DOMÁCI KEFÍR – TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HUBA

Nie je to dávno, čo som na internete objavila informáciu, že kefír sa dá ľahko vyrobiť aj doma.

Predtým som kefír nikdy nepila, kupovala som ho len do cesta na kváskový chlieb. Svojím zložením totiž podporuje fermentáciu a zjemňuje striedku, ktorá je s kefírom taká krásne vláčna a voňavá.

Kupovaný kefír neobsahuje také bohaté množstvo baktérií a kvasiniek ako ten domáci. A ďalšie mínus je jeho krátka spotreba – priemyselne vyrobený kefír musíte po otvorení do 3 dní spotrebovať.

Predstavím vám teda domáci kefír pekne po poriadku:)

Kefír je nápoj vyrobený z mlieka kvasením pomocou kefírovej kultúry.

Tibetská kefírová huba alebo Kefírové zrná sú veľmi staré, pochádzajú z kaukazských hôr a z opátstva v Tibete. Obyvatelia Kaukazu používali kefír pre uchovávanie kozieho, konského alebo kravského mlieka bez chladničky.

Existujú 2 druhy kefírovej kultúry:

1. MLIEČNY – zrná žijú a rozmnožujú sa v mlieku, pretože sa kŕmia laktózou (zrná sú biele, mazľavé, podobné ružičkám karfiolu) – tie používam ja

2. VODNÝ  (Tibi kryštály) – zrná žijú v sladkej vode, sú pružné, priesvitné a krehké – s týmto vodným druhom zatiaľ nemám skúsenosť.

Účinky na náš organizmus

  • pôsobí proti zhromažďovaniu a následnému hnitiu potravy v črevách
  • odkysľuje organizmus
  • produkuje enzými, ktoré pomáhajú uvoľniť vo vode nerozpustné látky
  • rozkladá ťažko stráviteľné látky (hlavne Laktózu)
  • stimuluje imunitný systém, dokáže zničiť premnožené kvasinky, baktérie a vírusy

Ako si vyrobím domáci kefír?

Najdôležitejšie je zohnať si kefírové zrná. Skúste sa opýtať vo Vašom okolí alebo pozrite kefírovú mapu.

  • sklenená alebo plastová nádoba s nekovovým uzáverom  (objem 1L)
  • plastová alebo drevená lyžica
  • plastové sitko (kúpiť nové a používať len s kefírom)
  • plastový lievik
  • uzatvárateľná menšia sklenená nádoba
  • živočíšne mlieko (kravské, kozie, čerstvo nadojené, fľaškové čerstvé, trvanlivé, odtučnené, polotučné, tučné, smotana) – používam čerstvé plnotučné kravské mlieko
  • čím kvalitejšie mlieko, tým lepší kefír.

Zvykla som si na 2 spôsoby výroby:

  1. redší kefír – väčšie množstvo: do cca 1L plastovej nádoby nalejem 400ml mlieka a drevenou lyžicou vložím kefírové zrná, prikryjem a nechám stáť na linke 12-24 hodín podľa toho, ako je teplo v kuchyni. Sem tam pohýbem celou nádobou tak, aby sa zrná dostali k celému obsahu mlieka. Kefír je hotový, keď sa mlieko delí na srvátku a zrazeniny, na stenách nádoby je kefírový povlak.

Hotový kefír precedím cez sitko položené na lieviku do čistého skla s nekovovým vrchnákom. Takto kefír skladujem v chladničke až kým ho neminiem. (v chladničke vydrží kefír neobmedzene dlho, nepokazí sa, len zhustne a má kyslejšiu chuť)

Precedené zrná vložím do menšej sklenenej nádoby s uzatvárateľným vrchnákom (mám rada tie z Ikea) a zalejem ich asi 400ml čerstvého mlieka. Nádobu zatvorím a položím tiež do chladničky.

  1. hustejší kefír: všimla som si, že keď zalejem zrná menším množstvom mlieka a nechám niekoľko dní v chladničke (sem tam pohýbem nádobkou) tak mám hustejší kefír, ktorý len scedím do druhej nádoby a zrná opäť zalejem čerstvým mliekom a vrátim späť do chladničky.

Hustejší kefír mi viac chutí a nemusím ho kotrolovať pri izbovej teplote. Nemám až takú veľkú spotrebu, takže mi stačí hotový kefír cediť cca každé 3 dni. Keď vidím, že je mlieko v nádobe už dostatočne husté, tak scedím a pijem alebo používam do cesta.

Kefírové zrná jednoducho stále žijú v mlieku. Keď ho natrávia, je hotový kefír a potrebujú opäť čerstvé mlieko.

Ak si chcete od kefíru odpočinúť môžete zrná opláchnuť prevarenou a vychladnutou vodou a nechať vysušiť zabalené v prežehlenom plátienku. Takto vysušené vydržia aj rok a pól.

Pozor! Kefírové zrná nevystavovať na priame slnečné svetlo, vysoké teploty a nepoužívať čistiace prostriedky.

Tak čo? Páčilo by sa vám vyrobiť si domáci kefír? Vrelo odporúčam, možno vám tak zachutí, že ho budete piť každý deň a možno ho budete používať len do cesta na vaše dobroty. Každopádne je to dobrý nápad a opäť ďalší posun ku zdravšiemu stravovaniu 🙂

Dajte vedieť, ako sa vám darí pestovať domáci kefír a načo všetko ho používate, sme tu s vami na fb v skupine Kvások a iné dobroty. Pridajte sa k nám!

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre
  1. Svorad píše:

    Kto by ste mali záujem získať živú kefírovú kultúru (kefírové
    zrno/jadro/hubu) a vyrábať si poctivý mliečny kefír pekne doma – založil som Kefírovú mapu Slovenska:

    http://kefir.nazemi.sk/kefirova-mapa-slovenska

    Ak si doma kefír už vyrábate a vedeli by ste sa o kefírové jadro podeliť, rád vás na mapu pridám!

    Privítam vás aj v skupine na FB:

    Kefír – výživná a liečivá kultúra domova!
    https://www.facebook.com/groups/1993339287389148

  2. Lenka Pillárová píše:

    Dobry den, prosim Vas napiste mi email na kvaskulienka@gmail.com dakujem

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov