Pizzu máme veľmi radi. Robievam ju raz za týždeň, spomínam si na milý rituál v talianskych rodinách, kedy sa každý piatok všetci zišli pri spoločnom stole a dali si pizzu :). Každý rok varíme a sterilizujeme domáci rajčinový pletlak a ten používame ako základ, mozzarella nesmie chýbať, ale pozor na lacnú mozzarellu, obsahuje veľa vody a nepríjemne sa rozteká po celom plechu :(. Ostatné suroviny si každý pridá podľa vlastnej chuti.
Pri kváskovej pizzi sa najprv ražný kvások premení na pšeničný. To je ten prvý rozkvas. Cesto je vďaka pšeničnému kvásku jemnejšie. Na prvý pohľad sa to zdá neustále miešanie bez konca, ale časom si každý, kto má rád domáce dobroty, nájde svoj systém. Načasujte si to podľa seba, počítajte s tým, že každý rozkvas bude potrebovať minimálne 6-8 hodín (u niekoho menej aj viac) na aktivitu. Tak aby ste nemuseli v noci vstávať :).
Potrebujeme:
ROZKVAS 1 (najlepšie večer)
Všetko spolu zamiešame v priehľadnej miske, prikryjeme a necháme kvasiť na linke 6-12 hodín, podľa sily kvásku. Hmota v miske bude mať bublinky a narastie. Môjmu kvásku to trvá tak 6-8 hodín, nie viac. Treba si to odsledovať, aby neprekvasil.
ROZKVAS 2 (nasledujúce ráno)
Opäť všetko spolu premiešame, prikryjeme a necháme na linke kvasiť 6-12 hodín.
CESTO (večer daného dňa)
Najprv zmiešame rozkvas s múkou, prikryjeme a necháme 30-40 minút stáť na linke (autolýza). Potom zapracujeme olej a soľ. Je to trošku náročnejšie, ale po pár minútach sa olej aj soľ pekne vstrebú do cesta. Hotové cesto nelepí, je pekne kompaktné. Z cesta vytvarujeme v miske bochník, vrch potrieme troškou olivového oleja, aby neobschol, prikryjeme a dáme do chladničky na 12 hodín. Ak vám to časovo vychádza na viac, nič sa nestane, cesto bude krásne vláčne, uležané a bude sa s ním dobre pracovať.
Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky cca hodinu a pól pred plánovaným pečením pizze.
Po necelej hodine, čo sme cesto vybrali z chladničky, prstom skontrolujeme teplotu a vláčnosť cesta, či už s ním môžeme pracovať. Ak nám zmäklo a trošku sa zohrialo, rozdelíme ho buď na 2 väčšie alebo 3 menšie časti.
Každú časť si roztiahneme v rukách alebo si pomôžeme valčekom na požadovaný tvar pizze. Ja to robím len rukami vo vzduchu a potom dotvarujem na pečiacom papieri. Nepodsypujem múkou.
Pizzu ochutíme podľa vlastnej fantázie:
Pripravenú pizzu necháme ešte kvasiť cca 30-45 minút.
Rozohrejeme rúru spolu s plechom na pečenie na 250 stupňov. Pod pečiaci papier, na ktorom máme pizzu vsunieme tenkú podložku alebo kartón tak, aby sme ju mohli presunúť priamo na horúci plech v rúre.
Pečieme cca 10-12 minút, podľa hrúbky cesta. Pečiem prvé minúty s ventilátorom spodný ohrev a potom dopekám bez ventilátora z oboch strán.
TIP
Ak nespracujeme celé množstvo cesta hneď, môžeme vytvarovaný bochníček zamraziť a urobiť si pizzu pri inej príležitosti. Môžeme si pripraviť väčšiu dávku cesta a namraziť si pizza cesto do zásoby. Potom stačí už len vybrať, nechať pomaličky rozmraziť, vytvarovať, naplniť, podkysnúť a piecť.
Vyskúšajte, zdieľajte a dobrú chuť!!!
Pokiaľ by ste chceli vyskúšať silu môjho kvasu, viac informácií TU.
Vaša Kváskulienka
Ste veľmi sikovna,a milá,že sa podelíte o svoje výborne recepty.Dakujeeem
Ja ďakujem Vám, že sa inšpirujete a pečiete 🙂 krásne slnečné dni!!!
Do cesta nejde ziadna voda?
Rozkvas na pizzu je dostatocne riedky bude vam to stacit.nech sa vam.pizza vydari!
Dobrý deň, ako dlho vydrží cesto v mraziaku, prosím? Je mi jasné, že akonáhle tam bude, tak ho tam dlho nenechám, ale pre predstavu… Ďakujem a prajem pekný deň 🙂
do 2 – 3 tyzdnov spotrebovat