Nastal čas pre domáce jabĺčka. Sladké žlté Golden Delicius nastriedačku s kyselkavými červenými… mám rada vôňu jabĺk v pivnici. Tento koláč pečieme od jesene do jari. Tesne po upečení je chrumkavý, na druhý deň zmäkne a je krásne šťavnatý.
Vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme a necháme odpočinúť v chladničke. Zatiaľ si pripravíme sneh a jabĺčka.
Vyšľaháme tuhý sneh.
Očistíme si približne 3/4 kg jabĺk a nastrúhame ich nahrubo. Šťavu z jabĺk vystískame bokom.
Pripravíme si mletý mak alebo mleté orechy a zmiešame s práškovým cukrom. Množstvo podľa vašej chuti. Ak si vyberiete mak, výborná kombinácia je slivkový lekvár. Prejdime na postup vrstvenia.
Predhrejeme si rúru, horný – dolný ohrev 180 stupňov.
Rovno na plech (bez papiera na pečenie, bez potierania – cesto je mastné) nastrúhame nahrubo 1/2 cesta. Posypeme makom alebo orechami, lyžičkou môžeme sem – tam poukladať slivkový lekvár a navrstvíme vystískané jablká. Na jablká natrieme vrstvu snehu a celkom navrch nastrúhame druhú polovicu cesta. Takto pripravený koláč dáme piecť do zlatohneda, približne 35 – 40min.
Ak máte kvások navyše, môžete ho pridať k surovinám pri príprave cesta. Je jedno, aký kvások použijete, či ražný, pšeničný, kľudne natrhajte aj tuhý kvas Lievito madre.
Verím, že si tento šťavnatý koláč plný jabĺčok obľúbite tak, ako my doma. Upečte si ho a dajte mi vedieť, ako vám chutí.
Vaša Kváskulienka