Byť aktívnou súčasťou tak veľkého podujatia akou je výstava Agrokomplex bolo pre mňa veľkou výzvou a zároveň obrovskou radosťou. Pozvanie od Siko kúpeľne&kuchyne som prijala s plným nasadením.
Čoraz viac ľudí sa zaujíma o kvalitu potravín a k tomu neodmysliteľne patrí spôsob, akým vyrábame výrobky „od cesta“. Kvások alebo správne povedané kvas je čisto prírodný produkt, ktorý svojím bohatým mikriobiálnym zložením prospieva nášmu zdraviu. Pečenie a varenie pomocou kvásku je najstarší spôsob kyprenia cesta. Nie je to žiadny novodobý výmysel. Teším sa z každého človeka, ktorý sa rozhodne používať v kuchyni prírodný kvas-kvások, pretože to znamená návrat ku zdraviu celej rodiny.
V kuchyni Siko sa počas výstavy zastavil veľký počet ľudí. Prišli zvedavci, ktorí kváskový chlieb ešte nejedli, ale aj skúsení kváskovači, ktorí sa prišli pozrieť, ochutnať niečo nové alebo sa poradiť.
Ochutnávka bola pestrá – semienková tehlička prekvapila najviac, aj napriek množstvu semienok zostala nadýchaná a zároveň vláčna. Klasický zemiakový chlieb z pšeničnej múky chutil všetkým a rýchlo sa po ňom zaprášilo. Ku chlebíkom mali návštevníci možnosť ochutnať kváskovú nátierku. V zálohe čakali kváskové palacinky zo špaldovo-ovsennej múky, ešte teplé som ich potierala domácim jahodovým džemom. Na palacinku si ľudia radi aj počkali. Na mieste som pripravovala cesto na už spomínanú semienkovú tehličku a malý polkilový Špalďáčik. Každý mal možnosť opýtať sa čokoľvek ho zaujímalo a myslím, že zodpovedaných otázok bolo neúrekom. Zo sladkého UNIcesta som naplnila škoricové osie hniezda, čokoládový vrkoč a frgál s makovou plnkou, slivkami, hruškami a posypkou. Tí, ktorí sa v kuchyni zastavili pri plnení cesta, sa radi vrátili o pár hodín, keď sa všetko pieklo, aby mohli ochutnať a to sa cení, že nezabudli :). Nesmiem zabudnúť na 2litrový pohár plný poctivého ražného kvásku, ktorý som celý počas dopoludia ľuďom rozdala. Odniesli si kúsok z mojej kuchyne domov a verím, že sa teraz tešia zo svojich kváskových dobrôt!
Touto cestou sa chcem poďakovať vystavovateľovi Siko kúpeľne&kuchyne za možnosť kváskovať v ich kuchyni a ukázať ľuďom aspoň trošku z môjho pečenia s kváskom. Zvlášť veľké ďakujem patrí pani Danke Borbélyovej za jej pomoc a spoluprácu!
Moje poďakovanie patrí aj každému jednému z vás, ktorí ste sa v kuchyni Siko zastavili, ochutnali či prehodili pár slov a zobrali domov z môjho kvásku. Verím, že zostanete kváskovaniu verní a v plnom zdraví. Teším sa opäť niekedy nabudúce!!!
Vaša Kváskulienka