Toastový chlebík vhodný na chlebíčky, na desiatu, na zapekanie v toastovači a ja ho milujem ako hrianku s maslom a medom :). S cestom sa krásne pracuje, takže ho môžete stočiť aj do ošatky alebo vytvarovať z neho rôzne pečivká, buďte tvoriví!
Na nakyprenie cesta pri tomto chlebe používam tekutý pšeničný kvas, mnohí ho máte odo mňa z kurzu a viete, že ho volám Ela.
*ak chcete použiť tuhý pšeničný kvas a cesto viesť spôsobom bez rozkvasu, KUK nižšie na môj TIP 🙂
Všetko spolu dobre premiešame v priehľadnej nádobe, prikryjeme a necháme kvasiť na linke 6-12 hodín podľa sily kvásku a okolitej teploty.
voliteľné: 1PL bravčová masť, 1čl med
Hotový nabublaný rozkvas zmiešame so všetkými surovinami a vymiesime hladké cesto. Ak máte doma stroj na miesenie, použite nádstavec – hák a pri minimálnej rýchlosti nechajte cesto vymiesiť dohladka. Trvá to približne 10 minút, vymiesené cesto sa odlepuje od stien misy. Prikryjeme ho a necháme kvasiť pri izbovej teplote 2-3 hodiny.
Pripravíme si formu, plechovú formu (26x12x7,5) vymastíme (maslom, masťou) a vysypeme celozrnnou múkou. Keď nám cesto v mise pekne narastie, jemne si pomúčime dosku a rozvaľkáme ho na kruh a stočíme ako závin. Stočené cesto vložíme do pripravenej formy, prikryjeme a necháme finálne kvasiť. Cesto vo forme ešte narastie a pekne ju vyplní, trvá to približne hodinu a pól až dve.
Vykvasené cesto potrieme vajíčkom alebo mliekom. Predhrejeme rúru na 180 – 200 stupňov, pečieme 35-40 minút. V prípade, že po vyklopení bude príliš svetlý, môžeme ho s mriežkou ešte vrátiť naspäť do rúry a ventilátorom dopiecť zospodu aj po stranách do chrumkava.
Po upečení nezabudneme chlebík vyklopiť na mriežku, aby sa dokonale vychladil z každej strany. Aby kôrka zostala mäkká, môžete ho prekryť čistou bavlnenou utierkou.
Ak chceme použiť aktívny tuhý pšeničný kvas a máme ho dostatok, toastový chlieb si môžeme pripraviť aj spôsobom bez rozkvasu.
Zo všetkých surovín vymiesime hladké cesto, prikryjeme a necháme kvasiť. Podľa množstva kvasu, ktorý sme pridali. Ja nechávam celú noc v chladničke.
Keď cesto naberie objem, pokračujeme ďalej, zrolovať do formy, finálne kvasenie, pečenie, chladenie na mriežke.
Upečte si ho a dajte mi vedieť 🙂
Vaša Kváskulienka
Ahoj,
vyzerá krásne. Idem dnes zohnať formu a skúsiť ho upiecť. Už sa teším, snáď to víde.
Výborný chlebík, ďakujem za recept.
Dobrý deň, dal by sa rovnakym sposobom urobit s pouzitim razneho kvasku? Alebo treba recept upravit?
Ďakujem.
netreba, do rozkvasu date razny kvasok.