Keď potrebujeme vykúzliť zmenu, niečo malé deťom akurát do ruky, či už na raňajky, desiatu alebo len tak, keď si pýtajú niečo mňam, tak toto mliečne pečivko vyhráva. Niekedy sa nám jednoducho žiada zmena.
Z tohto sladkého cesta môžete upiecť rôzne tvary. Fantázii sa medze nekladú a internet je preplnený videopostupmi, ako na to. S cestom sa dobre pracuje, nelepí. Ja som ho dokonca dala na noc do chladničky a až na druhý deň som tvarovala a piekla.
Všetko spolu dobre premiešame v priehľadnej nádobe, prikryjeme a necháme kvasiť na linke 6-12hodín podľa sily kvásku. Ide o tuhší rozkvas, tak sa nebojte tej konzistencie, kvások to všetko za pár hodín premení na spleť bubliniek.
Hotový sladký rozkvas zmiešame so všetkými surovinami okrem masla. Pri sladkom pečive s radosťou zapínam Kenwood :), šetrím si ruky a výsledok je krásne, kompaktné cesto. Na miesenie používam nádstavec – hák, miesim cca 2-3 minútky na najnižšej rýchlosti a postupne pridávam mäkké maslo a zvyšujem otáčky na 2-3. Miesim dovtedy, kým cesto nevstrebe posledný kúsok masla a musí sa krásne odlepovať od stien misy.
Vymiesené cesto prikryjeme a necháme na linke kvasiť 2-4 hodiny. Ak nemáte čas tvarovať a piecť, môžete cesto po 2 hodinách vložiť do chladničky a tam vás počká aj 12 hodín, čiže do druhého dňa.
Ak máte čas a cesto je krásne nakvasené, rozdelíte si ho na mierne pomúčenej doske, linke, či silikónovej podložke na približne rovnaké kusy. Zvykla som si používať váhu, aby bolo pečivko rovnako veľké a tým pádom sa aj rovnomerne upieklo. Zvoľte si gramáž podľa seba. Najskôr predtvarujte bochníčky, ktoré necháte 10minút odpočívať, následne šúlate, tvarujete, hráte sa :).
Vytvarované pečivko ukladáme na pečiaci papier na plech, prikryjeme, aby neobschlo a necháme finálne kvasiť, tak aby nabralo na objeme cca o 1/3. Koľko to bude trvať závisí hlavne od teploty. Cca 2 hodiny- orientačne!
Keď je pečivko pripravené na pečenie, je na dotyk nadýchané, mäkkučké.
Vyhrejeme rúru na 200-210 stupňov, pečivko potrieme vodou, mliekom alebo rozšľahaným vajíčkom, čo máte doma a čo vám najviac vyhovuje. Pečieme cca 10 – 15 minút. Každá rúra pečie inak, orientujte sa podľa farby pečivka.
♥ Ak chcete použiť záparu, tak vyhrejte starú hlbšiu nádobu, ktorú položíte na dno rúry a spolu s vkladaním plechu s pečivkom do nej nalejete opatrne pohár teplej vody. S vytvorenou parou pečte prvých 5 minút a potom záparu jednoducho vytiahnite z rúry a pečte ďalej.
Ja dúfam, že ste sa opäť inšpirovali a už rozmýšlate, kedy recept vyskúšate. Stojí za to! Budem rada, ak sa o vaše výtvory a mňamky podelíte aj s ostatnými v skupinke Kvások a iné dobroty a ešte radšej budem, keď sa budeme môcť vidieť na mojej živej prednáške so sladkým cestom :).
Pokiaľ ešte nemáte kvas a zbierate odvahu alebo by ste chceli len vyskúšať silu toho môjho, ponúkam Vám možnosť objednať si môj kvas. Pre viac informácií TU.
Vaša Kváskulienka
Lenka, môžem použiť ražný kvások na mliečne pečivo? Alebo je potrebné založiť si z inej múky?
Dobrý deň prajem, pani Anka určite aj ražný bude stačiť.
Dobrý deň 🙂
Prosím, keď mám vymiesené cesto, tak ho netreba prekladať? 🙂 ďakujem 🙂
mliecne pecivko – cesto netreba
Milá Lenko, právě jsem vytvarovala a dala kynout, už se těším, až ochutnám. S těstem se úžasně pracuje a skoro kyne před očima – můj kvásek Lojzík už je zasloužilý pracant a neustále ho chválim a je to vidět . Dám pak vědět, jak to dopadlo. Děkuji za recept.
Hezký sváteční den Lenka.
Zdravím, velmi sa tesim, ze sa s cestom dobre pracuje. Je velmi univerzalne, mozete ho aj naplnit a stocit, narezat, rozne tvarovat. Nech sa len dari!!!
Leni, úplná bomba – chuť je skvělá v troubě úžasně nakočily. Ještě jednou díky.
Lenka
Dobry den, myslite, ze nebude vadit, ak vajicko vynecham? Pripadne ho nahradit niecim inym? Dakujem