SUPER SEMIENKOVÉ KREKRY

Milujeme semienka, jeme ich denne. Dočítala som sa, že je dobré semienka „prebúdzať k životu“ niekoľkohodinovým namáčaním vo vode. Sú tak stráviteľnejšie a naše telo dokáže lepšie vstrebať živiny, ktoré obsahujú.

Druhý dôvod, prečo vznikol tento recept, boli zvyšky kvásku – jeho prebytky pri kŕmení… Je to veľmi jednoduché s extra semienkovým výsledkom. My sme prvé dávky schrúmali do pár hodín. Krekry sú výborné na cesty, na výlet, do školy, len tak do krabičky do kabelky na chvíle, keď dostanete chuť na niečo chrumkavé a slané.

Celý postup si môžete prejsť spolu so mnou, pripravila som pre vás videonávod na semienkové krekry 🙂

Pripravíme si:

  • 1 šálka slnečnica
  • 1/2 šálky CHIA semienka
  • 1/2 šálky sezam (nelúpaný biely/čierny)
  • 3/4 šálky tekvicové semienka
  • 1/4 šálky ľanové semienka (celé hnedé/zlaté)
  • 1 čl soľ
  • 1 PL sušené bylinky (voliteľné)
  • 1 a 1/2 šálky voda
  • 2 – 4 PL kvások (kľudne aj viac alebo žiadny kvások ak nemáte)

Ako odmerku používam 250ml šálku na kávu z Ikea. Čím väčšiu šálku použijeme, tým viac hmoty vznikne. Všetky semienka nasypeme do väčšej misy, pridáme soľ, bylinky, kvások a zalejeme vodou. Poriadne premiešame, aby sa kvások rozmiešal do celej masy.

Množstvo kvásku je voliteľné. Použijeme od 2 – 4PL na jednu dávku. Kvások v tomto recepte funguje ako spojivo, krekry sa vďaka nemu nebudú tak lámať, sú síce krehké, ale verzia s kváskom je pevnejšia.

*Ak doma nepoužívate kvások, môžete zaliať horúcou vodou pár lyžíc ovsenných vločiek a túto kašu primiešať do zmesy 🙂

Misu prikryjeme a necháme stáť pri izbovej teplote minimálne 1 hodinu až celú noc.

Pripravíme si 2 papiere na pečenie. Hmotu rozdelíme približne na 2 polovice. Každú časť rozotrieme na pečiaci papier, veľmi nám pritom pomôže silikónová stierka (ak sa nám hmota príliš lepí, stierku striedavo namočíme do vody).

Je dôležité, aby sme hmotu rozotreli na celú plochu papiera vo veľmi tenkej vrstve. Ak pri príprave použijeme väčšiu šálku, vo výsledku nám vznikne viac hmoty, v tomto prípade by sme použili ďalší papier na pečenie.

Rozohrejeme rúru na 170 stupňov, používam teplovzdušné pečenie – ventilátor, takže vložím do rúry obidva plechy naraz. V prípade použitia horného a dolného ohrevu by som najskôr upiekla 1. plech a potom 2.

Pri 170 stupňoch pečieme cca 1 hodinu (pozor na prílišné zhnednutie semienok!, radšej znížime teplotu). Počas pečenia niekoľkokrát otvoríme rúru, aby sa vypustila vzniknutá para!

Pláty počas pečenia kontrolujeme, sú hotové, ak sú suché na dotyk. Semienka mierne zhnednú. Vyberieme z rúry a necháme chvíľku vychladnúť. Následne OPATRNE rozlámeme na jednotlivé nepravidelné kusy. Skladujeme v zatvorenej nádobe, aby si zachovali chrumkavosť.

Hotovo! Super semienkové krekry sú na svete! Je to veľmi hravý recept, použite semienka, aké máte najradšej (nevynechajte CHIA a ľan), skúste pridať na väčšie kusy nasekané orechy alebo iné bylinky….

Keď sa vám zvýši kvások, nevyhadzujte ani si ho neškrečkujte, ale šup s ním napríklad do týchto krekrov. Nikdy nesklamú. Môžu byť aj pekným darčekom, stačí zabaliť …

Ak vám zachutia, dajte mi vedieť a pridajte sa k nám do skupiny Kvások a iné dobroty, inšpirujte aj ostatných, čo dobrého pečiete – varíte s kváskom.

Ak nemáte kvas, napíšte mi email na kvaskulienka@gmail.com.

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre
  1. Vlasta píše:

    Úžasná vec, tieto krekry. Minú sa rýchlosťou blesku, nie je na nich čo pokaziť a zakaždým môžu byť iné podľa použitých semienok a byliniek. Vďaka za skvelý recept. ☺️

  2. Alena píše:

    ako ich skladovať a ako dlho vydržia? a kvások sa používa ražný? mám len taký 🙂 Ďakujem

  3. Petra píše:

    Mala som tu česť včera ochutnat tieto Lenkine dobroty,su naozaj fantasticke. Vďaka za inšpiráciu, čoskoro ich skúsim urobiť.

Napísať odpoveď pre Petra Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov