Kvásková VIANOČKA

Na pečení vianočky je asi najťažšie zapletanie prameňov…Každý, kto to aspoň raz vyskúšal, mi dá za pravdu, že to chce svoj tréning. Ale úspech stojí za to! Aj keď musím povedať, že ak sa vydarí cesto, teda vláčna a nadýchaná striedka,  tak je to dokonalosť sama a môže byť aj krivoľaká :).

Piekla som ju už veľa krát a stále sa mám čo učiť. Pletiem zo 6-tich prameňov naraz alebo z 5-tich, kedy zapletiem najskôr 3 pramene ako vrkoč a na ne položím jednoducho prepletané 2 pramene okolo seba. Zaistím 2 špajdlami a hotovo! Ešte väčšia verzia vianočky je rozdeliť si ju na poschodia, najskôr upliesť zo 4, potom z 3 a navrch len 2 pramene.

Niektorí kváskovači pripravujú dvojitý rozkvas, ale to si musia na vianočku pekne počkať a naplánovať si ju aj 2 dni vopred 🙂 Ja som si obľúbila klasiku a teda robím iba 1 rozkvas.

Zapletenú vianočku môžeme nechať kvasiť pri izbovej teplote a keď pekne narastie, tak ju upečieme. ALEBO ju takú zapletenú prikryjeme a necháme pomaličky kvasiť v chladničke či v chladnejšej špajzi. Časovanie finálneho kvasenia je na vás. Koľko hodín dokážete čakať na domácu vianočku?!

Ak ste práve na ňu dostali chuť, nechajte sa inšpirovať.

Na 2 vianočky potrebujeme:

ROZKVAS

  • 150g hladká múka pšeničná
  • 40g trstinový cukor
  • 65g vlažná voda
  • 2PL kvások (používam ražný)

Všetko spolu zamiešame v priehľadnej miske, prikryjeme a necháme na linke kvasiť 6-12 hodín podľa sily kvásku. Hmota je pri miešaní dosť hustá, nebojte sa, je to správne. Počas kvasenia pekne narastie a bude mať bublinky.

CESTO

  • hotový rozkvas
  • 300g hladká múka pšeničná (môžete ju čiastočne nahradiť aj špaldovou)
  • štipka soli
  • 1 žĺtko
  • 2PL umyté hrozienka vopred naložené v rume (hrozienka sú voliteľné)
  • SLADKÉ MLIEKO

SLADKÉ MLIEKO

  • 130ml plnotučné čerstvé mlieko (nepoužívam trvanlivé)
  • 100g trstinový cukor alebo kryštálový biely
  • 1ČL vanilkový extrakt (napr. Dr.Oetker)
  • 100g obyčajné maslo

Všetky suroviny na sladké mlieko zohrejte v menšom hrnci, premiešajte, aby sa maslo rozpustilo a nechajte jemne vychladnúť. Sladké mlieko pridávame do cesta vlažné.  Ak máte radšej menej sladkú – neutrálnu vianočku, stačí ubrať 20g cukru.

Vypracujeme vláčne a nelepivé cesto. Ručné miesenie si vyžaduje trošku viac času, cca 20 minút. Ak používate robot, bude to o polovicu rýchlejšie, cca 8-10 minút na nižších otáčkach.

Misu s cestom prikryjeme a necháme kvasiť pri izbovej teplote 4 hodiny.

Potom si cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti. Ďalej každú časť podľa toho, z koľkých prameňov budeme vianočku pliesť.

Keď sme si cesto rozdelili napríklad na 6 častí, z každého kúska cesta najskôr vypracujeme malý bochníček, ktorý necháme 5 minút odpočívať. Potom každý bochníček zvlášť šúľame, ak sa nám cesto lepí na dosku, jemne poprášime múkou.

Zo 6-tich prameňov upletieme vianočku nasledovne:

klik a kuk na video

Z viacerých poschodí takto:

klik a kuk na video

spodná časť z 3 prameňov

vrchná časť z 2 prameňov

hotovo!

Zapletenú vianočku prikryjeme igelitom a necháme finálne kvasiť 2-3 hodiny pri izbovej teplote alebo vložíme vianočku do chladničky či chladnejšej komory na noc (minimálne 10hodín). 

Keď nám vianočka pekne narástla, potrieme ju rozšľahaným vajíčkom, môžeme posypať plátkami mandlí.

Vianočku vkladáme do vopred vyhriatej rúry na 230 stupňov bez zápary, takto pečieme prvých 5 minút, potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme do hneda.

Upečenú vianočku necháme vychladnúť na mriežke.

 

 

 

 

 

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je moja vášeň i relax zároveň. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre
  1. Petra píše:

    Dobrý večer, piekla som vianočku podľa Vášho receptu, no cesto som mala strašne suché, robotom mi to ani nešlo vymiesieť, robila som to potom ručne aby to nejako držalo pokope. Po vykysnutí bolo cesto tvrdé a suché, vianočky boli chuťovo výborné, len také tvrdšie. Neviete mi prosím poradiť, kde som urobila chybu? Ďakujem

    • Lenka Pillárová píše:

      Pozdravujem Vás pani Petra, vysledne cesto na vianocku by nemalo byt suche-hutne ak ste dodrzali vsetky suroviny, ktore su v recepte. Tuhsi je rozkvas, vymiesam ho rucne ako cesticko, ktore potom necham kvasit, ked sa tento tuhy rozkvas rozbublinkuje, zdvihne sa tak zamiesim ostatne suroviny na cesto. Pouzili ste hladku 00 extra special muku na cesto? dodrzali ste mnozstvo mlieka? Kazda muka saje inak, ak by ste pouzili napriklad celozrnne verzie alebo spaldovu muku, cesto sa moze spravat uplne inak. Aky bol rozkvas ked ste zamiesili cesto? Narastol predtym na objeme rozkvas?

  2. Petra píše:

    Dobrý deň, ďakujem za odpoveď. Rozkvas som mala tuhý aj keď narástol, to bude asi problém – má aj takýto rozkvas s cukrom plávať vo vode, keď je pripravený? Ja som skúšala, ale neplával a
    dlhšie som na to nečakala, lebo sa mi nezdalo, že by sa to mohlo zmeniť. Múku som použila pšeničnú a špaldovú, tak skúsim najbližšie len pšeničnú. Mlieko som aj pridávala, ale nepomohlo to.

  3. Gabo píše:

    Dobré ráno. Všetko som urobil podľa receptu a je z toho voňavá vianočka. Akurát je trošku zvláštna lebo pri pleteni zo 6 kusov som ich postupne trochu natiahol. Čakám kedy vychladne, uvarím si kakao ktoré som nepil asi 30 rokov. Neviem sa dočkať. Ďakujem.

  4. Gabo píše:

    Dobrý deň. Ak vianočku nakoniec necháte kvasiť pri izbovej teplote, je dobre predĺžiť čas kvasenia aj na 5 hodín.
    “Moja skúsenosť”

    • Lenka Pillárová píše:

      Dobrý deň, dĺžka finálneho kvasenia závisí od okolitej teploty. Je preto dôležité odsledovať vianočku, ako rastie a upiecť ju až keď je pekne „nafufňaná“. Teplota v miestnosti a sila kvásku určuje, či to bude za 3 hodiny alebo viac.

  5. Gabika píše:

    Dobry den Lenka, vianocku som piekla tretikrat, predchadzajuce pokusy boli ine recepty, nic moc vysledky, no tento Vas recept sa mi pozdava 🙂 jednotlive kroky pekne popisane, vianocka je chutovo vyborna, s cestom sa dobre pracovalo. Nabuduce necham kvasit dlhsie ako 3hodinky na linke, to este „vychytam“. Chcem sa opytat,ako dlho ju peciete na tych 180stupnoch? Mala som dve mensie vianocky a piekla som 5min na 230 a cca 30min na 190 a vo vnutri je este trosku mokra. Bala som sa,aby neboli vysusene, na povrchu uz boli pekne hnede. Bude rozdiel v peceni,keby som urobila iba jednu vacsiu vianocku? Dakujem.

    • Lenka Pillárová píše:

      Dobrý deň prajem, vianočku môžete upliesť bez obáv len jednu veľkú. Z tejto dávky cesta bude mať niečo okolo kg váhy. Čo sa pečenia týka, každý pečie vianočku asi inak, ale každopádne treba sa dobre zoznámiť so svojou rúrou. Používam teplomer, ktorý mám zavesený v rúre, aby som vedela, aká je skutočná teplota v rúre. Pečiem na začiatku na 230 stupňov krátko (5-10min/ môžete skúsiť aj použiť starú hlbšiu nádobu, do ktorej nalejete teplú vodu, aby sa v rúre vytvorila na prvé minúty para) keď stiahnem teplotu na 180-190 stupňov, tak prikryjem alobalom, aby nechytali rýchlo farbu. Dopečenie kontrolujem veľkou špajdlou, ak sa cesto nelepí na špajdlu, tak vyberám a nechám na mriežke. Vyskúšajte, čo Vám bude najviac vyhovovať. A dajte vedieť!

      • Gabika píše:

        Dobry den Lenka. Urobila som reparat, upiekla som jednu velku vianocku a podarila sa na vybornu 🙂 Chcelo to dodrzat poriadne casy, dokladne som to naplanovala, piekla asi 40min zakryte aj odokryte a „voilà“ vianocka ako lusk 🙂 Dakujem za rady, recept si odkladam a urcite este upeciem,kedze mame vianocku radi. Pekny den.

        • Lenka Pillárová píše:

          Dobry den tesim sa, ze sa podarila. Ano, tie casy je dobre trosku odsledovat a hlavne pozerat ako sa sprava cesto, ci je nadychane ked sa ide vianocka zapletat, potom aby pekne narastla na plechu a az tak upiect. Tesim sa s Vami vela zdaru aj nadalej!

  6. Mariana píše:

    Úžasná je táto vianočka! Naozaj fantastická. Som rada že som našla tento recept. S cestom sa pracovalo výborne a chuť je fantastická.

  7. katarina píše:

    dobry den,

    prave sa chystam upiect podla tohto receptu uz tretiu vianocku, dakujem za recept a inspiraciu, katarina

  8. Barbora píše:

    Skvely recept! Najlepsia vianocka aku som kedy jedla. Krasne makkucka a sladka tak akurat. Inu uz ani nebudem piect. Nabuduce skusim brusnice namiesto hrozienok.

  9. Júlia píše:

    Výborný recept. Ďakujem.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů