BEZLEPKOVÉ PALACINKY

Stretám čoraz viac ľudí, ktorí majú zdravotné problémy s konzumáciou lepku. Počas živých prednášok o kvase som často dostávala otázku na bezlepkové pečenie. Niekde v kútiku duše som vedela, že aj na túto tému dozrie u mňa čas a stalo sa, hoci u nás v blízkej rodine nemáme celiatika.

Nakoľko sa neustále zaujímam o domáce pečenie, som rada, že som sa dostala aj k bezlepkovému kvasu a postupne skúšam aj bezlepkové recepty. Mám úžasnú priateľku Evku na východe Slovenska, ktorá je celiatik a už roky pečie pre seba a blízkych bez lepku. Spoločne si vymieňame skúsenosti a overené recepty a ja som jej za toto bezlepkové priateľstvo na diaľku nesmierne vďačná.

Najčastejšou motiváciou prečo piecť doma bezlepkový chlieb, koláče či suché pečivo je čerstvosť.

Dnes máme na trhu neskutočné množstvo bezlepkových zmesí a jednodruhových múk, z ktorých dokážeme upiecť čokoľvek! Stačí, ak naberieme odvahu a budeme mať v začiatkoch dostatok trpezlivosti. Pečenie bez lepku vyžaduje splnenie určitých podmienok, ktoré však, ak sa nám dostanú do rúk, už pečieme denne bez premýšľania. Podobne ako keď pečieme s lepkovými múkami. Naberieme potrebnú zručnosť a už nás nič nezastaví 🙂

Najlepšie je, ak vás v začiatkoch niekto povedie. Ukáže vám, ako má správne vyzerať nabublaný bezlepkový kvas, akú má vôňu a konzistenciu, ako sa o neho správne starať. Ako vyzerá dobre vymiesené cesto a ako s ním manipulovať pri tvarovaní. Ukáže vám tak všetky dôležité detaily, ktoré robia bezlepkový produkt nielen chutný, ale aj na pohľad pekný!

Bude mi cťou, ak vás budem môcť takto sprevádzať na mojich bezlepkových kurzoch.

Aktuálne termíny kurzov vždy nájdete u mňa na webe v samostatnej časti venovanej kurzom.

Ako prvý bezlepkový recept na blog som sa rozhodla spísať práve palacinky. Pretože je úplne jednoduchý, na prípravu cesta stačí metlička na ručné šľahanie a hotové bezlepkové palacinky nerozozná ani zarytý milovník lepku 🙂

SUROVINY

  • 500ml mlieko
  • 4 celé vajcia
  • 1dcl olej (slnečnicový, repkový)
  • 200g bezlepková zmes Schär mix B*
  • mletá škorica – voliteľné
  • 1 vanilkový cukor alebo 1PL vanilkový extrakt
  • 1 nahrubo nastrúhané jablko – NEVYNECHAŤ!
  • ak radi experimentujete, skúste nahradiť polovicu bezlepkovej zmesi nejakou jednodruhovou bezlepkovou múkou, napríklad ovsená, pšenová, pohánková alebo urobte mix.

POSTUP

Všetky suroviny dáme do väčšej misy a ručne, metličkou vymiešame do hladka. Jablko ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme do cesta a zamiešame. V upečených palacinkách sa úplne stratí, ale vďaka nemu budú vláčne a nie suché. Hotové cesto necháme odpočinúť 5 min a rozpálime panvicu. Prvú palacinku pečieme s pár kvapkami oleja, ostatné už by sa nemali lepiť.

Hotové palacinky dochutíme, čím máme radi. Výborné sú aj samé 🙂

Budem rada, ak sa so mnou podelíte, ako vám chutili. Označte ma @kvaskulienka na vašej fotke na sieťach, tak budem vedieť, ako sa vám vydarili 🙂

Vaša Kváskulienka

Štítky:
Lenka Pillárová
"Pečenie je pre mňa relax. Rada skúšam silu prírodného kvasu. Milujem vôňu a chuť všetkého, čo sa doma upečie. Rada sa s vami podelím o svoje obľúbené recepty a naučím vás upiecť nielen zdravý a chutný kváskový chlieb, ale aj iné dobroty." Viac o mne sa dočítate tu >> alebo sa rovno Pridajte k nám do skupiny tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania Vášho komentára. Zásady ochrany osobných údajov