MLIEČNE pečivko

Keď potrebujeme vykúzliť zmenu, niečo malé deťom akurát do ruky, či už na raňajky, desiatu alebo len tak, keď si pýtajú niečo mňam, tak toto mliečne pečivko vyhráva. Niekedy sa nám jednoducho žiada zmena. Z tohto sladkastého cesta môžete upiecť rôzne tvary. Fantázii sa medze nekladú a internet je preplnený videopostupmi, ako na to. S cestom sa dobre pracuje, nelepí. Ja som ho dokonca dala na noc do chladničky a až na druhý deň som tvarovala a piekla.

ROZKVAS

  • 100g vlažné mlieko
  • 150g pšeničná múka hladká – špeciál (ak máte, vyskúšajte Manitobu „00“)
  • 1čl trstinový cukor
  • 1PL kvások

Všetko spolu dobre premiešame v priehľadnej nádobe, prikryjeme a necháme kvasiť na linke 6-12hodín podľa sily kvásku. Ide o tuhší rozkvas, tak sa nebojte tej konzistencie, kvások to všetko za pár hodín premení na spleť bubliniek.

CESTO

  • 300g pšeničná múka hladká – špeciál (časť môžete nahradiť špaldou alebo opäť Manitobou „00“)
  • 100g práškový cukor (kľudne by som zamenila aj za trstinový)
  • 1 celé vajce
  • 80g vlažné mlieko
  • štipka soli
  • 1čl extrakt z vanilky (používam domáci, ale môžete aj vynechať)
  • 100g mäkké maslo

Hotový sladký rozkvas zmiešame so všetkými surovinami okrem masla. Pri sladkom pečive s radosťou zapínam Kenwood :), šetrím si ruky a výsledok je krásne, kompaktné cesto. Na miesenie používam nádstavec – hák, miesim cca 2-3 minútky na najnižšej rýchlosti a postupne pridávam mäkké maslo a zvyšujem otáčky na 2-3. Miesim dovtedy, kým cesto nevstrebe posledný kúsok masla a musí sa krásne odlepovať od stien misy.

Vymiesené cesto prikryjeme a necháme na linke kvasiť 2-4 hodiny. Ak nemáte čas tvarovať a piecť, môžete cesto po 2 hodinách vložiť do chladničky a tam vás počká aj 12 hodín, čiže do druhého dňa.

Ak máte čas a cesto je krásne nakvasené, rozdelíte si ho na mierne pomúčenej doske, linke, či silikónovej podložke na približne rovnaké kusy. Zvykla som si používať váhu, aby bolo pečivko rovnako veľké a tým pádom sa aj rovnomerne upieklo. Zvoľte si gramáž podľa seba. Najskôr predtvarujte bochníčky, ktoré necháte 10minút odpočívať, následne šúlate, tvarujete, hráte sa :).

Vytvarované pečivko ukladáme na pečiaci papier na plech, prikryjeme, aby neobschlo a necháme finálne kvasiť, tak aby nabralo na objeme cca o 1/3. Koľko to bude trvať závisí hlavne od teploty. Cca 2 hodiny- orientačne!

Keď je pečivko pripravené na pečenie, je na dotyk nadýchané, mäkkučké.

Pečenie

Vyhrejeme rúru na 200-210 stupňov, pečivko potrieme vodou, mliekom alebo rozšľahaným vajíčkom, čo máte doma a čo vám najviac vyhovuje. Pečieme cca 10 – 15 minút. Každá rúra pečie inak, orientujte sa podľa farby pečivka.

♥ Ak chcete použiť záparu, tak vyhrejte starú hlbšiu nádobu, ktorú položíte na dno rúry a spolu s vkladaním plechu s pečivkom do nej nalejete opatrne pohár teplej vody. S vytvorenou parou pečte prvých 5 minút a potom záparu jednoducho vytiahnite z rúry a pečte ďalej.

Ja dúfam, že ste sa opäť inšpirovali a už rozmýšlate, kedy recept vyskúšate. Stojí za to! Budem rada, ak sa o vaše výtvory a mňamky podelíte aj s ostatnými v skupinke Kvások a iné dobroty a ešte radšej budem, keď sa budeme môcť vidieť na nejakom živom workshope so sladkým cestom :).

Vaša Kváskulienka

 

 

 

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je moja vášeň i relax zároveň. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre
  1. Anna píše:

    Lenka, môžem použiť ražný kvások na mliečne pečivo? Alebo je potrebné založiť si z inej múky?

  2. Alžbeta píše:

    Dobrý deň 🙂

    Prosím, keď mám vymiesené cesto, tak ho netreba prekladať? 🙂 ďakujem 🙂

  3. Lenka píše:

    Milá Lenko, právě jsem vytvarovala a dala kynout, už se těším, až ochutnám. S těstem se úžasně pracuje a skoro kyne před očima – můj kvásek Lojzík už je zasloužilý pracant a neustále ho chválim a je to vidět . Dám pak vědět, jak to dopadlo. Děkuji za recept.
    Hezký sváteční den Lenka.

    • Lenka Pillárová píše:

      Zdravím, velmi sa tesim, ze sa s cestom dobre pracuje. Je velmi univerzalne, mozete ho aj naplnit a stocit, narezat, rozne tvarovat. Nech sa len dari!!!

  4. Lenka píše:

    Leni, úplná bomba – chuť je skvělá v troubě úžasně nakočily. Ještě jednou díky.
    Lenka

Napísať odpoveď pre Alžbeta Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů