TOASTOVÝ CHLIEB

Toastový chlebík vhodný na chlebíčky, na desiatu, na zapekanie v toastovači a ja ho milujem ako hrianku s maslom a medom :).

Na nakyprenie cesta pri tomto chlebe používam tekutý pšeničný kvas, mnohí ho máte odo mňa z kurzu a viete, že ho volám Ela. Ak nemáte a chceli by ste, ponúkam Vám možnosť objednať si z toho môjho. Pre viac informácií TU.

ROZKVAS

  • 170g vlažná voda
  • 170g pšeničná múka hladká – špeciál
  • 50g aktívny pšeničný kvas

Všetko spolu dobre premiešame v priehľadnej nádobe, prikryjeme a necháme kvasiť na linke 6-12 hodín podľa sily kvásku a okolitej teploty.

CESTO

  • 120g vlažné mlieko (možno zmiešať voda:kefír 1:1)
  • 1 celé vajce
  • 2čl soľ
  • 340g pšeničná múka hladká – špeciál

voliteľné: 1PL bravčová masť, 1čl med

Hotový nabublaný rozkvas zmiešame so všetkými surovinami na hladké cesto. Ak máte doma stroj na miesenie, použite nádstavec – hák a pri minimálnej rýchlosti nechajte cesto vymiesiť dohladka. Trvá to približne 10 minút, vymiesené cesto sa odlepuje od stien misy. Prikryjeme ho a necháme kvasiť pri izbovej teplote 2-3 hodiny.

Pripravíme si formu, plechovú formu (26x12x7,5) vymastíme (maslom, masťou) a vysypeme celozrnnou múkou. Keď nám cesto v mise pekne narastie, jemne si pomúčime dosku a rozvaľkáme ho na kruh a stočíme ako závin. Stočené cesto vložíme do pripravenej formy, prikryjeme a necháme finálne kvasiť. Cesto vo forme ešte narastie a pekne ju vyplní, trvá to približne hodinu a pól až dve.

PEČENIE

Vykvasené cesto potrieme vajíčkom alebo mliekom. Predhrejeme rúru na 200 stupňov, pečieme 35-40 minút. Po upečení nezabudneme chlebík vyklopiť na mriežku, aby sa dokonale vychladil z každej strany. V prípade, že po vyklopení bude príliš svetlý, môžeme ho s mriežkou ešte vrátiť naspäť do rúry a ventilátorom dopiecť zospodu aj po stranách do chrumkava.

Upečte si ho a dajte mi vedieť 🙂

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov