Nie je to dávno, čo som na internete objavila informáciu, že kefír sa dá ľahko vyrobiť aj doma.
Predtým som kefír nikdy nepila, kupovala som ho len do cesta na kváskový chlieb. Svojím zložením totiž podporuje fermentáciu a zjemňuje striedku, ktorá je s kefírom taká krásne vláčna a voňavá.
Kupovaný kefír neobsahuje také bohaté množstvo baktérií a kvasiniek ako ten domáci. A ďalšie mínus je jeho krátka spotreba – priemyselne vyrobený kefír musíte po otvorení do 3 dní spotrebovať.
Predstavím vám teda domáci kefír pekne po poriadku:)
Tibetská kefírová huba alebo Kefírové zrná sú veľmi staré, pochádzajú z kaukazských hôr a z opátstva v Tibete. Obyvatelia Kaukazu používali kefír pre uchovávanie kozieho, konského alebo kravského mlieka bez chladničky.
1. MLIEČNY – zrná žijú a rozmnožujú sa v mlieku, pretože sa kŕmia laktózou (zrná sú biele, mazľavé, podobné ružičkám karfiolu) – tie používam ja
2. VODNÝ (Tibi kryštály) – zrná žijú v sladkej vode, sú pružné, priesvitné a krehké – s týmto vodným druhom zatiaľ nemám skúsenosť.
Najdôležitejšie je zohnať si kefírové zrná. Skúste sa opýtať vo Vašom okolí alebo pozrite kefírovú mapu.
Hotový kefír precedím cez sitko položené na lieviku do čistého skla s nekovovým vrchnákom. Takto kefír skladujem v chladničke až kým ho neminiem. (v chladničke vydrží kefír neobmedzene dlho, nepokazí sa, len zhustne a má kyslejšiu chuť)
Precedené zrná vložím do menšej sklenenej nádoby s uzatvárateľným vrchnákom (mám rada tie z Ikea) a zalejem ich asi 400ml čerstvého mlieka. Nádobu zatvorím a položím tiež do chladničky.
Hustejší kefír mi viac chutí a nemusím ho kotrolovať pri izbovej teplote. Nemám až takú veľkú spotrebu, takže mi stačí hotový kefír cediť cca každé 3 dni. Keď vidím, že je mlieko v nádobe už dostatočne husté, tak scedím a pijem alebo používam do cesta.
Ak si chcete od kefíru odpočinúť môžete zrná opláchnuť prevarenou a vychladnutou vodou a nechať vysušiť zabalené v prežehlenom plátienku. Takto vysušené vydržia aj rok a pól.
Pozor! Kefírové zrná nevystavovať na priame slnečné svetlo, vysoké teploty a nepoužívať čistiace prostriedky.
Tak čo? Páčilo by sa vám vyrobiť si domáci kefír? Vrelo odporúčam, možno vám tak zachutí, že ho budete piť každý deň a možno ho budete používať len do cesta na vaše dobroty. Každopádne je to dobrý nápad a opäť ďalší posun ku zdravšiemu stravovaniu 🙂
Dajte vedieť, ako sa vám darí pestovať domáci kefír a načo všetko ho používate, sme tu s vami na fb v skupine Kvások a iné dobroty. Pridajte sa k nám!
Vaša Kváskulienka
Kto by ste mali záujem získať živú kefírovú kultúru (kefírové
zrno/jadro/hubu) a vyrábať si poctivý mliečny kefír pekne doma – založil som Kefírovú mapu Slovenska:
http://kefir.nazemi.sk/kefirova-mapa-slovenska
Ak si doma kefír už vyrábate a vedeli by ste sa o kefírové jadro podeliť, rád vás na mapu pridám!
Privítam vás aj v skupine na FB:
Kefír – výživná a liečivá kultúra domova!
https://www.facebook.com/groups/1993339287389148
Dobry den, prosim Vas napiste mi email na kvaskulienka@gmail.com dakujem