VIANOČKA S OLEJOM

Moju kváskovú vianočku s maslom pečiete už mnohí z čoho mám veľkú radosť! Chcela som tento recept „odľahčiť“, maslo som nahradila olejom, ale uvidíte sami, že veľmi malé množstvo. S výsledkom sme doma spokojní, tak vám ho sem spíšem, aby ste mohli vyskúšať aj vy a porovnať sami.

TUHÝ ROZKVAS

  • 100g pšeničná hladká múka
  • 50g voda
  • 1PL aktívny pšeničný/ražný kvas

Rozkvas zakladáme z čertvo nakŕmeného a „nabublaného“ kvasu. Ak máte doma iba ražný kvas, odporúčam nakŕmiť kvas bielou pšeničnou múkou aj 2x a až tak založiť tuhý rozkvas na vianočku. Všetky suroviny na rozkvas dobre zamiešame a necháme prikryté pri izbovej teplote nakvasiť približne 8-10hodín. Tuhý rozkvas je hotový, keď je celá hmota v nádobke plná bubliniek.

CESTO

  • hotový nabublaný rozkvas
  • 400g pšeničná hladká múka (skúste niekedy aj špaldovú)
  • 60g cukor kryštál (4PL)
  • 5g soľ (1čl)
  • vanilkový extrakt alebo mletá vanilka
  • 1 vajce
  • 170g mlieko (môžete nahradiť aj rastlinným)
  • 1čl med
  • 25g olej
  • hrozienka predmáčané v rume – voliteľné

Mlieko, cukor a med si zľahka spolu zohrejeme a pridáme k ostatným surovinám. Vymiesime nelepivé cesto, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kvasiť približne 4 hodiny. Pozor na prekvasenie!

Nakvasené cesto rozdelíme na rovnaké časti podľa toho, z koľkých prameňov budeme zapletať. Ja zvyknem zo 6-tich . Môžete zapliesť najprv z 3 prameňov a navrch položíte z prepletených 2. V tomto prípade zaistite špajdlami.

Zapletenú vianočku zľahka prikryjeme a necháme finálne kvasiť pri izbovej teplote približne 2-3 hodiny. Zapletené cesto musí nabrať viditeľný objem! Pred pečením bude ako pena.

Nakvasenú vianočku potrieme vajíčkom, môžeme posypať bielym/modrým makom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180st 35-40min, testujte špajdlou, aby zbytočne v rúre nevyschla. Ja v úvode zohrejem aj starý hlbší plech na dne rúry, do ktorého nalejem pol pohára vriacej vody a v úvode pečenia tak vytvorím paru, ktorá podporí nárast cesta do objemu. Po pár minútach plech s vodou vyberiem a vianočku dopečiem do karamelova.

Upečenú vianočku položíme na mriežku, aby dokonale vychladla.

Budem rada ak vyskúšate aj túto verziu vianočky a dáte mi vašu spätnú väzbu cez sociálne siete alebo na email. Možno to bude práve tento recept, ktorý upečiete cez sviatky svojim najbližším. Každopádne budem mať radosť. Každý recept, ktorý sa stane v niektorej rodine obľúbeným, je pre mňa signálom, že moja práca má zmysel.

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov