misy a pomocou hnietacieho háku vymiesime v nelepivé cesto. V prípade, že sa cesto príliš lepí, je príliš riedke, v tejto fáze môžeme upraviť konzistenciu múkou. Keď je cesto kompaktné, postupne, po častiach pridávame mäkké maslo. Vymiesime hebké, elastické cesto. Hotové cesto prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kvasiť. Cesto potrebuje nabrať objem. Pri 24st približne 2-3 hodiny.
Nakvasené cesto rozdelíme na 3 alebo 4 časti. Každú vypracujeme do guličky a vložíme do maslom vymastenej obdĺžnikovej formy (22 – 26cm). Celú formu prikryjeme a necháme kvasiť pri izbovej teplote. Orientačný čas 3 hodiny. Cesto vo forme musí pred pečením viditeľne narásť.
PEČENIE:
Vyhrejeme rúru aj s nádobou na zaparenie horný/dolný ohrev na 200st. Briošku potrieme vajíčkom. Po vložení briošky, nalejeme do spodnej nádoby 1/2 pohára horúcej vody, pečieme s parou iba 5 min. Teplotu znížime na 170st, vyberieme nádobu na vodu a takto pečieme ďalších 35 – 40min.
CESTO NEVYKLÁPAME Z FORMY – HROZÍ PREPADNUTIE JEMNÉHO CESTA!
Správne upečenie skontrolujeme dlhou špajdlou. Po upečení necháme briošku 5-10 minút vychladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopíme a položíme na mriežku, kde musí dokonale vychladnúť!
VERZIA S DROŽDÍM
Na videu pripravujem dve briošky – čistú, neochutenú s pšeničným tekutým kvasom a druhú s droždím a kúskami horkej čokolády.
Príprava s droždím je časovo omnoho kratšia. Je to jednoduché! Spočítame všetky suroviny z rozkvasu a cesta, kvas nahradíme 10 – 15g čerstvého droždia.
SUROVINY NA DROŽĎOVÚ VERZIU BRIOŠKY
Zmiešame vlažné mlieko s troškou cukru a droždie, prikryjeme a necháme napučať. Tak vypracujeme cesto ako vo verzii s kváskom. Mäkké maslo pridávame až po čiastočnom vyhnietení cesta. Čokokvapky úplne na záver.
Cesto s droždím rastie do objemu veľmi rýchlo. Do hodiny tvarujeme do vymastenej formy. Takisto vo forme narastie rýchlejšie ako to kváskové.
Pečieme rovnako obe verzie, kuk vyššie.
Ktorá brioška bude váš favorit? Dajte mi vedieť!
Po 10 rokoch denno denného používania kuchynského robota značky Kenwood, môžem novú radu Chef Baker jedine odporučiť všetkými desiatimi.
Suroviny odvážim priamo v mise, jednoduché ovládanie hnietenia cesta, silný motor a tichý chod, možnosť jemného ohrevu misy počas kysnutia… perfektné! Teším sa na prípravu ďalších receptov pre vás!
Kváskulienka