Priniesli ste si domov kvások a chystáte sa vyskúšať upiecť svoj prvý kváskový chlebík? Super! Na začiatok bude dobré, ak si nájdete voľný deň, kedy ste doma, máte pohodu a nemusíte sa nikam ponáhľať.
Ražný kvások, ktorý ste si priniesli, pracuje veľmi dobre a môžete sa na neho spoľahnúť. Časy, ktoré uvádzam sú orientačné a vzťahujú sa na MÔJ kvások. Preto, ak ste získali kvások od niekoho iného alebo máte vypestovaný svoj vlastný, tieto časy sa môžu líšiť.
Napríklad
Ak chcete mať chlebík upečený večer:
Vyberte si recept, ktorý chcete piecť. Na mojom blogu nájdete jednoduchý chlebík o váhe cca 900 gramov alebo menší Špalďáčik.
Ráno o 8:00 zamiešajte ROZKVAS/ŠTARTÉR, prikryjte a nechajte na linke stáť
O 14:00 hod by mal byť plný bubliniek a zdvonásobil svoj objem
14:00 Zamieste cesto BEZ SOLI, nechajte 30 minút prikryté stáť
14:30 DO CESTA ZAPRACUJTE SOĽ
15:00 prvé prekladanie cesta v mise
15:30 druhé prekladanie cesta v mise
16:00 cesto vyberte z misy na podložku, ponaťahujte a zložte na balíček, prikryjte misou a nechajte odpočinúť 30 minút
16:30 cesto vytvarujte do ošatky, ošatku prikryjte a nechajte FINÁLNE KVASIŤ cca 2-3 hodiny na linke
Cesto v ošatke priebežne skontrolujte. Jemne prstom stlačte:
18:00 rozohrejte rúru so všetkým, čo treba
18:30 možno trošku neskôr, závisí od cesta PEČIEME
250 stupňov prvých 12 minút pečte so záparou 180 stupňov bez zápary ďalších 25-30 minút
Cca 19:15 máte upečený chlebík
Nechajte vychladnúť na mriežke aspoň 2 hodiny
Ak chcete mať chlebík upečený ráno:
Postupujte podľa časov uvedených vyššie s tým, že keď o 16:30 vytvarujete cesto do ošatky, prikryjete ho a takto pripravenú ošatku s cestom vložte do chladničky.
Skoro ráno o 5:30 – 6:00 môžete chlebík upiecť v predhriatej rúre.
250 stupňov prvých 12 minút pečte so záparou 180 stupňov bez zápary ďalších 25-30 minút
Takto budete mať upečený chlebík pred 7 hodinou ráno.
REKAPITULÁCIA
Čas, kedy vložíte cesto do rozohriatej rúry, je stále orientačný, závisí to od teploty, pri ktorej cesto kvasí v ošatke. Ak je príliš teplo, môže sa finálne kvasenie skrátiť aj o hodinu. Odsledujte si, kedy cesto v ošatke zdvojnásobilo svoj objem a pripravte si rúru na pečenie.
Čas, kedy zamiešate rozkvas si samozrejme môžete určiť sami, toto je len jedna možnosť z mnohých variant. Postupom času si nájdete svoj spôsob, ktorý vám bude najviac vyhovovať a tak to má byť.
Kvások nám má slúžiť, nie my jemu 🙂 .
Tak nech sa darí!!!