SUŠENIE a MRAZENIE KVÁSKU

Keď máme zdravý, stabilný a dobre fungujúci kvások je dobré uchovať si z neho aspoň 1 polievkovú lyžicu na časy, keby sa nám s ním náhodou niečo stalo, aby sme si ho mohli opäť oživiť a používať.

Kvások môžete sušiť alebo zamraziť.

SUŠENIE

Z vášho kvásku odoberiete 1-2 poliekové lyžice a v tenkej vrstve rozotriete na pečiaci papier alebo na spodnú stranu plechu na pečenie. Necháte pri zbovej teplote dobre vysušiť. Vysušenú vrstvu kvásku opatrne pozbierate a rozmrvíte na menšie kúsky. Presypete do uzatvárateľnej nádobky alebo mikroténového vrecka a skladujete na suchom a tmavom mieste.

OŽIVENIE SUŠENÉHO KVÁSKU

Sušený kvások presypte do priehľadnej misky alebo zaváracieho sklíčka, opatrne po lyžičkách primiešavajte vlažnú vodu až do konzistencie redšieho cestíčka. Prikryte a nechajte na linke rozbublať. Po prvých bublinkách a náznaku života nakŕmte kvások 1PL ražnej múky a 1PL vlažnej vody, opäť dobre zamiešať, jemne prikryť a nechať nabublať. Takto môžete nakŕmiť ešte 1 krát, aby ste mali dostatok kvásku a mohli z neho odobrať na založenie rozkvasu. Hotovo! Oživený kvások skladujte uzatvorený v chladničke. Starajte sa o neho pravidelne a s láskou.

Ak máte záujem vyskúšať, ako pracuje môj kvások, napíšte mi email na kvaskulienka@gmail.com, rada vám ho pošlem v sušenej podobe hocikam :)!

ZAMRAZENIE

Odoberajte z kvásku lyžičkou a opatrne preložte kôpky na tanierik, ktorý vložíte na hodinu-dve do mrazničky. Keď kôpky kvásku stvrdnú, preložte ich do uzatvárateľného sáčku alebo male plastovej nádobky a uložte späť do mrazničky.

OŽIVENIE ZAMRAZENÉHO KVÁSKU

Zamrznutú kôpku kvásku položte do misky, opatrne zalejte malým množstvom vlažnej vody (cca 50ml), prikryte a nechajte pomaly rozmraziť pri izbovej teplote. Rozmrazený kvások nakŕmte 1PL ražnej múky, zamiešajte na redšie cestíčko, prikryte a nechajte na linke dobre nabublať. Kŕmenie môžete ešte raz zopakovať, po nabublaní opäť nakŕmite 1PL ražnej múky a 1PL vlažnej vody, prikryte a nechajte nabublať. Oživený kvások skladujte zatvorený v chladničke.

vľavo- pšeničný kvas vpravo- ražný kvas

Pridajte sa k nám do skupiny na fb Kvások a iné dobroty, zdieľajte s nami vaše skúsenosti a nechajte sa inšpirovať!

Vaša Kváskulienka

Lenka Pillárová
"Pečenie je moja vášeň i relax zároveň. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů