SEMIENKOVÁ TEHLIČKA

Tento chlebík je po Klasiku s kefírom náš najobľúbenejší. Je jednoduchý, pretože sa s cestom pracuje iba v mise, neprekladá sa do žiadnej ošatky. Kvasí a pečie sa v plechovej forme. Ak máte radi semienkové chlebíky, vyskúšajte si tento pripravený pomocou kvásku a budete prekvapení, že to ani nie je žiadna námaha.

Tento recept si môžete pripraviť 2 spôsobmi. Ak máte čas a chuť, začítajte sa a vyskúšajte, ktorá verzia vám bude najviac vyhovovať, ale hlavne chutiť :).

Budete potrebovať formu obdĺžnikového tvaru (plech, teflón, silikón, kamenina, keramika), rozmery približne: 26-28cm x 12cm x 7,5cm výška

1. spôsob – veľmi jednoduchý

ROZKVAS

  • 75g ražná celozrnná múka
  • 75g vlažná voda
  • 1PL ražný kvások (25g)

Zamiešame v priehľadnej miske, prikryjeme a necháme na linke stáť 6-12 hodín podľa sily kvásku. Rozkvas zdvojnásobí svoj objem a bude mať pekné bublinky.

Pozor na vysoké horúčavy v lete, rozkvas môže byť pripravený aj o 4 hodiny – treba sledovať, ak si nie ste istý, urobte plávajúci test.

Ako na plávajúci test? Jednoducho. Opatrne odoberieme lyžičku z rozkvasu a dáme do pohára s vodou, pozorujeme, ako sa kúsok cesta vo vode správa.

  • pláva na hladine = rozkvas je pripravený na zamiesenie cesta
  • klesne na dno = rozkvas potrebuje ešte kvasiť
  • rozpúšťa sa = rozkvas je prekvasený, zamiešajme do neho 1PL múky a počkajme 30 minút

CESTO

  • nabublaný rozkvas
  • 500ml voda (môžete časť vody nahradiť kefírom alebo nechladeným pivom)
  • 500g múka (zmiešajte 150g špaldová celozrnná + 350g pšeničná hladká) – výber múk je na vás!
  • 50g ľan
  • 50g slnečnica
  • 25g sezam (používam nelúpaný)
  • 25g tekvicové semiačka
  • 1/2 PL soľ

Všetky suroviny zmiešame v jednej väčšej mise. Formu si vymastíme maslom alebo domácou masťou, vysypeme múkou (používam akúkoľvek celozrnnú) alebo semienkami či vločkami.

Stierkou presunieme hotové cesto do formy, rovnomerne rozložíme a uhladíme mokrou rukou. Povrch cesta možno posypať alebo ozdobiť rôznymi semienkami, vločkami.

Takto pripravenú formu s cestom prikryjeme (často používam priesvitnú kúpaciu čiapku s gumičkou po obvode, ktorá sa neprilepí na cesto) a necháme pri izbovej teplote finálne kvasiť.

Cesto by malo na začiatku kvasenia zaberať 2/3 formy. Počas kvasenia sa forma naplní až po vrch – pozor na prekvasenie – kedy cesto až preteká cez okraj formy. Finálne kvasenie môže trvať od 2 – 6 hodín, závisí to od teploty, akú doma máme. V  letných horúčavách bola forma plná za 2 hodiny.

PEČENIE SEMIENKOVEJ TEHLIČKY

Pred zapnutím rúry si pripravte starý hlboký plech alebo pekáč (používam starý smaltovaný oválny pekáč), ktorý položíte na dno rúry a bude vám slúžiť na vytvorenie pary počas pečenia chlebíka. Takto pripravenú rúru vyhrejte na 250 stupňov.

Keď rúra dosiahne požadovanú teplotu položte formu s cestom na mriežku v rúre a do spodnej nádoby nalejte pohár teplej vody a rýchlo rúru zatvorte. Teplotu ihneď stiahnite na 200 stupňov a takto nechajte piecť 45 minút.

Po uplynutí tejto doby, vyberte zaparovaciu nádobu a chlieb opatrne, pomocou rukavíc vyklopte z formy – pozor na popálenie – v rukaviciach opatrne preložte chlieb naspäť do rúry. Položte ho jednoducho priamo na mriežku a dopekajte zo všetkých strán. V tejto fáze zapínam ventilátor – časom zistíte, ako vám vaša rúra pečie, takže spôsob dopekania chlebíka prispôsobíte vašej rúre. Dopekáme cca 15 minút – podľa farby kôrky.

Po upečení necháme semienkovú tehličku poriadne vychladnúť na mriežke. Nekrájajte tehličku skôr ako po 6 až 12 hodinách. Striedka zostane vlhká až mazľavá a to by bola veľká škoda. Preto ju pečiem vždy večer 🙂

Je dobré po pár hodinách chladenia zabaliť chlebík do bavlnených – ľanových utierok a nechať ďalej vetrať, odmení sa vám vláčnou striedkou plnou semienok.

2. spôsob so zaparenými semienkami

ROZKVAS

  • 75g ražná celozrnná múka
  • 75g vlažná voda
  • 1PL kvások (25g)

Zamiešame v priehľadnej miske, prikryjeme a necháme na linke stáť 6-12 hodín podľa sily kvásku. Rozkvas zdvojnásobí svoj objem a bude mať pekné bublinky.

Pozor na vysoké horúčavy v lete, rozkvas môže byť pripravený aj o 4 hodiny – treba sledovať, ak si nie ste istý, urobte plávajúci test (pozri vyššie).

ZAPARENÉ SEMIENKA – ZÁPARA

  • 50g ľan
  • 50g slnečnica
  • 25g sezam (používam nelúpaný)
  • 25g tekvicové semiačka
  • 1/2 PL soľ
  • 100ml vriaca voda

Všetko nasypeme do misky (sklo, keramika) a zalejeme 100ml vriacou vodou, ihneď prikryjeme tanierikom a necháme pri izbovej teplote 6 – 12 hodín. Semienkovú záparu si môžete pripraviť v čase, keď pripravujete rozkvas alebo kľudne aj deň pred pečením.

Semienka sú voliteľné, môžete časť z nich zameniť napr. za vločky, orechy…

CESTO

  • nabublaný rozkvas
  • semienková zápara
  • 400ml voda (môžete časť vody nahradiť kefírom, nechladeným pivom, srvátkou)
  • 500g múka (zmiešajte 150g špaldová celozrnná + 350g pšeničná hladká) – výber múk je na vás!

Všetky suroviny zmiešame v jednej väčšej mise.

Pri tomto spôsobe so zaparenými semiekami necháme cesto v mise kvasiť približne 2 hodiny. Počas týchto 2 hodín ho pomocou stierky v mise 4x preložíme. 

Na ruky by sa nám veľmi lepilo. Jednoducho vezmeme stierku a podoberieme časť cesta a preložíme, takto z každej strany. Misu s cestom máme medzi prekladmi prikrytú.

Význam tohto prekladania cesta stierkou tkvie v lepšom rozvíjaní lepku. Cesto bude vláčnejšie a pružnejšie. Výsledná striedka bude po upečení plná drobných očiek. Chlieb bude objemovo vyšší.

Po 2 hodinách by sme mali spozorovať mierne zväčšenie objemu cesta, jeho nadýchanosť, vláčnosť a pružnosť. Cesto jednoducho pomocou stierky preložíme do pripravenej formy. Rovnomerne rozložíme, uhladíme povrch a môžeme ľubovoľne posypať semienkami alebo vločkami.

Formu si vymastíme maslom alebo domácou masťou, vysypeme múkou (používam akúkoľvek celozrnnú) alebo semienkami či vločkami.

Takto pripravenú formu s cestom prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kvasiť. Cesto by malo na začiatku kvasenia zaberať 2/3 formy. Počas kvasenia sa forma naplní až po vrch – pozor na prekvasenie – kedy cesto až preteká cez okraj formy. Finálne kvasenie môže trvať od 2 – 6 hodín, závisí to od teploty, akú doma máme. V  letných horúčavách bola forma plná za 2 hodiny.

PEČENIE SEMIENKOVEJ TEHLIČKY

Kuk na podrobný popis pečenia vyššie, tehlička sa pri oboch spôsoboch prípravy cesta pečie rovnako.

Tu je foto porovnanie obidvoch spôsobov. 2.spôsob je síce o trošku náročnejší, pretože si musíme vopred zapariť semienka a cesto v mise 4x prekladáme. ALE! Odmena nás za to neminie 🙂 Už na prvý pohľad je zrejmé, že tento spôsob prospieva väčšiemu, nadýchanejšiemu objemu cesta.

Verím, že si jeden z týchto spôsobov obľúbite a budete piecť zdravú tehličku plnú semienok pravidelne.

Ak ešte nemáte svoj vlastný kvas alebo Vás láka vyskúšať silu toho môjho, ponúkam Vám možnosť objednať si z môjho kvasu. Pre viac informácií TU.

Vaša Kváskulienka:)

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre
  1. Andrea píše:

    Dnes som tehlicku skusala a bola výborná, použila som 2. Sposob.

  2. Monika píše:

    Tento chlebik je genialny – je velmi jednoduchy na pripravu (aj verzia so zaparenymi semiackami) a chuti uzasne. Z celeho srdca dakujem za receptik.

Napísať odpoveď pre Monika Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov