KEĎ KVÁSOK NEFUNGUJE

Keď zakladáme nový kvások, zvyčajne na 3.-4. deň by sme mali spozorovať prvú aktivitu. Kŕmime ho každý deň a pozorujeme, ako pracuje. Môže to trvať 10 – 14 dní.

Stabilný, zrelý kvások spoznáme podľa toho, že bublinky sú maličké a rovnomerne rozmiestnené v celom pohári.

Pred kŕmením cítime ostro kyslý zápach a po nakŕmení má kvások sladkastú, mliečnu vôňu.

Môžu nastať situácie, kedy sa hmota v pohári nemení, prečo?

    • príliš veľa chlóru, fluoridu vo vode = vyskúšajte vodu prevariť a nechať vychladnúť
    • stará múka = kupujte múku, ktorá má aspoň 6 mesiacov do konca spotreby, najlepšie v biokvalite
  • príliš nízka teplota v miestnosti, prievan = kvások potrebuje teplotu od 23 – 27 stupňov,  vložiť pohár s kváskom do vypnutej rúry, môžete ju predtým na minútu zapnúť – nie viac, teplota vyššia ako 30 stupňov by mohla kvások zničiť!

Hnedá tekutina na povrchu kvásku

Jedná sa o prirodzenú ochranu kvásku pred patogénmi z prostredia. Dlho nenakŕmený kvások vyprodukuje vodu s alkoholom, aby sa sám ochránil pred prípadným napadnutím 🙂

    • kvások je hladný, treba ho nakŕmiť a nechať prekvasiť na linke
  • ak je tekutiny príliš veľa, snažte sa ju vyliať, vrchnú časť kvásku odobrať a zbytok nakŕmiť

Kvások splesnivel, prečo?

    • je možné, že pohár stál príliš dlhú dobu nezakrytý v teplej miestnosti
    • na založenie kvásku bol použitý špinavý pohár
    • do pohára spadla nežiadúca omrvinka
    • pri kŕmení kvásku sme použitú lyžicu čistili prstom alebo sme použili drevenú varechu, na ktorej sa často vyskytujú baktérie z predchádzajúceho varenia
  • plesnivý kvások vyhoďte a založte si nový

Pridajte sa k nám do skupiny na facebooku a zdieľajte s nami vaše skúsenosti a prípadné otázky.

Kěd sa Vám nepodarí ozdraviť kvas alebo Vás láka vyskúšať silu môjho kvasu, ponúkam Vám možnosť objednať si. Viac informácií TU.

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov