TENKÝ JABLČNÍK

Konzumujeme posledné jablká z pivnice a tento koláčik je na ne ako stvorený. Jednoduché maslové cesto spracované s kváskom a mňamka je na stole. Množstvo cesta je na okrúhlu tortovú formu, priemer 26cm. Ak chcete celý klasický plech, tak zdvojnásobte všetky suroviny a môžete zavolať návštevu :).

Potrebujeme:

CESTO

  • 125g mäkké maslo
  • 1 žĺtko
  • 125g trstinový cukor mletý (môžete použiť aj klasiku práškový cukor biely)
  • 225g hladká múka (pšeničná so špaldovou 1:1)
  • 1PL biele víno
  • 1/2 ČL sušená citrónová kôra (kupujem v dm-ke)
  • 1PL kvások

PLNKA

  • necelé kilo jabĺk, ošúpané, nastrúhané nahrubo
  • mletá škorica
  • trstivový cukor podľa sladkosti jabĺk
  • 1čl vanilkový extrakt

Všetko spolu chvíľku podusíme, nie však na kašu. Cca 10 minút. Ak nám jabĺčka pustia veľa šťavy, zlejeme ju a vypijeme :).

Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme tuhšie cesto, zabalíme do potravinovej fólie a dáme odpočívať do chladničky na 6-9 hodín. Keď máme cesto odležané, necháme ho na linke trošku zmäknúť a rozdelíme si ho na 2 časti. Formu na pečenie si vymažeme maslom. Rozvaľkáme si prvú polovicu cesta, ak sa nám lepí na valček, môžeme vaľkať tak, že si cesto prikryjeme fóliou. Utlapkáme do formy a rovnomerne rozložíme jabĺčka. Vyvaľkáme aj druhú polovicu cesta a položíme navrch. Takto pripravený koláč prikryjeme a necháme na linke kvasiť ešte 2 hodiny.

Pred pečením potrieme mliekom a popicháme vidličkou. Pečieme na 180 stupňov do zlatista!

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre
  1. Júlia píše:

    Dobrý deň prajem,

    koľko sa to asi pečie? V mojej rúre je svetlo pokazené, a nechcem to stále otvárať…

    Ďakujem!

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov