Keď je človek hladný a dobre – kvalitne sa nenaje, tak často niečo dzobká a hľadá, čo by si ešte dal… A to nehovorím o deťoch, ktoré by stále niečo papali. Preto som sa naučila myslieť dopredu a kvások sa mi stal v tomto plánovaní veľmi dobrým spoločníkom.
Na svoju prácu s cestom potrebuje čas a preto si vždy dopredu (väčšinou je to 12-24 hodín) vymyslím, čo budem piecť. Zamiešam rozkvas a nechám kvások pracovať.
Máme radi všetko, čo je „od cesta“ a tieto lievance sú výborné na raňajky alebo na sladkú večeru. S domácim džemom, s tvarohom, domácou nutelou alebo len tak deťom do ruky.
Zasýtia a hlavne vieme, čo sme do nich dali :).
Ako mierku používam hrnček 250ml.
Vločky, mlieko a kvások dobre spolu zamiešame vo vyššej nádobe a prikryjeme. Teraz máme 2 možnosti, nechať kvasiť pri izbovej teplote 10-12 hodín (napr. z večera do rána a naopak) alebo dať nádobu do chladničky aj na 24 hodín.
Hotový rozkvas a ostatné suroviny spolu vymixujeme ponorným mixérom. Rozpálime si panvicu – používam obyčajnú, na ktorej pečiem aj palacinky, ale ak máte špeciálnu panvicu na lievance, ešte lepšie. Budete mať všetky lievance krásne rovnaké.
Pred nalievaním cesta pokvapkáme olejom alebo rozpusteným maslom a na miernom stupni pečieme z oboch strán.
Niekedy sa stane, že dostaneme chuť na lievance a nemáme vopred pripravený rozkvas alebo príde nečakaná návšteva a chceme jej ponúknuť niečo teplé – mňam.
Ak nemáme kvások alebo sme si nestihli urobiť rozkvas deň dopredu, môžeme si lievance pripraviť aj v klasickej verzii tak, že namiesto kvásku pridáme trošku čerstvého droždia. Prstami odtrhneme maličký kúsok z kocky kvasníc a dobre zmiešame s ostatnými surovinami. Takto pripravené cesto necháme podkysnúť 30 min a môžeme piecť.
Ak máte kvások, kľudne ho vmixujte do cesta aj s kvasnicami, hoci takto nestihne cesto nakypriť, ale dodá mu výraznejšiu chuť a môžete použiť aj prebytky kvasu z kŕmení.
Verím, že si lievance zaľúbite tak ako my a zaradíte ich do svojich pravidelných receptíkov :).
Vaša Kváskulienka