Finálne kvasenie začína akonáhle stočíme cesto do ošatky alebo vytvarujeme závin, osie hniezda či buchty. Každý produkt pripravený pomocou kvásku potrebuje ešte finálne kvasiť predtým ako ho v rúre upečieme.
Dĺžka tohto kvasenia závisí od okolitej teploty.
Čím vyššia teplota, tým rýchlejší nárast cesta, čím nižšia teplota, tým rastie cesto pomalšie.
Ideálna teplota sa pohybuje od 24- 28 stupňov.
Preto v lete pri vysokých horúčavách musíme skracovať finálne kvasenie, inak by nám produkty jednoducho prekvasili.
Počas vyhrievania rúry, možete dať ošatku s cestom na 30minút do chladničky alebo do mrazáka, po vyklopení na pečiaci papier sa vám cesto nebude tak rozlievať a lepšie sa vám bude zachladené cesto narezávať.
Pri izbovej teplote je nám najväčším pomocníkom náš zrak a naša skúsenosť s cestom, ktorá sa postupne buduje, čím častejšie pečieme.
Pozrite sa ako funguje prstový test (platí len ak cesto kvasí pri izbovej teplote!) Keď sa cesto vracia pomaličky, elegantne späť – môžeme piecť!
Ideálna teplota pre finálne kvasenie v chlade je 8 – 9 stupňov.
Pamätajte, pomalá fermentácia prospieva zloženiu finálneho produktu a tým pádom aj nám, keď takéto výrobky konzumujeme. Divoké kvasinky sú spomalené, zatiaľ čo baktériám mliečneho kvasenia prospieva nižšia teplota.
Dlho fermentovaný chlieb má výraznejšiu chuť a je pre náš organizmus oveľa stráviteľnejší.
Zvlášť v letných horúčavách je chladničkové kvasenie najlepšia voľba.
Naše chladničky udržujú často teplotu do 6 – 7 stupňov, čo je dosť nízka teplota. Často sa preto pýtate, čo robiť, keď cesto v chladničke vôbec nerastie.
Ako prvú vec odporúčam zakúpiť si malý digitálny teplomer, ktorý vám presne zmeria teplotu vo vašej chladničke na jednotlivých poličkách.
Druhá rada znie: ak plánujete dať ošatku s cestom do chladničky, v ktorej máte konštantnú teplotu menej ako 7 stupňov, nechajte rozbehnúť finálne kvasenie 30 minút pri izbovej teplote a až tak dajte ošatku s cestom do chladničky. V zahraničnej literatúre ide o tzv. FLOOR TIME.
Finálne kvasenie môže trvať 12-24 hodín. Okom zistíte, kedy cesto zväčšilo svoj objem aspoň o 1/3 a môžete piecť.
Chlieb pečiem priamo z chladničky.
Niekto zvykne vybrať ošatku z chladničky a nechať dokvasiť pri zbovej teplote, aj to je ďalší zo spôsobov. Tu však nastáva 1 riziko – cesto sa nerovnomerne oteplí, v strede môže byť ešte veľmi studené. Často potom počas pečenia nerovnomerne praská.
Kto má komoru, chodbu alebo chladnejšiu pivnicu, kde má stabilne 10-12stupňov, tak to je ideál na finálne kvasenie čohokoľvek – zapletená vianočka, buchty, osie hniezda či cesto v ošatke.
Tukové pečivo všeobecne ťažšie kvasí pri nízkych teplotách, tuk prítomný v ceste spôsobí, že cesto rýchlo ztuhne. Preto sa často stáva, že sa zapletená vianočka v chladničke pri 7 stupňoch ani nepohne :).
Ak nemáte čas zapliesť vianočku hneď, rozdeľte si hotové cesto na bochníčky podľa počtu prameňov, z ktorých budete zapletať, dobre prikryte a dajte zachladiť do chladničky, kľudne aj cez noc. Ráno pramene zapletiete a vianočku necháte finálne kvasiť pri izbovej teplote. Takto môžete postupovať s akýmkoľvek sladkým, tukovým cestom.
Verím, že som vám pomohla lepšie pochopiť rozdiel medzi kvasením v teple a v chlade. Vyberte si spôsob, ktorý vám najviac vyhovuje. Každá kuchyňa, každý príbytok = iné podmienky a tomu sa treba pri pečení s kváskom prispôsobiť. To, čo funguje u nás, nemusí u vás a naopak.
Želám vám veľa úspechov!!!
Vaša Kváskulienka
Tak,takyto vyklad,to je super,ja totizto,potrebujem ist do detailov,uplne az ku korenu vsetkeho a potom to ide.Uplne suprove,vdaka,ze som mohla vstupit do tejto skupiny a spoznat tu,co ma motivuje a vedie,vdaka,ze ste ..Maria
Teším sa ak som mohla pomôcť. Nech sa Vám s kváskom darí.
Chcem sa spytat na 2. Kysnutie v ladnicke.. cesto sa pri izbovom kysnuti preklada 3x. Ked kysne v noci v ladnicke, prekladanie sa vynechava?
Finalne kvasenie v osatke v chladnicke – prosim vas o upresnenie – osatku vlozit do chladnicky prikrytu? Ak ano, cim najlepsie? Na prve kvasenie jemne zabalim celu misku s cestom do igelitovej tasky. Je vhodne aj osatku celu vlozit do igelitovej tasky? Alebo iba nou prikryt? A vo V neprikrytej osatke by cesto v chladnicke oschlo, alebo aky problem by mohol nastat?
Vopred velmi pekne dakujem za odpoved.
Anka