SUŠENIE KVÁSKU

Keď máme zdravý, stabilný a dobre fungujúci kvások je dobré uchovať si z neho aspoň 1 polievkovú lyžicu na časy, keby sa nám s ním náhodou niečo stalo, aby sme si ho mohli opäť oživiť a používať. Kvások môžete sušiť alebo zamraziť.

SUŠENIE

Z vášho kvásku odoberiete 1 – 2 polievkové lyžice a v tenkej vrstve rozotriete na pečiaci papier alebo na spodnú stranu plechu na pečenie. Necháte pri izbovej teplote dobre vysušiť 2 – 3 dni. Vysušenú vrstvu kvásku opatrne pozbierate a rozmrvíte na menšie kúsky. Presypete do uzatvárateľnej nádobky alebo mikroténového vrecka a skladujete na suchom a tmavom mieste.

OŽIVENIE SUŠENÉHO KVÁSKU

Sušený kvások presypte do priehľadnej misky alebo zaváracieho sklíčka, opatrne po lyžičkách primiešavajte vlažnú vodu až do konzistencie redšieho cestíčka. Prikryte a nechajte na linke rozbublať. Môže to trvať 12 – 24 hodín, doprajte mu čas. Po prvých bublinkách a náznaku života nakŕmte kvások 1PL ražnej múky a 1PL vlažnej vody, opäť dobre zamiešať, jemne prikryť a nechať nabublať. Takto môžete nakŕmiť ešte 1 krát, aby ste mali dostatok kvásku a mohli z neho odobrať na založenie rozkvasu. Hotovo! Oživený kvások skladujte uzatvorený v chladničke. Starajte sa o neho pravidelne a s láskou.

Ak máte záujem vyskúšať, ako pracuje môj kvások, pozrite sem. Rada vám ho pošlem v sušenej podobe hocikam :).

ZAMRAZENIE

Po skúsenosti, kedy sa mi opakovane nedarilo oživiť mrazený kvások, neodporúčam uchovávať kvások mrazením! Je to z dôvodu teplotného šoku, ktorý pri rozmrazovaní zažíva. Ak chceme byť opatrnejší, tak pri rozmrazovaní kvások necháme niekoľko hodín najprv v chladničke, až tak ho necháme pri izbovej teplote rozbehnúť.

Každopádne volím metódu SUŠENIA ako bezpečnejšiu a s výborným výsledkom pri oživovaní.

Ak máte otázky, pýtajte sa na kvaskulienka@gmail.com, rada Vám odpoviem.

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov