BRIOŠKA

Brioška je jemné, sladké pečivo nadýchané buď pomocou pšeničného kvasu alebo droždia. Cesto je z bielej múky s pridaním masla, naberá objem vo vymastenej forme, pretože je redšie. Brioškové cesto možno dochutiť kúskami čokolády alebo hrozienkami či iným sušeným ovocím. Keď náhodou zostane, nakrájam ju na kocky, opečiem a polejem pudingom – mňam!

V spolupráci s kuchynským robotom značky Kenwood Chef Baker som vybrala práve recept na briošku. Pripravila som ju pre vás vo verzii s pšeničným kvasom, ale aj s droždím.

Tak poďme na to!

KVÁSKOVÁ BRIOŠKA

ROZKVAS:

  • 75g voda (v drožďovej verzii mlieko)
  • 150g pšeničná hladká múka
  • 15g kryštálový cukor
  • 50g AKTÍVNY pšeničný tekutý kvas (ak použijeme tuhý kvas LM, pridáme cca 25g vody)

Všetky suroviny dáme do stroja s hnietacím hákom a vymiesime v kompaktné cesto, prikryjeme a necháme kvasiť pri izbovej teplote 6 – 10 hodín. Čas závisí od sily kvasu a okolitej teploty. Rozkvas je hotový, keď sa kvas rozmnoží v celej hmote, doslova prebublá cesto, keď do neho načrieme lyžicou alebo stierkou. Kuk na video 🙂

CESTO:

  • hotový, nabublaný rozkvas
  • 75g mlieko
  • 1PL vanilkový extrakt
  • 1 celé vajce
  • 65g kryštálový cukor
  • 190g pšeničná hladká múka
  • 5g soľ

  • 70g mäkké maslo
  • 100g čokokvapky/hrozienka,… (voliteľné)

Všetky suroviny okrem masla a čokokvapiek/hrozienok dáme do misy a pomocou hnietacieho háku vymiesime v nelepivé cesto. V prípade, že sa cesto príliš lepí, je príliš riedke, v tejto fáze môžeme upraviť konzistenciu múkou. Keď je cesto kompaktné, postupne, po častiach pridávame mäkké maslo. Vymiesime hebké, elastické cesto. Hotové cesto prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kvasiť. Cesto potrebuje nabrať objem. Pri 24st približne 2-3 hodiny.

Nakvasené cesto rozdelíme na 3 alebo 4 časti. Každú vypracujeme do guličky a vložíme do maslom vymastenej obdĺžnikovej formy (22 – 26cm). Celú formu prikryjeme a necháme kvasiť pri izbovej teplote. Orientačný čas 3 hodiny. Cesto vo forme musí pred pečením viditeľne narásť.

PEČENIE:

Vyhrejeme rúru aj s nádobou na zaparenie horný/dolný ohrev na 200st. Briošku potrieme vajíčkom. Po vložení briošky, nalejeme do spodnej nádoby 1/2 pohára horúcej vody, pečieme s parou iba 5 min. Teplotu znížime na 170st, vyberieme nádobu na vodu a takto pečieme ďalších 35 – 40min.

CESTO NEVYKLÁPAME Z FORMY – HROZÍ PREPADNUTIE JEMNÉHO CESTA!

Správne upečenie skontrolujeme dlhou špajdlou. Po upečení necháme briošku 5-10 minút vychladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopíme a položíme na mriežku, kde musí dokonale vychladnúť!

VERZIA S DROŽDÍM

Na videu pripravujem dve briošky – čistú, neochutenú s pšeničným tekutým kvasom a druhú s droždím a kúskami horkej čokolády.

Príprava s droždím je časovo omnoho kratšia. Je to jednoduché! Spočítame všetky suroviny z rozkvasu a cesta, kvas nahradíme 10 – 15g čerstvého droždia.

SUROVINY NA DROŽĎOVÚ VERZIU BRIOŠKY

  • 10 -15g čerstvé droždie
  • 150g mlieko
  • 80g kryštálový cukor
  • 1PL vanilkový extrakt
  • 1 celé vajce
  • 340g pšeničná hladká múka
  • 5g soľ
  • 70g mäkké maslo
  • 100g čokokvapky/hrozienka

Zmiešame vlažné mlieko s troškou cukru a droždie, prikryjeme a necháme napučať. Tak vypracujeme cesto ako vo verzii s kváskom. Mäkké maslo pridávame až po čiastočnom vyhnietení cesta. Čokokvapky úplne na záver.

Cesto s droždím rastie do objemu veľmi rýchlo. Do hodiny tvarujeme do vymastenej formy. Takisto vo forme narastie rýchlejšie ako to kváskové.

Pečieme rovnako obe verzie, kuk vyššie.

Ktorá brioška bude váš favorit? Dajte mi vedieť!

Po 10 rokoch denno denného používania kuchynského robota značky Kenwood, môžem novú radu Chef Baker jedine odporučiť všetkými desiatimi.

Suroviny odvážim priamo v mise, jednoduché ovládanie hnietenia cesta, silný motor a tichý chod, možnosť jemného ohrevu misy počas kysnutia… perfektné! Teším sa na prípravu ďalších receptov pre vás!

Kváskulienka

Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov