TOASTOVÝ CHLIEB

Toastový chlebík vhodný na chlebíčky, na desiatu, na zapekanie v toastovači a ja ho milujem ako hrianku s maslom a medom :). S cestom sa krásne pracuje, takže ho môžete stočiť aj do ošatky alebo vytvarovať z neho rôzne pečivká, buďte tvoriví!

Na nakyprenie cesta pri tomto chlebe používam tekutý pšeničný kvas, mnohí ho máte odo mňa z kurzu a viete, že ho volám Ela. Ak nemáte a chceli by ste, ponúkam Vám možnosť objednať si z toho môjho. Pre viac informácií TU.

ROZKVAS

*ak chcete použiť tuhý pšeničný kvas a cesto viesť spôsobom bez rozkvasu, KUK nižšie na môj TIP 🙂

Všetko spolu dobre premiešame v priehľadnej nádobe, prikryjeme a necháme kvasiť na linke 6-12 hodín podľa sily kvásku a okolitej teploty.

CESTO

  • 120g vlažné mlieko (možno zmiešať voda:kefír 1:1)
  • 1 celé vajce
  • 2čl soľ
  • 340g pšeničná múka hladká – špeciál

voliteľné: 1PL bravčová masť, 1čl med

Hotový nabublaný rozkvas zmiešame so všetkými surovinami a vymiesime hladké cesto. Ak máte doma stroj na miesenie, použite nádstavec – hák a pri minimálnej rýchlosti nechajte cesto vymiesiť dohladka. Trvá to približne 10 minút, vymiesené cesto sa odlepuje od stien misy. Prikryjeme ho a necháme kvasiť pri izbovej teplote 2-3 hodiny.

Pripravíme si formu, plechovú formu (26x12x7,5) vymastíme (maslom, masťou) a vysypeme celozrnnou múkou. Keď nám cesto v mise pekne narastie, jemne si pomúčime dosku a rozvaľkáme ho na kruh a stočíme ako závin. Stočené cesto vložíme do pripravenej formy, prikryjeme a necháme finálne kvasiť. Cesto vo forme ešte narastie a pekne ju vyplní, trvá to približne hodinu a pól až dve.

PEČENIE

Vykvasené cesto potrieme vajíčkom alebo mliekom. Predhrejeme rúru na 180200 stupňov, pečieme 35-40 minút. V prípade, že po vyklopení bude príliš svetlý, môžeme ho s mriežkou ešte vrátiť naspäť do rúry a ventilátorom dopiecť zospodu aj po stranách do chrumkava.

Po upečení nezabudneme chlebík vyklopiť na mriežku, aby sa dokonale vychladil z každej strany. Aby kôrka zostala mäkká, môžete ho prekryť čistou bavlnenou utierkou.

Môj tip

Ak chceme použiť aktívny tuhý pšeničný kvas a máme ho dostatok, toastový chlieb si môžeme pripraviť aj spôsobom bez rozkvasu.

  • 130 – 150g LM (tuhý pšeničný kvas)
  • 290g mlieko + kefír
  • 2čl soľ
  • 1 celé vajce (voliteľné)
  • 1čl med
  • 1PL domáca bravčová masť
  • 510g hladká múka (100g môžete nahradiť celozrnnou špaldou, pšenicou…)

Zo všetkých surovín vymiesime hladké cesto, prikryjeme a necháme kvasiť. Podľa množstva kvasu, ktorý sme pridali. Ja nechávam celú noc v chladničke.

Keď cesto naberie objem, pokračujeme ďalej, zrolovať do formy, finálne kvasenie, pečenie, chladenie na mriežke.

Upečte si ho a dajte mi vedieť 🙂

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre
  1. Monika píše:

    Ahoj,

    vyzerá krásne. Idem dnes zohnať formu a skúsiť ho upiecť. Už sa teším, snáď to víde.

  2. Veronika píše:

    Výborný chlebík, ďakujem za recept.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov