Keď zakladáme nový kvások, zvyčajne na 3.-4. deň by sme mali spozorovať prvú aktivitu. Kŕmime ho každý deň a pozorujeme, ako pracuje. Môže to trvať 10 – 14 dní.
Stabilný, zrelý kvások spoznáme podľa toho, že bublinky sú maličké a rovnomerne rozmiestnené v celom pohári.
Pred kŕmením cítime ostro kyslý zápach a po nakŕmení má kvások sladkastú, mliečnu vôňu.
Môžu nastať situácie, kedy sa hmota v pohári nemení, prečo?
Hnedá tekutina na povrchu kvásku
Jedná sa o prirodzenú ochranu kvásku pred patogénmi z prostredia. Dlho nenakŕmený kvások vyprodukuje vodu s alkoholom, aby sa sám ochránil pred prípadným napadnutím 🙂
Kvások splesnivel, prečo?
Pridajte sa k nám do skupiny na facebooku a zdieľajte s nami vaše skúsenosti a prípadné otázky.
Kěd sa Vám nepodarí ozdraviť kvas alebo Vás láka vyskúšať silu môjho kvasu, ponúkam Vám možnosť objednať si. Viac informácií TU.
Vaša Kváskulienka