Tvarohový strúhaný nám robila moja mamina. Je to jeden z prvých receptov z môjho zošita, ktorý som si začala písať ako 12 – ročná. Dobrá klasika, na ktorej nie je čo pokaziť a z jednej dávky je plný plech. Vždy myslím na moju svokru Anku, ktorá obľubuje takéto recepty, pretože vychovala 4 synov a to sa teda muselo piecť vždy vo veľkom 🙂
SUROVINY – CESTO
TIP1: hladkú múku môžeme z polovice nahradiť celozrnnou (pšeničnou, špaldovou, …) hustotu cesta potom doladíme kefírom alebo mliekom.
TIP2: ak máme prebytky kvasu, pridáme ich kľudne do cesta. Kvas v tomto ceste nebude fungovať ako kypridlo, len ako prídavok.
Zo všetkých surovín vymiesime nelepivé cesto, ktoré zabalíme a dáme do chladničky. Cesto si môžeme pripraviť aj deň vopred.
SUROVINY – PLNKA
Z bielok a štipky soli vyšľaháme sneh. V druhej nádobe vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny, pridáme vanilkový extrakt a ručne vmiešame tvaroh, následne múku a úplne na záver opatrne sneh.
Na hlbší plech nahrubo nastrúhame približne polovicu kakaového cesta, pri tomto recepte nepoužívam papier na pečenie ani plech ničím nemastím. Na nastrúhané cesto vylejeme pripravenú tvarohovú plnku. Nastrúhame druhú polovicu kakaového cesta.
Rúru vyhrejeme na 180stupňov, horný/dolný ohrev. Koláč pečieme približne 40min, vyskúšame špajdlou.
Toto je klasika z môjho detstva. Som rada, že si aj tento recept našiel miesto na blogu. Možno si ho pamätáte aj vy a možno sa predsalen nájde niekto, kto tento koláčik ešte nejedol. Vyskúšajte, upečte, ochutnajte, zdieľajte s inými a dajte mi vedieť 🙂
Vaša Kváskulienka