OZDRAVENIE KVASU

Pokiaľ sa vám kvas začne javiť ako slabý, menej bublinkuje, rozkvasy trvajú dlhšie, ako ste boli zvyknutý, chleby sú nízke s mokrou striedkou.

Kvas potrebuje ozdravnú kúru.

Tieto 3 ozdravné kŕmenia urobíme počas jedného dňa. Kvas tým ozdravíme a posilníme zároveň.

Pripravíme si čistý sklenený pohár s viečkom. Z kvasu, ktorý chceme ozdraviť odoberieme 1PL (zvyšok vyhodíme) a dáme do čistého pohára.

1. kŕmenie:

Zakŕmime 50g ražnej múky (mix ražná celozrnná a ražná chlebová) + 50g vlažnej vody. Zamiešame na kašu, jemne prikryjeme a necháme nabublať (zdvojnásobiť objem).

2. kŕmenie:

Opäť do čistého pohára odoberieme 1PL kvasu (zvyšok vyhodíme). Zakŕmime 50g ražnej múky (mix ražná celozrnná a ražná chlebová) + 50g vlažnej vody. Zamiešame na kašu, jemne prikryjeme a necháme nabublať (zdvojnásobiť objem).

3. kŕmenie:

Opäť do čistého pohára odoberieme 1PL kvasu (zvyšok vyhodíme). Zakŕmime 50g ražnej múky (mix ražná celozrnná a ražná chlebová) + 50g vlažnej vody. Zamiešame na kašu, jemne prikryjeme a necháme nabublať (zdvojnásobiť objem).

Po tomto poslednom kŕmení a opätovnom rozbublaní máme už OZDRAVENÝ a POSILNENÝ KVAS! Jeho PH sme dostali do rovnováhy a doplnili sily!!!

Môžeme z neho darovať, vyskúšať hneď nejaký recept alebo nasušiť. Nezabudnime si z neho odobrať do čistého pohárika, jemne zatvoríme a dáme do chladničky.

Ako sa o ražný kvas pravidelne starám som spísala do samostatného Ebooku, ktorý si môžete stiahnuť TU.

Ak sa ani po opakovaných kŕmeniach kvas nedostal do správnej kondície, akú ste očakávali, vyskúšajte kvas od niekoho z Vášho okolia alebo priamo odo mňa.

Napíšte mi, ako sa Vám darí. Kontaktujte ma, ak máte otázky na email adrese kvaskulienka@gmail.com. Rada Vám pomôžem.

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre
  1. Grazyna píše:

    Dobre ránko kvasulienka.
    Mam otazku. Po oziveni kvasku odoberiem 1pl a dam do chladnicky.
    Pri dalsom pečení o tyzden np je potrebné dokrmit? Mulujem kvaskove pečivo. Ale nekedy vyjde na jednotku a nekedy nie.
    Pozdravujem

Napísať odpoveď pre Lenka Pillárová Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov