MAKOVKY

Ďalšie, veľmi známe pečivko, ktoré si môžeme upiecť aj doma. Sladké cesto tak akurát, nadýchané kvasom, pripravené s láskou a zjedené tak rýýýchlo! Nevadí, upečieme zas…

V tomto recepte môžeme kombinovať maslo s masťou (1:1). Z jednej dávky vyjde približne 15 makoviek po 80g/kus.

Poďme sa pozrieť na recept.

ROZKVAS

  • 50g voda
  • 30g kryštálový cukor (trstinový, kokosový, biely, …)
  • 110g pšeničná múka hladká – špeciál (skúšala som aj 100g špalda hladká + 10g špalda celozrnná)
  • 50g aktívny pšeničný kvas

Ak ešte nemáte pšeničný kvas, ponúkam Vám možnosť objednať si z toho môjho. Pre viac informácií TU.

Všetko spolu dobre premiešame v priehľadnej nádobe. Prikryjeme a necháme kvasiť na linke 6-12 hodín podľa sily kvásku a teploty prostredia. Ide o tuhší rozkvas, tak sa nebojte tej konzistencie, kvások to všetko za pár hodín premení na spleť bubliniek.

CESTO

  • hotový rozkvas plný bubliniek
  • 150g vlažné mlieko
  • 50g voda
  • 110g kryštálový cukor (trstinový, kokosový, biely, …)
  • 1 celé vajce
  • 1/2čl soľ
  • 1/2čl vanilkový extrakt (voliteľné)
  • 70g mäkké maslo/bravčová masť (môžete dať 1:1)
  • 500g pšeničná múka hladká – špeciál

Všetky suroviny premiešame a vymiesime NELEPIVÉ cesto. Pre ešte lepší výsledok, môžeme tuk (maslo s masťou) na začiatku miesenia vynechať a po častiach pridávať až keď sa bude masa podobať na cesto (cca po 5 minútach miesenia). Na miesenie použijeme elektrický hnietač s hákom (8 – 10 minút miesenia) alebo vymiesime cesto pekne ručne za 20 – 30 minút. Výsledné cesto je hustejšie, nelepivé, ale zároveň hebké a elastické. Riaďte sa pocitom, ak sa vám cesto zdá riedke, prisypte 2 – 3PL múky a znova ho premieste. Po vymiesení ho prikryjeme a necháme kvasiť pri izbovej teplote 2-3 hodiny, cesto zdvojnásobí svoj objem.

Časy kvasenia sú orientačné, čím teplejšie, tým rýchlejšie cesto narastie. V letných horúčavách kvasí všetko rýchlejšie, v zime sa zase všetko spomalí…

Vykvasené cesto rozdelíme na rovnaké časti. Každý kus cesta spracujeme do guličky a necháme prikryté 10 minút oddýchnuť. Každú guličku potom rozvaľkáme na rovnoramenný trojuholník a od širšej strany zrolujeme do tvaru rožka. Ohneme do oblúka a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rožteky opatrne prikryjeme a necháme na plechu finálne kvasiť. Opäť musia viditeľne narásť, cca 2-4 hodiny.

PEČENIE

Rúru si predhrejeme na 220 stupňov aj so starou nádobou na zaparenie. Makovky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme celým makom. Vložíme do vyhriatej rúry, do spodnej nádoby nalejeme pol pohára teplej vody, takto s parou pečieme prvých 10 minút. Následne teplotu znížime na 180 stupňov, vyberieme naparovaciu nádobu a pečieme do sfarbenia.

Po upečení necháme makovky vychladnúť na mriežke!

TIP: Prípravu cesta si môžeme načasovať na večer, cesto necháme v mise kvasiť približne 2 hodiny a potom ho zakryté vložíme do chladničky. Na druhý deň doobeda vyberieme, necháme otepliť a pokračujeme v recepte ďalej.

Vyskúšajte tento recept a pochváľte sa, ako vám chutili. Zmiznú rýchlosťou blesku 🙂

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov